Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Oktay Usta Çiğ Börek

Oktay Usta Çiğ Börek

Oktay Usta Çiğ Börek, bu börek aslen Eskişehir'e göç etmiş olan Kırım Tatarlarına aittir ve asıl adı şi börektir fakat günümüze gelene kadar dilden dile ismi değişmiştir. Başlarda şi börek ülkemizde yapılmaya başlayınca adı çi börek olmuş ve son olarak da çiğ börek adını almıştır. Çiğ börek Eskişehir mutfağının vazgeçilmez ve tanınmış lezzetlerinden biri olup birçok damak zevkine hitap etmektedir.

Diğer bir adı da Tatar böreği olan çiğ börek maharetli bir elde geçmiş ise hamurunun vermiş olduğu bir özellik sayesinde çok fazla yağ çekmeyen, kıtır kıtır ve incecik hamuruyla beğenilen ve çok tercih edilen bir börektir. İçerisinde bulunan kıymalı harcıyla harikulade bir lezzete bürünüyor. Ayrıca çiğ böreğin en önemli özelliği içerisindeki kıymalı harcın çiğ olması ve kızgın bir yağın içinde pişmesidir.

Oktay Ustanın Çiğ Böreğinin Malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • 1 tane orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığının yarısı kadar karabiber (Karabiber isteğe göre konulabilir)
  • 1 çay bardağı su

Oktay Usta Çiğ Börek Hamuru için

  • 4 su bardağı un
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Yeteri kadar su

Oktay Usta Çiğ Börek Nasıl Yapılır?


Öncelikle çukur bir kabın içerisine önceden elediğimiz unu, tuzu ve suyu ekleyelim. Suyun hepsini bir kerede dökmeyin yavaş yavaş karıştırarak dökün ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım. Yalnız hamur çok yumuşak olmasın kulak memesi kıvamı gayet iyidir. Diğer yandan bir başka kabın içerisine orta boy soğanı rendenin ince tarafından geçirerek koyun. Ardından kıyma, tuz, karabiber ve suyu ekleyip böreğimizin iç harcını hazırlayalım. Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparalım ve yaklaşık 20 cm ebadında daireler meydana getirelim.

Hazırladığımız kıymalı harcımızı dairesel olarak şekillendirdiğimiz hamurun yarısına kadar koyalım ve elimizle dağıtarak ince ince sürelim. Hamurun kalan bölümüne bir şey koymadan bu kısmı harcı koyduğumuz tarafın üstüne getirelim ve içinin dışarıya dökülmemesi için üste getirdiğimiz hamur parçasını elimizle ya da bir tabak yardımı ile keselim.

Daha sonra bir tencereye sıvı yağı kavuralım. Yağ kızdıktan sonra yapmış olduğumuz çiğ börekleri bu tencerenin içine ekleyelim. Çiğ böreklerin altını ve üstünü aynı pembeliğe gelinceye kadar kızartalım. Kızartma işlemi bitince bir servis tabağına alalım etrafına süslemeler yapalım. Servisi sırasında yanında buz gibi bir ayran ya da şalgam suyu iyi gidecektir.

Oktay Ustanın Çiğ Böreğinin Püf Noktaları

Çiğ börekleri genişçe bir kazanda ve altında bol ateş ile pişirilmesi önerilir. Çiğ böreğin kızarırken çok yağ çekmemesi için içerisine harç konulduğu sırada hamuru iyice silkelemek gerekiyor. Böylece içindeki fazla un kızarmıyor. Ayrıca bu börek içerisine kıymalı harç konulduktan sonra hemen kızartılmalıdır çünkü bekletildiği zaman lezzeti azalmaktadır. Son olarak çiğ börek yapılırken iki kişi olmalıdır, biri hamuru açarken diğeri börekleri kızartmalıdır.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 21:57:11
Oktay Usta Çiğ Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Oktay Usta Çiğ Börek Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Oktay Usta Çiğ Börek"
Çocuklarım çiğ böreği çok seviyor. Evde özellikle Oktay Usta çiğ börek tarifini yapmak istiyorum. Oktay Usta çiğ börek için gerekli olan malzemelerin listesi nedir? Kullanılan malzemelerin ölçüleri nelerdir? Oktay Usta çiğ böreğin hazırlanışı ve yapılışı nasıl olmalıdır? Oktay Usta çiğ böreği yaparken önemli püf noktalar nelerdir? Detaylı bilgi verir misiniz?
Ayşe . 03.10.2018 14:46:36
CEVAP YAZ
El Açması Ispanaklı Börek
El Açması Ispanaklı Börek
El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecekleri bu tarif, sebze severler için de vazgeçilmez bir tattır. Böreğin iç malzemesinde olan yu...
Büzgülü Börek
Büzgülü Börek
Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında peynirin yanında, patates, mantar, ıspanak, kıyma gibi çeşitli malzemeler kullanabilirsiniz. Her ...
Börek Yapımı
Börek Yapımı
Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı görsellikler de olanları da yapılır. Hazır yufka ile milföy ile ya da el açması hamur ile ya...
Elde Açma Pırasalı Börek
Elde Açma Pırasalı Börek
Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızda dağılan lezzetli bir pırasalı böreği elde açma yufkayla hazırlayalım. Pırasa böreklere yakışan b...
Elif Korkmazel Börek Tarifleri
Elif Korkmazel Börek Tarifleri
Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmazelin tariflerine bayılıyorum. Herkese tavsiye ediyorum kesinlikle kadında cevher var tariflerini y...
Çiçek Börek
Çiçek Börek
Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli, ıspanaklı yapabilirsiniz.Çiçek böreği hamuru için malzemeler5 Su bardağı un1 Adet yumurta1 Tatlı...
Börek Şekilleri
Börek Şekilleri
Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbirinden farklı şekillerde yapılmış börek çeşitleri sunacağım. Denediğinizde ise aslında değişik...
Bal Kabaklı Börek
Bal Kabaklı Börek
Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında börek ve tatlı olarak yaygın bir şekilde kullanılır.Bal Kabaklı Börek Malzemeleri2 adet yufka...
Börek Nasıl Yapılır
Börek Nasıl Yapılır
Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işlerine olduğumuz düşkünlüğümüzden dolayı börekler çoğu kimseler tarafından haftada mutlaka bir...
Bulgurlu Börek
Bulgurlu Börek
Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle hazırlandığından, böreğin lezzeti de farklılaşıyor. Eğer bulgurlu böreği daha önceden yemediyseniz,...
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayrıca börekler ve çörekler sabah kahvaltılarda ve akşam çaylarda daha çok bulunmaktadır. Özelli...
Börek Çeşitleri
Börek Çeşitleri
Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. Damak tadına göre peynirlisi kıymalısı patateslisi sebzeli olanları yapılabilir. Börek çeşitle...

 

Balkabaklı Börek
Cevizli Börek
Çarşaf Böreği
Börek Tarifleri Yufka
Çiğ Börek
Baklava Yufkasından Ispanaklı Börek
Çi Börek
Boşnak Böreği
Banyolu Börek Tarifi Oktay Usta
Bayat Ekmek Böreği
Açma Börek
Çiğ Börek Nasıl Yapılır
Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta
Börek Milföy Tarifleri
Değişik Börek Tarifleri
Börek Hamuru Nasıl Yapılır
Börek Yapmanın Püf Noktaları
El Açması Pırasalı Börek Tarifi
El Açması Ispanaklı Börek
Büzgülü Börek
Börek Yapımı
Elde Açma Pırasalı Börek
Elif Korkmazel Börek Tarifleri
Çiçek Börek
Börek Şekilleri
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Popüler İçerik
Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta
Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta
Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta , Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski za...
Börek Milföy Tarifleri
Börek Milföy Tarifleri
Börek Milföy Tarifleri,  pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan , dondurulmuş, yağlı hamur parçaları...
Değişik Börek Tarifleri
Değişik Börek Tarifleri
Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hemde lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına ya...
Börek Hamuru Nasıl Yapılır
Börek Hamuru Nasıl Yapılır
Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını ...
Börek Yapmanın Püf Noktaları
Börek Yapmanın Püf Noktaları
Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski...
El Açması Pırasalı Börek Tarifi
El Açması Pırasalı Börek Tarifi
El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024