Yufkalı Patatesli BörekYufkalı patatesli börek, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Bu börek, farklı şekillerde hazırlanabilir; gül böreği, kol böreği, tepsi böreği veya muska şeklinde sunulabilir. Bu makalede, yufkalı patatesli böreğin kol böreği şeklinde nasıl hazırlanacağını detaylı bir şekilde ele alacağız. Hazır yufkaların kullanılması, bu tarifi oldukça pratik hale getirir. İç malzemesinin hazırlanması dışında, evde ekstra bir çaba gerektirmez. Şimdi, yufkalı patatesli böreğin malzemeleri ve yapım aşamalarını adım adım inceleyelim. Yufkalı Patatesli Börek İçin Gerekli Malzemeler
Yufkalı Patatesli Börek Nasıl Yapılır?Böreğimizi hazırlarken her şeyi planlı yaparsak, işimiz daha kolaylaşır. Öncelikle fırın tepsimizi yağlayalım ve bunu kenarda bekletelim. Bu arada patatesleri suyun içine koyarak haşlamaya başlayalım. Fazla ezilmeyecek kadar pişmeleri yeterli olacaktır. Daha sonra kabuklarını soyarak geniş bir tabağa alalım. Bunları çatalla ezebilirsiniz. Diğer tarafta tavada margarinle rendelediğiniz kuru soğanı hafif soteleyin. Bunu ezdiğiniz patatesin içine karıştırın. İçine karabiberi, kırmızı toz biberi ve tuzu ilave edin. Hepsini karıştırarak, böreğin iç harcını hazırlamış olalım. Şimdiki aşamada yufkaları sarmaya başlayalım. İlk olarak süt ve sıvı yağı karıştırarak böreğin içine süreceğimiz sosu hazırlayalım. Yufkaları yarım olarak saracağız. Bu nedenle hepsini ortadan kesin. Yufkanın içine sostan sürerek, geniş tarafına patatesli harçtan koyalım. Kenarlarını içe kıvırarak, rulo şeklinde saralım. İlk parçayı gül böreği gibi sarıp, tepsinin orta kısmına koyalım. Diğer parçaları da aynı şekilde hazırlayacağız. Bu ortadaki yufkanın etrafına saracağız. Böylece kol böreğini tamamlamış olacağız. En son olarak bıçakla böreğin kesilmesini yapalım. Uygun boyda keselim. Böreğin üzerine kalan sosla karıştırdığımız yumurta sarısını sürelim. Artık yufkalı patatesli börek pişmeye hazır. Fırını 200 dereceye ayarlayın, ısınınca tepsiyi fırına koyabilirsiniz. Üzeri nar gibi kızardığında, yufkalı patatesli böreği sevdiklerinize sıcak olarak ikram edebilirsiniz. Dilerseniz patatesli harcın içine rendelenmiş kaşar peyniri de ilave edebilirsiniz. Böyle daha lezzetli bir börek yiyebilirsiniz. Ekstra BilgilerYufkalı patatesli böreğin daha lezzetli olması için bazı ipuçları sunabiliriz. Örneğin, patateslerin haşlanırken fazla su çekmemesi için az suda haşlamaya özen gösterin. Ayrıca, iç harcına ekleyeceğiniz baharatları kendi damak zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz. İç harcına ince doğranmış maydanoz veya dereotu ekleyerek böreğinize farklı bir tat katabilirsiniz. Böreğin üzeri için kullanacağınız yumurta sarısına bir tutam şeker eklemek, böreğin daha parlak ve güzel kızarmasını sağlayacaktır. Afiyet olsun. |
Ya patatesleri haşlarken fazla su çekmemesi için ne kadar su kullanmalıyım? Ayrıca, börek içine ekleyeceğim baharatlar konusunda başka önerileriniz var mı?
Cevap yazMerhaba Mazlum,
Patatesleri haşlarken fazla su çekmemesi için tencereye patateslerin üzerini bir parmak geçecek kadar su koyman yeterli olacaktır. Bu, patateslerin fazla su çekmesini engeller ve daha ideal kıvamda haşlanmalarını sağlar.
Börek içine ekleyeceğin baharatlar konusunda ise klasik tuz ve karabiberin yanı sıra, kırmızı pul biber, kimyon ve nane de oldukça lezzet katacaktır. Ayrıca, biraz kekik veya biberiye de farklı bir aroma sağlayabilir. Damak tadına göre bu baharatları deneyebilirsin.
Afiyet olsun!