Patates Böreği Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Patates Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patates Böreği

Patates böreği, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Hem doyurucu hem de lezzetli bir börek olan patates böreği, ister hazır yufka ile ister elde açma hamur ile yapılsın, her iki durumda da kendine has bir tat sunar. Patatesin verdiği lezzetle dışı çıtır, içi yumuşacık olan bu börek, çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Gül böreği, kol böreği, tepsi böreği ve tava böreği gibi farklı çeşitlerde yapılabilir. Çocukların bu börekleri sevmesinin en önemli nedeni, patatesin yumuşacık ve lezzetli tadıdır. Evinizde patates, yufka ya da un varsa, hemen patatesli böreği yapmaya başlayabilirsiniz. Vereceğimiz tarifte böreği hazır yufka ile yapacağız ve kol böreği şeklinde hazırlayacağız. Hepinize kolay gelsin.

Patates Böreği İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 adet hazır yufka
  • 6-7 adet patates
  • 2 yumurta sarısı
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar karabiber, kırmızı toz biber ve tuz
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ

Patates Böreği Nasıl Yapılır?

Böreğin yapımına önce iç harcı hazırlamakla başlayalım. Patatesleri tencereye alarak suyun içinde haşlayalım. Daha sonra kabuklarını soyarak, bunları bir kabın içinde çatalla ezelim. İçine tereyağını, tuzunu ve baharatları ilave edelim. Bu şekilde patatesli harcı hazırladık. Şimdi börekte yufkalara süreceğimiz sosu da hazırlayalım. Bir kasenin içinde sütü ve sıvı yağı çırpalım. Böreği pişireceğimiz fırın tepsisini de yağladık mı işimiz çok kolaylaşacak.

Şimdi yufkaların birini mutfak tezgâhının üzerine alalım. Her yufkayı ortadan keserek yarım şekilde dolayacağız. Yarım yufkanın düz olan tarafına patatesli harcı koyalım. Bunu rulo şeklinde dolayalım. Bir ucundan kıvırarak yufkayı dolayalım. Yufkayı bütün olarak yaparsak, böreğimiz fazla kalın olur. Bu nedenle yarım yufka şeklinde hazırlıyoruz. Bu ilk parçayı fırın tepsisinin ortasına yerleştirelim. Diğer yufkaları harçla rulo yaptıktan sonra, bu ortadaki böreğin çevresine dolayacağız. Bu şekilde tüm yufkaları bitirdiğimizde, tepsinin tamamı dolacaktır. Şimdi kol böreğini uygun şekilde dilimlere keselim. Yani tepside bulunan böreğe uygun aralıklarla çizikler atın, pişince dilimler halinde çıkarabilmek için bu gerekli. En son olarak kalan sosun içine yumurta sarılarını koyarak çırpın. Bunu böreğin üzerine sürün. Üzerine dilerseniz çörek otu ve susam serpebilirsiniz. 180-200 derecede ısıttığınız fırında patates böreğini nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra dilimler halinde sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ürünay

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Patates böreğini yaparken hazır yufka kullanmak yerine elde açma hamur kullansam, böreğin lezzeti üzerinde nasıl bir fark olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Elde açma hamur kullanarak yapacağınız patates böreği, hazır yufka ile yapılan böreğe göre daha yoğun ve zengin bir lezzete sahip olur Ürünay. Elde açılan hamurun dokusu daha katmanlı ve gevrek olur, bu da böreğinize farklı bir tat ve kıvam katacaktır. Ancak, elde açma hamur daha fazla zaman ve emek gerektirir, bu nedenle yapım sürecinin daha zahmetli olacağını unutmamak gerekir. Eğer zamanınız varsa ve mutfakta vakit geçirmeyi seviyorsanız, elde açma hamur kullanarak böreğinizi daha özel kılabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni