Börekler, günümüz mutfaklarında hamarat ellerin dokunuşuyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Çay saatlerinde veya ana yemeklerin yanında sunulan börekler, sofraları şık göstermekle kalmaz, aynı zamanda doyurucu bir öğün sunar. Börekler, özellikle anneler tarafından çocuklarının beslenme çantalarına koyularak onların açlıklarını gidermek amacıyla sıkça yapılır. Pek çok farklı börek tarifi bulunmaktadır. Pazı Böreği Tarifi Malzemeler
Hazırlanışı: Pazıların yeşil bölgelerini ince ince doğrayarak lor peyniri ile karıştırın. Bir tepsiyi yağlayın. Tepsiye yufkanın bir tanesini yayarak yağlayın ve ikinci yufkayı parçalayıp yağlayarak tepsiye döşeyin. Doğradığınız pazı ve lor peynirlerini yufkaların üzerine serin. Üçüncü yufkayı da yağlayarak üzerine kapatın. En alta koyulan yufkanın uç kısımlarını üstüne katlayın. Daha sonra yumurta sarısını sürerek fırına koyun. 30 dakika boyunca pişirin. Böylece böreğiniz hazır olacaktır. Sıcak servis yapabilirsiniz. Sosisli Milföy Börek Tarifi Malzemeler
Hazırlanışı: İlk olarak sivri biberleri, domatesleri ve sosisleri küpküç doğrayın. Bir tavada yağı kızdırın. Domatesleri, biberleri ve sosisleri 10 dakika soteleyerek tuzu ekleyin. İyice sotelenen içi ocaktan alın ve milföy hamuruna ilave ederek şekil verin. Üzerine 1 adet yumurta sarısı sürerek fırına atın. 25 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Nişastalı Börek Tarifi Malzemeler
İç Harcı İçin Malzemeler
Üzeri İçin Malzemeler
Açılırken Kullanılan Malzeme
Hazırlanışı: İlk olarak hamurun bütün malzemelerini karıştırın ve unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur oluşturun. İç harcı hazırlamak için patatesleri haşlayın ve soğutarak soyun. Bir tavaya 2 yemek kaşığı yağ ekleyerek ince doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından kabuğunu soyduğunuz ve küçük doğranmış domatesleri ekleyip biraz daha pişirin. Salça, karabiber, pul biber ve tuzu ekleyin ve biraz daha pişirdikten sonra altını kapatın. Patatesleri ezerek karışıma katın, ayrıca ince kıyılmış maydanozları da ekleyin. Hamuru 21 eşit parçaya bölüp yuvarlayın ve yedişer parçadan oluşan 3 bölüme ayırın. Bu parçaları küçük açarak aralarına nişasta serpiştirip üst üste koyun. Daha sonra her bir parça tepsi boyutunda açılır. Tepsiyi yağlayarak bir kat hamur serilir. Üzerine harcın yarısı konur, bir kat daha hamur serilir ve kalan harç eklenir. Son hamur da serilir ve börek dilimlenir. 1 bardak yağ üzerinde gezdirilir. Yumurta sarısı ile bir tatlı kaşığı yoğurdu karıştırıp hamurun üstüne sürün ve susam serpin. Fırına sürüp 25 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Peynirli Muska Böreği Tarifi Malzemeler
Hazırlanışı: İlk olarak yufkaları D şeklinde koyun. Dört parmak genişliğinde veya uzunlamasına kesin. Kesilen şeritleri tekrar ortadan ikiye kesin. Peynir ezilir ve maydanozla karıştırılır. Yufkanın uç kısımlarına harç koyarak üçgen şeklinde kapatın. Tüm yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. En son olarak yumurta akına uç kısımlarını batırarak yapıştırın. Bu kısım alta gelmelidir. Bir tavaya yağ ekleyerek kızdırın ve yağın içine bırakın. Çift tarafı da kızartılan börek, peçete üzerine koyularak yağının emilmesi sağlanır. Sıcak servis yapın. |
Visam
17 Nisan 2024 ÇarşambaSürekli börek yapıyorum ama artıkdeğişim börek tarifleri arıyorum. Bu nedenle sitenize baktım. Bana yapmamı önereceğiniz farklı börek türleri var mıdır? Özelikle içerisine koyacağımız malzemeler de değişebilir.
Cevap yazAdmin
17 Nisan 2024 ÇarşambaTabii, farklı börek tarifleriyle mutfağınıza çeşitlilik katabilirsiniz. Örneğin, patatesli börek, kıymalı börek, peynirli börek gibi klasiklerin yanı sıra, pırasa ve havuçlu börek, mantarlı börek veya kabaklı börek gibi farklı malzemelerle de börek yapabilirsiniz. Ayrıca, çığer böreği, çığ böreği veya avcı böreği gibi daha özgün tarifleri de deneyebilirsiniz. Denemekten çekinmeyin, yeni tatlar her zaman keyifli olur! Afiyet olsun!