Ay Böreği

Ay Böreği

Ay Böreği, Malatya iliminin yöresel lezzetlerinden biridir ve tadı da çok güzeldir. Daha önce ay çöreği yemiştim ama Malatya’ya özgü ay böreğini ilk defa denedim ve bayıldım. O kadar çıtır ve lezzetli olacağını tahmin etmezdim doğrusu. Şu Malatyalılar gerçekten ağızlarının tadını biliyorlar:) Neyse, sözü daha fazla uzatıp sizi sıkmadan bu leziz böreğin tarifine geçiyorum. Umarım siz de en az benim kadar beğenirsiniz…

Kıymalı Ay Böreği İçin Kullanılacak malzemeler:

  • 500 gram kıyma
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 250 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta
Hamuru için;
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket kuru maya
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Göz kararı kadar un
Kıymalı Ay Böreğinin Yapılışı:

İlk olarak, derin ve geniş bir kap alınır ve kabın içerisinde kuru maya süt ile koyularak iyice erimesi sağlanır. Daha sonra, mayalı sütün üzerine yavaş yavaş un dökülür ve unun üzerine de sıvı yağ ile bir bardak yoğurt gezdirilir. Tüm malzemeler iyice karıştırılıp, yoğurma işlemine başlanır. Hamur ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalıdır (kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak). Yoğurma işleminden sonra, hamur yaklaşık yarım saat kadar dinlendirilir. Hamur dinlenirken, bir tava içerisine yarım kilo kıyma koyulur ve hafif hafif karıştırılarak pişirilir. Kıymanın pişmesine yakın içine karabiber ve tuz serpilir. Kıyma baharatlarla birlikte karıştırılır ve ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Hamur dinlendikten sonra, yuvarlak bezelere ayrılır ve üzerlerine hafif un serperek, düz bir zemin üzerinde tüm bezeler açılır.

Ayrı bir tavada tereyağı eritilir ve bir fırça yardımıyla, koparılıp yufka şeklinde açılmış hamurun üzerine sürülür. Daha sonra, yufkalar tekrar yağlanıp katlanarak donması için buzdolabında bekletilir. Yağlanıp katlanan ve dondurulan yufka dolaptan alınır ve bir kez daha açılır. Tekrar açılan yufkalar üçgen şeklinde kesilir. Soğumaya bırakılan karabiberli kıyma alınır ve yufka dilimlerinin üzerine tek tek yerleştirilip çok sıkıştırılmadan sarılır. sarılan yufkalara hilal şekli verilir ve önceden yağlanmış tepsiye aralıklı olarak birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Küçük bir kaseye yumurta kırılır ve iyice çırpılıp bir fırça yardımıyla hilal şeklindeki böreklerin üzerine sürülür. Son olarak, hazırlanmış olan börekler, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirilir ve sıcak servis edilir. İsteyenler böreği fırına vermeden önce çörek otu ya da susamla süsleyebilirler.

Afiyet Olsun…

Son Güncelleme : 21.05.2018 18:59:49

Ay Böreği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Ay Böreği"
Çatkapı misafirlerim geldi ve bu yüzden basit bir börek yapmak istedim. Tarifte belirttiğiniz gibi bir ay çöreği hazırlamaya çalıştım. Ancak hamurunu yoğururken mayalanmaya bırakamadım. Çünkü vaktim yoktu. Bu yüzden de hamur istediğim gibi olmadı. Böyle bir durumda hamuru dinledirmeye fırsatımız olmadığı zamanlarda ne yapmamızı önerirsiniz? Bir püf noktası var mı?
Yelda . 29.10.2018 21:56:49
CEVAP YAZ
El Açması Ispanaklı Börek
El Açması Ispanaklı Börek
El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecekleri bu tarif, sebze severler için de vazgeçilmez bir tattır. Böreğin iç malzemesinde olan...
Büzgülü Börek
Büzgülü Börek
Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak ta bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında peynirin yanında, patates, mantar, ıspanak, kıyma gibi çeşitli malzemeler kullanabilirsiniz. Her ...
Börek Yapımı
Börek Yapımı
Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi bir çok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı görsellikler de olanları da yapılır. Hazır yufka ile milföy ile ya da el açması hamur ile y...
Elde Açma Pırasalı Börek
Elde Açma Pırasalı Börek
Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızda dağılan lezzetli bir pırasalı böreği elde açma yufkayla hazırlayalım. Pırasa böreklere yakışan b...
Elif Korkmazel Börek Tarifleri
Elif Korkmazel Börek Tarifleri
Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmazelin tariflerine bayılıyorum. Herkese tavsiye ediyorum kesinlikle kadında cevher var tariflerini y...
Çiçek Börek
Çiçek Börek
Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli, ıspanaklı yapabilirsiniz. Çiçek böreği hamuru için malzemeler:5 Su bardağı un1 Adet yumurta1 Tat...
Börek Şekilleri
Börek Şekilleri
Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbirinden farklı şekillerde yapılmış börek çeşitleri sunacağım. Denediğinizde ise aslında değ...
Bal Kabaklı Börek
Bal Kabaklı Börek
Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında börek ve tatlı olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Malzemeler: 2 adet yufka 2 dilim bal kab...
Börek Nasıl Yapılır
Börek Nasıl Yapılır
Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işlerine olduğumuz düşkünlüğümüzden dolayı börekler çoğu kimseler tarafından haftada mutlaka bir...
Bulgurlu Börek
Bulgurlu Börek
Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle hazırlandığından, böreğin lezzeti de farklılaşıyor. Eğer bulgurlu böreği daha önceden yemediyseniz,...
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayrıca börekler ve çörekler sabah kahvaltılarda ve akşam çaylarda daha çok bulunmaktadır. Özelli...
Börek Çeşitleri
Börek Çeşitleri
Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. Damak tadına göre peynirlisi kıymalısı patateslisi sebzeli olanları yapılabilir. Börek çeşitle...

 

Balkabaklı Börek
Cevizli Börek
Çarşaf Böreği
Börek Tarifleri Yufka
Çiğ Börek
Baklava Yufkasından Ispanaklı Börek
Çi Börek
Boşnak Böreği
Banyolu Börek Tarifi Oktay Usta
Bayat Ekmek Böreği
Açma Börek
Çiğ Börek Nasıl Yapılır
Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta
Börek Milföy Tarifleri
Değişik Börek Tarifleri
Börek Hamuru Nasıl Yapılır
Börek Yapmanın Püf Noktaları
El Açması Pırasalı Börek Tarifi
El Açması Ispanaklı Börek
Büzgülü Börek
Börek Yapımı
Elde Açma Pırasalı Börek
Elif Korkmazel Börek Tarifleri
Çiçek Börek
Börek Şekilleri
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Popüler İçerik
Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta
Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta
Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta , Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski za...
Börek Milföy Tarifleri
Börek Milföy Tarifleri
Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan , dondurulmuş, yağlı hamur parçaları...
Değişik Börek Tarifleri
Değişik Börek Tarifleri
Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hemde lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına ya...
Börek Hamuru Nasıl Yapılır
Börek Hamuru Nasıl Yapılır
Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını ...
Börek Yapmanın Püf Noktaları
Börek Yapmanın Püf Noktaları
Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski...
El Açması Pırasalı Börek Tarifi
El Açması Pırasalı Börek Tarifi
El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018