Ispanaklı Börek Tarifi Oktay Usta
07 Temmuz 2024

Ispanaklı Börek Tarifi Oktay Usta


Ispanaklı börek, hem hazır yufka ile hem de evde elde yufka açarak yapılabilen, mayalı hamurdan da hazırlanan bir börek çeşididir. Neredeyse her yörede, her evde yapılan bu börek, herkesin beğenerek tükettiği lezzetli bir yiyecektir. Ispanaklı börek, tek parça halinde yapılabileceği gibi, tepsiye döşeme veya kol böreği şeklinde de hazırlanabilir.

Malzemeler

  • 1 kilo ıspanak
  • 2 adet orta büyüklükte taze soğan
  • 5-10 adet yufka
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı süt
  • 150-200 gram lor peyniri
  • Fırın tepsisi boyunda yağlı kâğıt
  • 1 adet orta boy fırın tepsisi

Nasıl Yapılır?

Öncelikle ayıklanmış, yıkanmış ıspanakları çok ufak olmayacak şekilde biraz irice doğrayalım. Geniş bir tencerede yemeklik doğranan soğanı pembeleşene kadar kavuralım ve üzerine tuz atalım. Ardından doğranmış ıspanakları ilave edelim. Ispanaklar suyunu salana kadar ağır ateşte pişirelim.

Ispanaklar pişerken diğer tarafta diğer hazırlıkları yapalım. Orta boy bir tepsiye yağlı kâğıdı koyarak üzerine ilk yufkayı tepsiden taşacak şekilde serelim. Derin bir kap içinde ara sosunu hazırlayalım. 2 bardak yoğurda 1 adet yumurta ve 1 bardak sıvı yağ koyup çırpalım. Fırça yardımıyla bu sosu ilk yufkanın üzerine sürelim.

Ardından ikinci yufkayı ilk yufkanın üzerine büzerek serelim ve tekrar yoğurtlu karışımdan sürelim. Aynı işlemi üçüncü yufka için de tekrarlayalım. Diğer tarafta pişen ıspanağı soğumaya alalım. İçine lor peynirini, sütü, yumurtayı ve baharatları ilave edip karıştıralım.

Üçüncü yufkanın üzerine soğuyan ıspanak karışımını her tarafına gelecek şekilde ekleyelim. İç harcın üzerine dördüncü yufkayı büzüştürerek yayalım ve tekrar yoğurt sosundan sürelim. Beşinci yufkayı da aynı şekilde yayalım ve tekrar yoğurt sosundan sürelim. Son olarak böreğin yanlarından sarkan yufkayı böreğin üzerine kapatalım ve kalan yoğurt sosunu da böreğin her tarafına değecek şekilde sürelim.

Önceden ısıtılmış 180 derece ayarlı fırında üzeri kızarana dek pişirelim.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Ispanaklı börek tarifinde kullanabileceğiniz bazı ek malzemeler ile böreğinizi daha da zenginleştirebilirsiniz. Örneğin, beyaz peynir veya kaşar peyniri ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Ayrıca, ıspanaklı karışıma ceviz içi ekleyerek böreğinize farklı bir çıtırlık katabilirsiniz.

Ispanaklı böreği servis etmeden önce, üzerine susam veya çörek otu serpebilirsiniz. Bu, böreğinize hem görsel bir güzellik katacak hem de ekstra bir lezzet sağlayacaktır.

Böreğinizi daha hafif yapmak istiyorsanız, yoğurt sosunu hazırlarken süt yerine yoğurt ve su karışımı kullanabilirsiniz. Ayrıca, böreğinizi dilimleyerek tek porsiyonluk hale getirebilir ve daha pratik bir sunum yapabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kol Böreği Tarifi Oktay Usta

Kol Böreği Tarifi Oktay Usta

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pileli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pileli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çin Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çin Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Elde Açma Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Elde Açma Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Börek Tarifi ve Malzemeleri