borektarifleri.gen.tr
börek
Sosyal Medyada Paylaş
Avcı Böreği
Börek Çeşitleri
Börek Çörek Tarifleri
Bulgurlu Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bal Kabaklı Börek
Börek Şekilleri
Çiçek Börek
Elif Korkmazel Börek Tarifleri
Elde Açma Pırasalı Börek
Börek Yapımı
Büzgülü Börek
El Açması Ispanaklı Börek
El Açması Pırasalı Börek Tarifi
Börek Yapmanın Püf Noktaları
Börek Hamuru Nasıl Yapılır
Değişik Börek Tarifleri
Börek Milföy Tarifleri
Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta
Çiğ Börek Nasıl Yapılır
Açma Börek
Bayat Ekmek Böreği
Banyolu Börek Tarifi Oktay Usta
Boşnak Böreği
Çi Börek
Baklava Yufkasından Ispanaklı Börek
Çiğ Börek
Börek Tarifleri Yufka
Çarşaf Böreği
Cevizli Börek
Balkabaklı Börek
Baklavalık Yufkadan Peynirli Börek
Börek Tarifleri
Börek Tarifleri Oktay Usta
Börek Ve Tatlı Tarifleri
Tüm Sayfalar >>









Boşnak Böreği Nasıl Yapılır

Boşnak Böreği, adında belli olduğu Boşnak halkı tarafından yapılan bir börektir ve diğer adı da pitadır. Yugoslavya'da her perşembe ve pazar geceleri geleneksel olarak bu börek sofralarda yerini almaktadır. Türkiye'de ikamet etmekte olan Boşnaklarda her perşembe gecesi pita yapmaktır. Özellikle perşembe gecesinin tercih edilmesi Müslümanlarca cuma günün arifesi olmasıdır. Pazar günü  ise Hristiyanlıkta mübarek gündür. Bu bu günlerde Boşnaklar un ve hamur da bolluk ve bereket olduğuna inanırlar. Boşnak böreği sunumu ile kolaya kaçılmış gibi görünse de çok fazla maharet gerektirmektedir. Özellikle hamurun kıvamı ve pişmesi açısından zahmetlidir.

Boşnak Böreğinin Malzeme Listesi
  • 1,5 su bardağı su
  • 4 su bardağı un ( 4,5 su bardağı da olabilir.)
  • 1 silme yemek kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ay çiçek yağı 
İçi İçin 
  • Yarım kilo ıspanak
  • 200 gram beyaz peynir
  • 1 tane orta boy soğan
Üzeri İçin 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
Boşnak Böreği Nasıl Yapılır

Boşnak böreği yapılırken içerisine geleneksel olarak ıspanak ve pırasa konulur. Bilhassa pırasalı olanı Arnavut ve Boşnak halkının çok önem verdiği hatta millileştirdiği bir börektir. Kendilerine özgü bir lezzet olduğu için bu lezzeti kaybetmemek adına bir hayli sahip çıkıyorlar. Bu börek tıpkı kol böreği gibi tepsinin ortasından başlanarak sarılır ve daire şeklini alır. Boşnak böreği sadece ıspanaklı ve pırasalı değil patatesli, lor peynirli (ekşimik) ya da kabaklı iç harcıyla da yapılabilmektedir. Yani damak zevkine göre değişmektedir.

Boşnak Böreği Nasıl Yapılır
Boşnak Böreğinin içi için yarım kilo ıspanağı daha önceden sirke koymuş olduğumuz kaba koyalım ve biraz beklettikten sonra temizce yıkayalım. Ispanakları çok ince olmayacak şekilde doğramaya başlayalım. Yaklaşık bir parmak büyüklüğünde olması kafidir. Daha sonra beyaz peyniri rendenin kalın tarafından geçirelim. Orta boy soğanı küçük küçük doğrayalım ve tencerenin içine ay çiçek yağını ve soğanı koyup kavuralım. Soğanlar kavrulduktan sonra içerisine ıspanakları koyalım ve beş dakika kavuralım. Kavrulduktan sonra içine rendelenmiş peyniri ekleyelim ve iyice harmanlanacak şekilde karıştıralım. Unutmadan tuzumuzu da ekleyelim.
 
Diğer yandan Hamuru içi bütün malzemelerimizi geniş ve çukur bir kaba alalım. Kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğuralım. Daha sonra hamuru çok büyük olmayacak şekilde bir avuç ebadında yumaklara ayıralım ve bu şekilde 10 dakika dinlendirelim. Tereyağı ve sıvı yağı bir tavada eritelim ve biraz soğumasını bekleyelim. Hazırda bekleyen hamur yumaklarını elimizle tereyağına sürerek yoğurmaya başlayalım. Bu şekilde de yaklaşık yarım saat ya da kırk beş dakika bekletmeye alalım. 

Daha sonra hamuru standart bir tabak büyüklüğünde açalım ve elimizle hamurumuzu yağlıya yağlıya açmaya başlayalım. Bu işlemi yaparken dikkatli olun çünkü hamurunuzun yırtılma olasılığı var. Yufkalarımız büyüdükçe kenarlarına ıspanaklı içi ekleyip rulo bir şekilde sarmaya başlayalım. Bu arda yumaklarımızı açmak için geniş bir tezgahta yapalım. Hepsi bittikten sonra önceden yağladığımız tepsinin içerisine dairesel şekilde dizelim. Artan yağı üzerine dökebiliriz ama ağır olacağını düşünüyorsanız dökmeyebilirsiniz. Bir yemek kaşığı da yoğurt sürelim.
 
Son olarak 220 derece fırına koyalım ve altı ile üstü kızarıncaya kadar pişirelim. Piştikten sonra sunum tabağına alırken üzerine  ya da yanına süslemeler yapabilirsiniz. Örneğin dereotu, maydanoz ya da çeri domates olabilir.

Afiyet Olsun.

Yayınlanma Tarihi : 16.09.2015 09:02:34

Boşnak Böreği Nasıl Yapılır Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Boşnak Böreği Nasıl Yapılır"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Peynirli Sigara Böreği

Peynirli Sigara Böreği özellikle çay saatlerinin, pikniklerin ve kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan bir atıştırmalık olarak günün her saatinde çocuklarınıza verebileceğiniz besleyici bir yiyecektir. Hemen her bayanın...

Yufkadan Kıymalı Börek

Yufkadan kıymalı börek, severek tüketilen böreklerden biridir. Bazıları kıymalı böreği pek sever. Her zaman için gözdeleri kıymalı hazırlanan böreklerdir. Aslında kıymalı böreğin hazırlanması diğer malzemelerden daha kolaydır. Hem...

İşler Börek

İşler Börek nefis börek çeşitleri ile el açması tepsi böreği ihtiyaçlarınızı karşılama konusunda size destek oluyor. Değişik iç malzemeleri kullanarak hazırlanmış olan börek çeşitleri sayesinde damak tadınıza uygun olan börekleri...

Börek Fırını

Börek Fırını, börek yapmaya zamanı olmayan ya da börek açma konusunda yeterli tecrübeye sahip olmayan ve özellikle bayram gibi günlerde gelen misafirlerine çayın yanında el açması börek ikram etmek isteyenlerin imdadına koşmaktadı...

Arnavut Böreği

Arnavut böreği, farklı iç malzemeleriyle yapılan bir börektir. Ispanaklısı, soğanlısı, patlıcanlısı ve pırasalısı hepsi severek tüketilen böreklerdir. Sizler için pırasalı olan tarifini hazırladık. Ispanaklısını yapmak isterseniz...

Otlu Börek

Otlu börek, genellikle Trakya yöresinde yaygın olan,çeşitli otların karışımıyla yapılan lezzetli ve sağlıklı bir börek türüdür. Bu böreğin hazırlanışına bir göz atalım isterseniz..Malzemeler:yarım su bardağı yoğurt1 su bardağı sıv...

Yufkadan Peynirli Börek

Yufkadan Peynirli Börek, kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan peynir, aynı zamanda diğer öğün yemeklerimiz, tatlılarımız ve salatalarımızında vazgeçilmezlerinden biridir. Peynirin yufka ile birleşimi ise eş...

Yufka Böreği

Yufka böreği yapılışı bir hayli kolay olan ve herkesin beğenisini alan bir börek çeşididir. Yufka ile yapılmakta olan börekler evde yapmış olduğumuz börek hamurlarından daha lezzetli bir tat oluşturur. Hazır yufka ince açıldığı i...

Su Böreği Tarifi

Su Böreği Tarifi, sevilerek tüketilen ve birçok çeşidi olan su böreği tarifi birazdan sizlerle paylaşacağım. Su böreği, çok eski zamanlardan beri birçok eve yapılan en klasik böreklerden biridir. Klasik olduğu kadar tabi ki lezzet...

Tadım Börek

Tadım Börek, birbirinden lezzetli börek çeşitleri ile el açması börek ihtiyaçlarınızı karşılamakta olan bir börek evidir. El açması ev böreklerine sahip olmanız konusunda size gereken desteği sağlayabilmek için işinin ehli börekçi...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

börek, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017