Boşnak BöreğiBoşnak böreği, lezzetli börekler arasında yer alan ve yemekten keyif alacağınız bir tariftir. Ispanaklı börekler arasında en çok tercih edilenlerden biri olan bu tarif, el açması börekler içinde yapımı kolay ve lezzeti fazla olanlardan biridir. El açma hamuru yapma konusunda sıkıntı yaşayanların yufka kullanması da yeterlidir; ancak el açması böreğin daha lezzetli olacağını belirtmemiz gerekmektedir. Boşnak Böreği Malzemeleri
İç Malzemeleri
Üzeri İçin Malzemeler
Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?İlk olarak böreğin iç malzemesi için ıspanakları sirkeli suda bekletelim. Daha sonra sirkeli sudan çıkardığımız ıspanakları iyice yıkayıp çok ince olmayacak şekilde doğrayalım. Beyaz peyniri biraz kalın rendeleyelim. Soğanı ince ince doğradıktan sonra bir tavaya biraz sıvı yağ ekleyip soğanları soteleyelim. Hafif pembeleşen soğanların üzerine ıspanağı ekleyip kavuralım. Ocaktan aldığımız bu karışıma peyniri de ekleyip iyice karıştıralım ve soğuması için bekletelim. Boşnak böreği için iç malzememizi hazırladıktan sonra hamurumuzu hazırlamaya başlayalım. Öncelikle unumuzu elekten geçirerek topaklanmaların önüne geçelim. Tuzu da ekledikten sonra ılık suyu yavaş yavaş unun içine dökelim. Ele yapışmayan kıvamlı bir hamur elde edene dek yoğurmaya devam edelim. Daha sonra hamuru dinlenmesi için 30 dakika ılık bir yerde bekletelim. Dinlenen hamuru 4 ya da 5 parçaya bölelim. Yuvarladığımız parçaları 30 dakika daha dinlendirelim. Daha sonra hamur parçalarından birini alıp merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açalım. Hamurları daha rahat açabilmek için merdaneyi içeriden dışarıya doğru kullanmanız yararlı olacaktır. Açtığımız hamura eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı karıştırarak fırça yardımıyla her yerine sürelim. Daha sonra kenarlardan çekerek hamurun daha da büyümesini sağlayalım. Hamuru açtıkça yağın da çekilmesi söz konusu olacağından ara sıra hamuru yağlamamız gerekmektedir. Her taraftan eşit şekilde çekerek büyütüp incelttiğimiz hamur çekilemeyecek hale geldiğinde ortadan ikiye keserek yarım ay şeklinde iki parça elde edelim. Yarım ay şeklinde kesilen hamur parçasının düz olan kısmına boylu boyunca iç malzememizden serpiştirelim. Daha sonra iç malzemesinin olduğu bölümden tutarak hamuru rulo şeklinde saralım ve bu rulonun bir ucunu yağlamış olduğunuz fırın tepsisine yerleştirerek spiral şeklinde sararak yerleştirelim. Tüm hamura aynı işlemi uygulayarak tepsimizi dolduralım. Tepsi dolduktan sonra böreğin üzeri için ayırdığımız tereyağını erittikten sonra ılık haldeyken yoğurtla iyice karıştıralım. Daha sonra bu karışımı tepsimizdeki böreğin üzerine dökelim. Tepsimizi önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında Boşnak böreğinin üstü ve altı kızarana dek pişirelim. Afiyet Olsun. |
Acaba Boşnak böreği yaparken hamurun ince açılması mı daha önemli yoksa iç malzemenin lezzeti mi? El açması hamur konusunda tecrübeli olmayanlar için yufka kullanmak tat farkına ne kadar etki eder?
Cevap yazMerhaba İmareddin,
Boşnak böreği yaparken hem hamurun ince açılması hem de iç malzemenin lezzeti önemlidir. Hamurun ince açılması, böreğin hafif ve gevrek olmasını sağlar. Ancak, iç malzemenin lezzeti de böreğin genel tadını belirleyen temel unsurlardan biridir. El açması hamur kullanmak, böreğin otantik tadını yakalamak için önemlidir, fakat yufka kullanmak da pratik bir alternatif olabilir. Yufka kullanıldığında tat farkı olacaktır, ama yine de lezzetli bir börek yapabilirsiniz. Önemli olan, iç malzemenin özenle hazırlanması ve yufkanın doğru şekilde kullanılmasıdır.