Börek Sarma Şekilleri
22 Haziran 2024

Börek Sarma Şekilleri

Hazır yufkadan hazırlanan birçok börek çeşidi bulunmaktadır. Hazırlanan böreklerin iç harcı kadar sarma şekilleri de böreklerin hem lezzeti hem de görüntüsü açısından oldukça önemli bir yer tutar. Vereceğimiz bu sarma teknikleriyle aynı börek harcından sayısız farklı şekillerde börekler hazırlayıp farklı sunumlar yapmak mümkündür. Şimdi bu şekillerin nasıl yapıldığını inceleyelim:

Sigara Böreği Şekli

Tezgâhın üzerine yufkayı serdikten sonra önce yukarıdan aşağıya doğru yufkayı kesin. Elde ettiğiniz her bir parçayı yarım baklava dilimi şeklinde kesin. Yufkanın arasına hiçbir şey sürmeden, daha önceden hazırlanmış olan peynir ve maydanozlu harcı yufkanın geniş tarafına bir çorba kaşığı kadar koyun ve tıpkı yaprak sarar gibi sarın. Sardığınız sigara böreklerini kızgın yağda kızartarak hazırlayabilirsiniz.

Karnıyarık Şekilli Börek

Öncelikle bir yufkayı mutfak tezgâhı üzerine düzgün bir şekilde serin. Börek için hazırladığınız sütlü veya sodalı iç harcı yufkanın üzerine sürün. Daha sonra üzerine aynı hizada bir adet yufka daha serin. Bu yufkanın da üzerine bol miktarda sos sürün. Üçüncü yufkayı da dikkatle serin ve diğer yufkaya göre biraz daha az ıslatacak şekilde sos sürün. Yufkaları önce dörde, sonra her bir parçayı da üç eşit parçaya kesin. İçine bolca kıymalı veya istediğiniz bir çeşit harç koyarak tıpkı sigara böreği sarar gibi sarın. Yağlanmış tepsiye dizin ve üzerine sos sürdükten sonra keskin ve ince uçlu bir bıçak yardımıyla tıpkı karnıyarık gibi uzunlamasına bir çizik atın. Böreğin karnını keserken bıçağın dibine kadar inmemesi gerekir, sadece iç harcının görüneceği kısma kadar kesilmelidir.

Muska Şeklinde Börek

Mutfak tezgâhının üzerine böreklik yufkanızı düzgün bir şekilde serin. Daha sonra bu yufkayı dört veya üç parmak kalınlığında dilimlere kesin. Fırında pişirecekseniz, üzerine bol miktarda böreklik sos sürün ve uç kısmına istediğiniz bir çeşit harcı yerleştirerek muska şeklinde katlaya katlaya sarın. Son kısmını sosa bandırıp üzerine yapıştırdıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine yerleştirebilirsiniz. Not: Eğer böreği yağda kızartmayı düşünüyorsanız, içine sos sürmeyiniz.

Kürdanla Börek Sarma

Düzgün bir biçimde mutfak tezgâhına serdiğiniz böreklik yufkanın üzerine her tarafını kaplayacak şekilde sos sürün. Başka bir yufkayı alıp aynı hizaya gelecek şekilde önceki yufkanın üzerine serin. Bu yufkanın da üzerine yine sos sürdükten sonra bir kat yufka daha serin ve üzerine sos sürün. Bir çorba kasesinin ağız hizasında yuvarlak parçalar kesin. Kestiğiniz her bir parçanın içine böreklik harç koyarak ikiye katlayın. Daha sonra kürdan yardımıyla tıpkı dikiş diker gibi ağız kısmını kapatın. Kürdanlı kısmı yukarıda kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.

Gül Böreği Şekli

Bir adet yufkayı mutfak tezgâhının üzerine serip üzerine bol miktarda sos sürün. Yufkayı dört eşit parçaya ayırın. Geniş kısmına bol miktarda iç harcını uzunlamasına koyduktan sonra geniş kısımdan başlayıp fazla sıkmadan sarın. Daha sonra bir ucundan başlayarak diğer ucuna doğru salyangoz şeklinde sarın. Kalan ucunu böreğin alt tarafından koyup ortasından çıkartarak gül şeklini verin. Diğer parçaları da aynı şekilde hazırlayıp yağlanmış tepsiye yerleştirip pişirin.

Bu farklı börek sarma şekilleriyle yemeklerinize hem görsel zenginlik katabilir hem de farklı tatlar elde edebilirsiniz. Her bir sarma şekli, böreğin sunumunu ve lezzetini etkileyerek sofralarınıza şıklık katacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni