Sosisli Karnıyarık Böreği Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Sosisli Karnıyarık Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sosisli Karnıyarık Böreği

Sosisli karnıyarık böreği, kolay malzemelerle hazırlanan, yapılışı oldukça basit olan, özellikle çocukların severek yiyeceği ve görüntüsü ile de beğeni kazanacak bir börektir.

Malzemeler

  • 4 adet günlük hazır yufka
  • 1 paket sosis (350 gram)
  • 1 büyük boy domates
  • 2 adet yeşil biber veya 1 adet tatlı kırmızı biber
  • 1/2 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • Çörek otu veya susam

Nasıl Yapılır?

Böreğin iç harcının hazırlanması ile başlanır. Domates ve biberler yıkanarak süzülür. Ardından kabuğu soyulan domatesler ve çekirdekleri çıkarılan biberler küçük küçük doğranır. Derin bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı alınarak ısıtılır ve biberler eklenir. Hafifçe kavrulan biberlere domatesler de eklenerek karıştırılır. Biraz yumuşayan domates ve biberlerin olduğu tavaya salça ve minik küpler halinde doğranmış sosisler eklenir. Tuz, karabiber ve yaklaşık yarım su bardağı kadar sıcak su eklendikten sonra eklenen su buharlaşıncaya dek kısık ateşte pişirilir. Pişen iç harç bir kenarda soğumaya bırakılır.

Diğer bir kâsede yarım su bardağı su ve 1 çay bardağı sıvı yağ karıştırılarak bir sos elde edilir. Bir yufka tezgâha serilerek, hazırlanan sosun bir kısmı fırça ile tüm yüzeye az miktarda serpilmek suretiyle gezdirilir. İkinci yufka da soslanan bu yufka üstüne konarak aynı işleme tabi tutulur. Ardından bu yufkalar önce artı şeklinde, ardından da bu artının merkezi baz alınarak çarpı şeklinde kesilerek sekiz adet üçgen elde edilir. Her üçgenin geniş kenarına iç harç konularak, kenarlardan taşmaması için hafifçe harç üzerine katlanır ve dar uca doğru sıkıca sarılır. Diğer iki yufka da aynı şekilde hazırlanır.

Hazırlanan börekler pişirme kağıdı serilmiş tepsiye alınır ve yumurta sarısı sürülerek çörek otu veya susam ile süslenir. Ardından tam ortalarına boylamasına kesik atılarak, önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana dek pişirilir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Sosisli karnıyarık böreği, farklı iç harçlarla da çeşitlendirilebilir. Örneğin, rendelenmiş kaşar peyniri veya beyaz peynir ekleyerek daha zengin bir tat elde edebilirsiniz. Ayrıca, iç harcına mantar veya zeytin gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz. Bu börek, yanında yoğurt veya ayran ile birlikte servis edilerek daha da lezzetli hale getirilebilir.

Bu böreğin yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yufkaların kurumasını önlemek için sosun yeterli miktarda kullanılmasıdır. Ayrıca, böreklerin fırında eşit şekilde pişmesi için tepsinin ortasında ve kenarlarında yer alan böreklerin yerlerini pişirme sürecinde değiştirmek faydalı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni