Afyon Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Afyon böreği, Afyonkarahisar mutfağının zenginliğini yansıtan geleneksel bir lezzettir. Yeşil mercimek ile hazırlanan bu besleyici börek, misafirlerinize sunabileceğiniz farklı bir tat seçeneği sunar. Pratik yapımının yanı sıra, lezzetiyle de damaklarda unutulmaz bir iz bırakır.
Afyon Böreği Tarifi ve Malzemeleri
25 Ağustos 2024

Afyon Böreği


Afyon böreği, yeşil mercimek ile yapılan ve Afyonkarahisar yöresine ait olan geleneksel bir tariftir. Bu börek, yeşil mercimekli börek olarak da bilinir ve besleyici nitelikleri sayesinde ailenize gönül rahatlığıyla yedirebileceğiniz bir lezzettir. Aynı zamanda misafirlerinize farklı bir tat sunmak istediğinizde de bu böreği hazırlayabilirsiniz. Oldukça pratik bir şekilde hazırlanabilen bu böreği, eliniz alıştıkça çok daha hızlı yapabilirsiniz. Özellikle haşhaşlı böreklerden hoşlananların mutlaka denemesi gereken bir tariftir.

Afyon Böreği Malzemeleri


  • 1 kilo un
  • 1 kahve fincanı sirke
  • Tuz
  • Alabildiğine su

Yufkalara sürmek için:
  • 2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 paket margarin
  • Haşhaş ezmesi

İç harcı için:
  • 2 su bardağı yeşil mercimek (önceden haşlayın)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Afyon Böreği Nasıl Yapılır?


Böreği yapmaya ilk olarak iç harcını hazırlayarak başlıyoruz. Kuru soğanı soyup incecik doğradıktan sonra sıvı yağda orta ateşte kavuruyoruz. Önceden haşladığımız yeşil mercimeği de ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. Baharatları ekleyerek tatlandırdıktan sonra soğuması için kenara bırakıyoruz ve hamuru hazırlamaya başlıyoruz.

Hamurumuz için unu hamur yoğurma kabı içine alıp, içine sirke ve tuzu ekledikten sonra yavaş yavaş su ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Bir yandan su eklerken bir yandan da kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmek için iyice yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz hamuru eşit 4 bezeye ayırıp, üzerine bez sererek dinlendiriyoruz. Hamur dinlenirken açacağımız yufkalara sürmek için ihtiyacımız olan yağı hazırlıyoruz. Margarini erittikten sonra içine sıvı yağı ekleyip, damak zevkinize göre haşhaş ezmesi ekleyip iyice karıştırdığınız zaman yufkalara sürmek için gereken yağlı karışım hazır hale gelecektir.

Dinlenmiş olan bezelerden birini alıp un ve oklava kullanarak açıyoruz. Açtığımız hamurun her tarafını güzelce hazırladığımız yağlı karışımla yağlıyoruz. Yağlama işlemi bitince hamuru kare şeklinde katlıyoruz. İkinci bezeyi de aynı şekilde açıp yağlıyoruz. Katlama işlemini yapmadan önce daha önce katladığımız parçayı bu hamurun tam ortasına koyuyoruz ve kenarda kalan kısımları ortadakinin üzerine doğru katlıyoruz. Diğer iki bezeye de aynı işlemi yaptıktan sonra elimizde iki ayrı katlanmış kare şeklinde hamur olacaktır.

Katlanmış hamurları dilediğimiz ebatlardaki kareler halinde kesiyoruz. Sonra kestiğimiz bu kareleri elimizle biraz incelterek içine mercimekli iç harcımızdan ekleyerek dikdörtgen şeklinde katlıyoruz. Böreklerin kat yerlerini de yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine altta kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Tüm malzemelere aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine yağlı karışımdan sürerek önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 30 dakika kadar kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Mezid 12 Temmuz 2024 Cuma

Yeşil mercimekli Afyon böreği yaparken hamurun çok sert ya da çok yumuşak olması durumunda ne yapmam gerekir? Ayrıca, yağlı karışımın oranlarıyla oynayabilir miyim? Mesela daha az margarin ya da daha fazla sıvı yağ kullanarak?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Mezid,

Yeşil mercimekli Afyon böreği yaparken hamurun sertliği ya da yumuşaklığı gerçekten önemli. Hamurun çok sert olması durumunda biraz su ekleyerek yoğurabilirsin. Eğer hamurun çok yumuşak olduğunu fark edersen, biraz un ekleyerek ılgili kıvama getirebilirsin. Un eklerken azar azar eklemek, kıvamı daha iyi kontrol etmeni sağlar.

Yağlı karışımla ilgili olarak, margarin ve sıvı yağ oranlarını değiştirebilirsin. Daha az margarin kullanmak istiyorsan, sıvı yağ miktarını artırabilirsin. Ancak, yağ oranlarını değiştirirken hamurun dokusunun ve lezzetinin farklılaşabileceğini unutma. Deneme yanılma yöntemiyle kendi damak tadına uygun en iyi oranı bulabilirsin.

Kolay gelsin ve afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Çıtır Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri
Çıtır Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri
Ayşe Tüter Börek Tarifleri ve Malzemeleri
Ayşe Tüter Börek Tarifleri ve Malzemeleri
Yalancı Su Böreği Sodalı Tarifi ve Malzemeleri
Yalancı Su Böreği Sodalı Tarifi ve Malzemeleri
Tahinli Börek Tarifi ve Malzemeleri
Tahinli Börek Tarifi ve Malzemeleri
1 Dilim Börek Kaç Kalori?
1 Dilim Börek Kaç Kalori?