Rulo börek, hazırlanışında kullanılan malzemelerin birleşimiyle ayrı bir lezzet oluşturur. Bu börek, diğer böreklerden farklı olarak hazırlanır ve sabah kahvaltılarında, öğün aralarında, özel günlerde ve çeşitli etkinliklerde sofralardan eksik olmaz. Rulo börek, adından da anlaşılacağı gibi rulo şeklinde sarılarak hazırlanır ve çıtır çıtır bir lezzet sunar. Herkesin beğenerek yiyeceği bir börek tarifi olarak bilinmektedir. Gerçekten de oluşturduğu eşsiz lezzetten dolayı harika bir tat meydana getirir. Şimdi rulo börek nasıl hazırlanır, içeriğinde hangi malzemeler kullanılır, beraber inceleyelim. Hepinize kolay gelsin. Rulo Börek Malzemeleri
Rulo Börek Sosu İçin
İç Harcı İçin
Rulo Börek Nasıl Yapılır?Rulo börek iç malzemesini hazırlamak için patatesleri bir tencereye alalım ve üzerine su ilave edelim. Patatesleri haşlamak için ocağı kısık ateşte açalım. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyarak çatalla ezelim. Tavaya sıvı yağ koyarak kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış soğanları ekleyelim ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulan soğanlara bir kaşık salça ekleyerek karışımı biraz daha kavurduktan sonra ezilmiş patates, tuz ve baharatları ekleyelim. Eklenen bütün malzemeleri iyice karıştırarak 5 dakika daha kavuralım ve hazırlanan patatesli iç harcı ocaktan alarak soğumaya bırakalım. İç harcı soğurken, böreğin sosu için gerekli olan malzemeleri derin bir kap içerisine alarak karıştıralım. Yumurta sarısının biri, hazırlanan rulo böreklerin üzerine sürülmek için ayrılır. Düz bir zemin üzerine birinci yufka serilir ve yufkanın her tarafına hazırlanan sostan iyice sürülür. Patatesli iç harç yufkanın her yerine serpiştirilir ve ikinci yufka üzerine serilerek onun da üzerine tekrar sos sürülür ve patatesli iç harç serpiştirilir. Yufkalar bitene kadar aynı işlem uygulanır. Bütün yufkalar bittikten sonra yufkalar uç kısımlardan, alt kısmından biraz içe doğru katlanır. Sonraki aşamada hazırlanan yufkalar rulo şeklinde sarılarak dolapta dinlendirilir. Dinlenen rulo börek buzdolabından alınır ve bıçak yardımıyla bir parmak kalınlığında kesilir. Kesilen börek dilimleri fırın tepsisine güzelce yerleştirilir. En son hazırlanan böreklerin üstüne yumurta sarısı sürülür ve iyice ısıtılmış 175 derece fırında böreklerin üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Hazırlanan rulo börek fırından çıkarılır ve servis tabağına alınarak sıcak ya da soğuk olarak servise sunulur. Afiyet olsun. |
Bu rulo böreğin yapımı gerçekten pratik ve lezzetli! Ancak patateslerin haşlanması sırasında su miktarını iyi ayarlamak gerekmiyor mu? Bir de yufkaların sosu çekerken fazla yumuşaması ya da yırtılması gibi sorunlar yaşadınız mı?
Cevap yazMerhaba Kâşif, yorumun için teşekkürler! Patateslerin haşlanması sırasında su miktarını ayarlamak gerçekten önemli, fazla su patateslerin fazla yumuşamasına neden olabilir. Bu nedenle, patateslerin üzerini hafifçe örtecek kadar su eklemek yeterli olur. Yufkaların sosu çekerken fazla yumuşaması veya yırtılması gibi sorunlar yaşamadım. Sosu azar azar ve eşit şekilde yufkalara yayarsan bu tür problemleri önleyebilirsin. Umarım bu bilgiler işine yarar! Afiyet olsun.