Közlenmiş Patlıcanlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Közlenmiş patlıcanlı börek, sağlıklı beslenme arayışında olanlar için mükemmel bir seçenek sunar. Kolay hazırlanması ve çeşitli iç harç seçenekleriyle damak zevkine hitap eden bu börek, sebzeli veya kıymalı olarak hazırlanabilir. Çay saatlerinde ya da hafif akşam yemeklerinde tercih edilebilir.
Közlenmiş Patlıcanlı Börek Tarifi ve Malzemeleri
13 Eylül 2024

Közlenmiş Patlıcanlı Börek


Günümüzde hemen hemen her öğünde tercih edilen yiyeceklerden biri de börek çeşitleridir. Hafif ve sağlıklı olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Özellikle yapımının kolay olması da kişiler arasında tercih edilme nedenleri arasındadır.

Böreğin Çeşitliliği


Böreklerin çeşitliliği oldukça fazladır. Genellikle hazır yufkadan yapıldığı gibi evde hazırlanan hamurlardan da yapılmaktadır. Börek yapımı için kullanılan iç harç çeşitlilik göstermektedir. Her damak zevkine uygun börek çeşidi bulunmaktadır.

Sağlıklı Beslenme ve Börek


Günümüzde bireyler sağlıklı beslenmeye dikkat ettikleri için börek harcı için sebzeyi tercih etmektedir. Özellikle yaz aylarında sebzeler tercih edilmektedir. Sebze sevenler için sebzeli yapılabildiği gibi kıymalı ve peynirli de yapılmaktadır. Tercih edilen börek türlerinden biri de közlenmiş patlıcanlı börektir.

Malzeme Listesi

  • 3 adet taze yufka
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
İç Harç İçin

  • 250-300 gram kıyma
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 adet orta boy közlenmiş patlıcan
  • 2 adet orta boy kırmızı biber
  • 1 adet yemeklik soğan
  • Maydanoz
  • Tuz, karabiber
Nasıl Yapılır?

İç harcı için bir tavaya sıvı yağ koyarak önceden küçük küçük doğranmış soğanları kavurun. Kavurma işlemini tamamladıktan sonra közlenmiş patlıcanları ve biberleri doğrayarak ekleyin. Bir iki dakika kavurun. Daha sonra eklemek istediğiniz baharatları, tuzunu ve ince kıyılmış maydanozları ekleyerek karıştırın. Böylece börek için iç harcınızı tamamlamış olacaksınız.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra yufkaları 5-6 parçaya ayırın. Ayırdığınız parçaların üzerine hazırlamış olduğunuz iç harcı ekleyin. İç harcı yufkaların üzerine koyduktan sonra yufkaları sigara böreği gibi sarın. Sarma işlemini yaparken çok sıkı sarmayın.

Sarma işlemi bittikten sonra ayrı bir kapta hazırlanan yumurta ve süt karışımına bulayarak önceden yağlanmış tepsiye dizin. Dizme işlemi bittikten sonra önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra sıcak servis yapabilirsiniz.

Bu böreği, özellikle çay saatlerinde ya da hafif bir akşam yemeği olarak tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Oksev 13 Eylül 2024 Cuma

Közlenmiş patlıcanlı yufka böreği yapmayı çok seviyorum! Özellikle yaz aylarında sebzeleri kullanarak hem hafif hem de lezzetli bir atıştırmalık elde ediyorum. Misafirlerim için hazırladığımda bayılıyorlar. Sizce de bu börek çay saatlerine çok yakışmıyor mu?

Cevap yaz
soru
Güralp 12 Eylül 2024 Perşembe

Patlıcanlı el açması börek tarifiniz harika görünüyor! Közlenmiş patlıcanın lezzeti, bürümeye harika bir tat katacaktır. Özellikle sebzeli alternatifler arayanlar için mükemmel bir seçim. Misafirlerime yapmayı düşünüyorum, umarım tadı da göründüğü kadar güzel olur!

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Güralp,

Yorumunuz için teşekkür ederim! Patlıcanlı el açması börek tarifinin lezzetini merak etmeniz harika. Közlenmiş patlıcan gerçekten de böreğe eşsiz bir tat katıyor. Sebzeli alternatifler arayanlar için mükemmel bir seçim olması da tarifin popülerliğini artırıyor. Misafirlerinize yapmayı düşündüğünüz için heyecanlısınız, eminim herkes bu lezzetli böreği çok beğenecek. Tadının da görüntüsü kadar güzel olmasını umuyorum. Afiyet olsun!

soru
Çeşman 26 Temmuz 2024 Cuma

Közlenmiş patlıcanlı börek yaparken yufkaları sigara böreği gibi sarmak gerektiğini belirttiniz. Sarmayı çok sıkı yapmamak gerektiğini söylediniz. Bu börek fırında pişerken açılma veya dağılma yapmaz mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Çeşman,

Közlenmiş patlıcanlı böreği yaparken yufkaları sigara böreği gibi sarmak ve fazla sıkı yapmamak önemlidir. Eğer yufkaları çok sıkı sararsanız iç harcı fazla sıkışarak böreğin içinde homojen dağılmaz. Bu durum böreğin lezzetini etkileyebilir. Ancak, yufkaları yeterince sıkı sarmadan da böreğin açılmasını önlemek için dikkatli olmak gerekiyor. Yufkaları sarmadan önce kenarlarını hafifçe suyla nemlendirirseniz, bu yufkaların birbirine yapışmasını sağlayarak açılmasını önler. Ayrıca, börekleri fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürmek de yufkaların daha iyi yapışmasına yardımcı olabilir. Bu şekilde böreğiniz hem dağılmaz hem de güzel bir kızarmış renge sahip olur. Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Ispanaklı Börek Oktay Usta
Ispanaklı Börek Oktay Usta
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yufkalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri
Yufkalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri
Börek Tarifleri Yufka
Börek Tarifleri Yufka
Mısır Unlu Börek Tarifi ve Malzemeleri
Mısır Unlu Börek Tarifi ve Malzemeleri
Börek İçi Tarifleri ve Malzemeleri
Börek İçi Tarifleri ve Malzemeleri
Hazır Baklava Yufkasından Börek
Hazır Baklava Yufkasından Börek
Güncel
Peynirli Sigara Böreği Nasıl Yapılır?
Peynirli Sigara Böreği Nasıl Yapılır?
Güncel
Mayalı Hamurdan Börek Tarifi ve Malzemeleri
Mayalı Hamurdan Börek Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Sigara Böreği Nasıl Sarılır?
Sigara Böreği Nasıl Sarılır?