Tatlı Börek

Tatlı börek, de olur mu demeyin çünkü hem micaz hem de gerçek anlamda, bal gibi de oluyor. Hiç yemeyenlere uzaktan pek hoş gözükmese de deneyenler bilirler sonradan nasıl tiryakisi olunduğunu bu tür böreklerin. Ben ilk olarak İstanbul'da kürt böreği yemiştim ve tadını çok beğenmiştim. Daha sonra Mersin'de şerbetli böreği denedim. Son olarak da geçen gün laz bir arkadaşıma oturmaya gitmiştim.
Bana yöresel lezzetlerinden biri olan laz böreğini ikram etti. Gerçekten çok lezzetli bir tadı var laz böreğinin. Tabi ben durur muyum, hemen tarifini aldım arkadaşımdan ve evde kendim yaptım ve çok güzel oldu ve lezzetine doyamayacağınız laz böreği tarifini sizinle de paylaşmak istedim. Umarım siz de en az benim kadar beğenirsiniz. Kolay gelsin.

Laz Böreği İçin Malzemeleri


Hamuru için

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Tuz

Muhallebisi için

  • 1,5 litre süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 su bardağı şeker
  • Tuz
  • Karabiber
  • 4 adet yumurtra
Şerbeti için
  • 3 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 10 damla limon
Laz Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak, geniş bir kabın içine hamur malzemeleri koyulur ve iyice yoğurulur. Yoğurulan hamurun üzerine nemli bir bez örtülüp dinlenmeye bırakılır. Şerbetini hazırlamak için, bir tencereye su ve şeker koyulup kaynatılır.
Ocaktan almaya yakın içine limon suyu damlatılıp karıştırılır ve şerbet ocaktan alınır. Hamur dinlenince 10 bezeye yapılır ve 5 tanesi laz böreğinin altı 5 tanesi de üstü için olmak üzere 10 adet yufka açılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, muhallebinin tepsiden taşmaması için alta gelecek yufkaların biraz daha büyük açılması gerektiğidir. 5 adet yufkanın herbirinin arasına bir fırça yardımıyla tereyağı sürülür ve tepsiye üst üste dizilir. İlk yufkalar dizildikten sonra, muhallebiyi hazırlamak için bir tencerenin içine süt koyulur ve kaynatılır. Derin bir kabın içine 4 adet yumurta sarısı, nişasta, pirinçunu, tuz, şeker ve karabiber koyulup, iyice karıştırılır. Karıştırılan malzemeler tencerede kaynamış olan sütün içine eklenir ve muhallebi kıvamına gelene kadar iyice karıştırılır. Muhallebi pişince biraz bekletilir ve muhallebinin ilk sıcaklığının geçmesi beklenir. Daha sonra, hazırlanan muhallebi tepsideki yufkaların üzerine dökülür ve her yeri eşit olacak şekilde yayılır. Tepsinin kenarlarından sarkan fazla yufkalar da kesilerek muhallebinin üzerine atılır. Kalan 5 adet yufkanın da aralarına tereyağı sürülür ve muhallebinin üzerine üst üste dizilir. Tepsinin yanlarından sarkan fazla yufkalar bu sefer tepsinin kenarlarına doğru, yufkanın alt kısmına sılıştırılır ve hazır olan laz böreği dilimlenir. Kalan tereyağı böreğin üzerine sürülür. Laz böreği, önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında yaklaşık 50 dakika piştikten sonra fırından çıkarılıp 5 dakika beklenir ve üzerine şerbet dökülüp yarım saat dinlendirilir.

Laz böreğini yaparken dilerseniz normal yufka da kullanabilirsiniz. Ayrıca bu böreği dondurma eşliğinde de servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 02:41:44
Tatlı Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tatlı Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Tatlı Börek"
Tatlı börekmi laz böregimi neyse iki isimde aynı kapıya cıkıyor tatlı iştah kabartan börege tüm sehirleri gezsen her yörenin farklı farklı böregini yesen hepsi lezzetlidir aslında benim ülkem lezzetlidir degilmi
Lütfiye . 01.10.2018 19:05:20

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. D...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024