Pırasalı Peynirli Börek, Pazar kahvaltılarının vazgeçilmesi olan ve çocukların, yetişkinlerin severek yediği börek ve börek çeşitleri çok sık tercih edilmektedir. Yoğun çalışma şartlarında dolayı özellikle ev hanımları tarafından tercih edilmektedir. Sabah kahvaltılarında, ara öğünler de çay saatlerin de ve öğrencilerin beslenme çantalarına konulmak üzere tercih edilmektedir.
Böreklerin hafif ve sağlıklı olması birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Birden fazla börek çeşidi bulunmaktadır. Börekler hazır yufkadan yapıldığı gibi evde hazırlanan börek hamurlarından da yapılmaktadır. Börekler için kullanılan iç harçlar da kişilerin damak tatlarına göre değişmektedir. İç harç olarak kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı yapılabildiği gibi iki malzeme karşılaştırılarak da börek harcı hazırlanmaktadır. Börek çeşitlerinden olan pırasalı peynirli börek yapımı şu şekildedir;
Pırasalı Peynirli Börek Malzemeleri
1 paket taze hazır yufka (5 adet)
3 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 şişe maden suyu
İç harcı için
4-5 adet pırasa
350 gram beyaz peynir
Üzeri için
Susam
Çörek otu (İsteğe göre)
Pırasalı Peynirli Börek Nasıl Yapılır?
Börek yapımına ilk öncelikle iç harcını yapmakla başlayın. Pırasalar temizlenir ve orta boy büyüklükte doğranır. Doğrama işlemi tamamlandıktan sonra bir tencerenin içine az bir miktar zeytinyağı koyarak doğranmış pırasaları ekleyin.
Pırasaları 5-6 dakika kavurmak yeterli olacaktır. Bu işlemi tamamladıktan sonra börek yapımında kullanmak üzere sosunu hazırlatın. Derin bir kabın içine yumurtaları kırın ve çırpın. Üzerine maden suyunu ilave edin. Daha sonra sıvı yağ ve sütünü de ilave ederek karıştırın. Daha sonra ilk yufkayı kenarları dışarı da kalacak şekilde önceden yağlanmış tepsiye serin. Üzerine hazırladığınız sosu dökün. İkinci yufkayı buruşuk şekilde yanı kenarları içeri de olacak şekilde tepsiye serin ve üzerine sosunu dökün. Sos döküldükten sonra üçüncü yufkayı serin ve yine sosu dökün. Sosu döktükten sonra hazırladığınız iç harcı boşaltın. İç harcı tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde yayılmasına dikkat edin. İç harcın üzerine peynirleri ufalayın. Daha sonra dördüncü yufka ve sosunu ve beşinci yufkayı serin ve kenarlarda sarkan kenarları tepsinin içine doğru kapatarak kalan sosu dökün. Üzerine susam ve çörek otunu serptikten sonra daha önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 22:38:38
Pırasalı Peynirli Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Pırasalı peynirli börek hemen hemen her hafta yaptığım börteklerden biridir. Özellikle sabah kahvaltısında bu börek türü oldukça güzel oluyor. Ancak ben biraz daha farklı bir tarifle yapıyorum. Bir de sizin tarifi deneyeceğim. İçerisinde zeytinyağı kullanmamda herhangi bir sakınca var mıdır? Uygan . 26.09.2018 00:25:38
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024