Pırasalı El Açması Börek

Pırasalı el açması börek, bizim kültürümüzde börek denildiği zaman akan sular durur. Geleneklerimizde çeşit çeşit börekler mevcuttur. Akşam yemeği menülerimizde özellikle de hanımların meşhur 5 çaylarında mutlaka bir börek çeşidi bulunur. Pırasalı el açması börek de mutlaka çay keyfinizin yanına dahil etmeniz gereken böreklerden bir tanesi.
El açması börek denilince nedense çoğu kişi bir adım geri durur. Ama el açması böreğin tadı diğer böreklerde yoktur. Evet biraz uğraştırıcı olabilir ama bu tür tarifler sadece bir kez denendiğinde ister istemez el alışır ve ikinci seferde hiç zorlanmadan daha kolay yaparsınız. Bundan dolayı vakit kaybetmeden hemen denemenizi öneririm. Emin olun hem lezzetine hem kokusuna dayanamayacaksınız.

Pırasalı el açması börek için gerekli malzemeler

  • 1 kilogram taze pırasa
  • 3 adet yemeklik kuru soğan
  • 1 çay bardağı yemeklik zeytinyağı
  • 2 kahve fincanı soğuk süt
  • Damak tadınıza göre karabiber, pul biber, tuz

Böreğin hamuru içinr

  • 1 kilogram un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Ve unun aldığı kadar su

Pırasalı el açması börek nasıl yapılır?


Öncelikle hamuru hazırlayarak işe başlayalım. 1 kilogramlık unu derin bir yoğurma kabına alarak tuzunu ekledikten sonra yavaş yavaş ılık su ekleyerek hamurumuzu oluşturalım. Elde edeceğimiz hamur ne çok sert ne de çok fazla yumuşak olmalıdır. Orta kıvamlı bir hamur olması gerekir.
Hazırlamış olduğunuz hamuru 12 eşit parça haline getirerek üzerini temiz bir bez ile kapatarak yaklaşık 1.5 saat dinlendirin, el açması yapacağınız börek çeşitlerinde hamur ne kadar uzun süre dinlenirse hem açmanız daha kolay olur hem de böreğiniz çok daha lezzetli olur.

Hamuru dinlenmeye aldığınız sırada böreğin iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Öncelikle kuru soğanları küp-küp doğrayarak bir teflon tavaya alın sıvıyağı da ekleyerek soğanları soteleyin. Sonrasında pırasaları yıkayıp ince ince doğradıktan sonra soğanlı karışıma ekleyip hepsini beraber soteleyin ve baharatlardan damak tadınıza göre ekleyip iç harcı lezzetlendirebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz pırasalı iç harç soğuduktan sonra sütünü ekleyin ve harcı bir kenara alın.

Artık hamurlu kısma geçebiliriz. 12 eşit parçadaki hamurları teker teker bir yemek tabağı büyüklüğünde açalım. 3' li gruplar olacak şekilde 12 tanesini her bir hamurun üzerine sıvıyağ döküp fırça ile dağıtıp 3 katlı 4 adet hamur elde edelim. İlk 3'lü grubu un ve merdane yardımı ile normal bir yufka büyüklüğünde açalım. Yufka büyüklüğündeki hamuru 4 eşit parçaya bölelim ve bu parçaların içine pırasalı harçtan koyarak sigara böreği yapar gibi saralım. Diğer grupları da aynı şekilde yufka büyüklüğünde açıp 4 eşit parça ile iç harçtan koyarak saralım. Yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye hazırladığınız börekleri dizin. Toplam 16 adet börek elde etmiş olacaksınız. Böreklerinizin üzerine fırça yardımı ile eritilmiş tereyağı sürerek 200 derecelik fırında pişirin. Börekler altı ve üstü kızarınca pişmiş demektir.
19.01.2024 16:07:52
Pırasalı El Açması Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pırasalı El Açması Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pırasalı El Açması Börek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. D...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024