Peynirli Açma Börek
Peynirli Açma Börek, Eminim herkes kendi elleri ile açtığı böreklerden misafirlerine vermek ister. Fakat günümüzde mevcut olan birçok lezzetli börek yapılışının zor olması nedeni ile çok fazla yapılamadığı için hazır olarak alınmaktadır. Hepimiz hazır börek ile evde yaptığınız böreğin arasındaki lezzet farkını tahmin edebiliriz. Peynirli açma börek yapılışı kolay olmasına rağmen hazır olarak birçok yerde satılan bir börek türüdür.
Bunun en büyük nedeni yapılışı kolay olmasına rağmen birçok tarifte bu böreğin yapılışının uzun yollardan ve zormuş gibi anlatılmasıdır. Peynirli açma börek birazdan vereceğim tarifle oldukça kolay ve oldukça pratik bir şekilde yapabileceğiniz yiyeceklerdendir. Bu nedenle kolay bir şekilde tarifte anlattığım bu çıtır lezzeti sizlerde yapabilirsiniz. İçerisinde bulunan peynir ile vücuda protein kaynağı olan bu böreği ister sabah çaylarında isterseniz akşam çaylarında misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Şimdi bu mükemmel lezzetin yapılışına geçelim. Şimdiden sizlere kolay gelsin.
Peynirli Açma Börek Malzemeleri- İki çay bardağı kadar süt,
- Bir çay bardağı zeytinyağı,
- Bir adet yumurta,
- Yarım çay bardağı kuru maya,
- Bir yemek kaşığı toz şeker,
- Bir tutam tuz,
- Yaklaşık bir kilogram kadar buğday unu,
- 200 gram kadar peynir,
- Birkaç dal maydanoz,
- Yaklaşık 150 gram kadar tereyağı
Peynirli Açma Börek Nasıl Yapılır?
Adımlarımı izleyerek kolay bir şekilde bu böreği sizlerde yapabilirsiniz.
Öncelikle malzemelerimizi hazırladıktan sonra hamuru açmak için malzemelerde bahsettiğim unu derin bir kaba koyarak üzerine süt ve zeytinyağını ekleyin. Bunun üzerine ise yumurtayı, mayayı, şekeri, tuzu attıktan sonra bu karışımı iyice yoğuralım. Eğer koyu olur ise içerisine kıvamı ayarlayarak su ekleyelim. Bu işlemi yavaş yavaş yapın. Çünkü hamurunuz çok su ile katı olmayabilir. Daha sonra hamuru oda sıcaklığında dinlendirelim ve mayanın etkisini göstermesini bekleyelim.
Bir süre dinlenerek mayalanan hamuru tam olarak 12 yumak olacak şekilde parçalara bölelim. Parçaların büyüklüğü aynı olabilir. Daha sonra ayırdığımız parçaların tümünü bir tatlı tabağı büyüklüğünde açarak her yufkaya aynı işlemi uygulayalım. Daha sonra bu bezeleri üst üste koymadan önce aralarına bol bol bir tavada erittiğimiz tereyağını sürelim. Bu işlemi fırça yardımı ile kolayca yapabilirsiniz. Yaptığımız hamurların altı tanesini ayrıca sararak buz dolabında dinlendirelim.
Elimizdeki tabak büyüklüğünde olan yufkaları iyice açarak tepsi büyüklüğüne getirelim. Bu arada tepsinin dibini ister tereyağı ile ister sıvı yağ isterseniz de margarin ile yağlayın. Bu işlemden sonra tepsi büyüklüğünde açtığınız yufkayı 3 parmak aralığında şerit şerit keserek üzerine peynir ve maydanozu rendeleyerek yaptığınız iç harçtan dökün ve yanal bir şekilde sarın. Yani bir huni yapar gibi sarmanız gerekir. Bu işlemden sonra ise bu börekleri tepsinize dizerek üzerine ayrı bir kâse içerisinde çırptığınız yumurta sarısını sürelim ve önceden ısıttığımız fırına atalım. Bir süre sonra üzeri adeta nar gibi kızaracaktır. Siz yine de pişip pişmediğini kontrol ederek fırından çıkarabilirsiniz. Bu işlemden sonra artık peynirli açma börek hazırdır. İstediğiniz gibi servis yaparak bu mükemmel lezzeti tadabilirsiniz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 14:00:30
Peynirli Açma Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Peynirli Açma Börek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|