Patatesli peynirli börek, özel gün ve davetlerde evinizde kolayca yapabileceğiniz bir börek tarifidir. Patates, kıyma ve kaşar peynirine göre hem daha hafiftir hem de kalori mikrarı daha azdır. Siz de benim gibi hem diyet yapmak istiyor hem de börek çeşitlerine dayanamıyorsanız. En azından kullanacağınız iç harcına dikkat etmelisiniz. Ben patatesli peynirli böreği yaparken daha hafif olması için tereyağı kullandım ama tereyağı sevmeyenler sıvıyağla da bu böreği yapabilirler.
Ayrıca, ben kol böreği şeklini sevdiğim için o şekilde yaptım ama siz düz börek şeklinde de yapabilirsiniz. Patatesli peynirli böreğin tarifini merak edenler ve bir an önce yapmak isteyenler için, işte bu nefis böreğin tarifi.
Patatesli Peynirli Kol Böreği Malzemeleri
Hamuru için
4 su bardağı un
1su bardağı + bir su bardağından biraz az su
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için
50 gr tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1adet yumurta
İç Harcı için
1 adet patates
Beyaz peynir
Maydanoz
Patatesli Peynirli Kol Böreği Nasıl Yapılır?
İlk olarak, derin bir kabın içine un koyularak ortası açılır. İçine tuz serpilir, yavaş yavaş su eklenerek karıştırılır. Hamur iyice yoğrulup ele yapışmayacak dereceye getirilerek yumuşak bir hamur elde edilir ve dinlenmeye bırakılır. Patatesler haşlanıp soyulur ve derin bir kapta bir çatal yardımıyla iyice ezilir.
Üzerine iyice ezilmiş veya rendelenmiş beyaz peynir eklenir. Maydanozlar yıkanarak ince ince doğranıp patatesli harca eklenir ve tüm malzemeler iyice harmanlanır. Küçük bir tavaya tereyağı koyulur ve yağ iyice eriyince ocaktan alınır. Tereyağın içine süt eklenir ve iyice karıştırılır. Karıştırma işlemine devam edilerek içine 1 yumurtanın beyazıyla yoğurt eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Beklemeye bırakılan hamurdan portakal büyüklüğünde alınır ve un serpili bir yüzey üzerinde merdane ile açılır. Tüm hamurlar bitene dek aynı işlem tekrarlanır. Yufka haline gelen hamurun birinin yarısına yoğurtlu karışımsan bir fırça yardımıyla sürülerek diğer yarısı üzerine kapatılır ve kapatılan tarafın üstüne de yoğurtlu karışımdan sürülür. Yarım daire halini alan hamurun uzun tarafına patatesli peynirli harçtan koyulur ve rulo şeklinde sarılıp, yuvarlak şekilde kıvrılarak önceden yağlanmış tepsinin ortasına koyulur. Diğer yufkalara da aynı işlem kapılıp tepsideki yuvarlak böreğin etrafına sarılır. Kalan yoğurlu harcın içine yumurtanın sarısı eklenerek karıştırılır ve tepsideki böreğin üzerine sürülür. En üste çörek otu veya susam serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana dek pişirilir. Pişen börek kesilerek servis tabağına alınır ve hafif sıcak olarak servis edilir.
Afiyet Olsun.
20.01.2024 23:28:18
Patatesli Peynirli Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba ben çalışan bir kadın olduğum için böyle börekleri falan sadece tatil günlerim de yapabiliyorum. Ama diğer günler de yemek ıstiyorum bunun için tatil gününde yapıp buzluğa atıp diğer günler çıkararak yesek olur mu. Fakat çiğ mi atsam pişiripı atsam daha lezzetli olur bilgi verir misiniz Hasafet . 03.11.2018 10:34:51
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024