Patatesli Kol Böreği Hazır Yufkadan; Kol böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir. Peynirli, kıymalı ya da ıspanaklı olarak kişinin damak zevkine uygun olarak farklı şekillerde hazırlanabilir. Bosna- Hersekli Türkler kol böreğini milli yemekleri arasında sayarlar. Kırım Türkleri ise kol böreğini sarmak ve burmak kelimelerinin birleşmesi ile oluşturdukları 'sarburma' olarak nitelendirirler.
Fakat günlük hayatın koşturmaları içinde yufka açmanın zor olduğu ve zaman gerektirdiği bir gerçektir. Bizlerde sizin için pratik olarak hazır yufkadan hazırlayabileceğiniz peynirli ve patatesli bir kol böreği tarifi hazırladık. Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz böreğimizin tarifi şöyle;
Malzemeleri
- 2 çay bardağı eritilmiş tereyağı
- 5-6 tane orta boy patates
- 250 gr beyaz peynir
- 10-15 adet maydanoz
- 6 adet yufka
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
Nasıl Yapılır?
Patatesleri güzelce yıkadıktan sonra kabukları ile yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanan patatesleri soğuk suda yıkayın ve kabuklarını soyarak güzelce rendeleyin. Rendelenmiş patatesin İçine bir bardak eritilmiş tereyağı, yoğurt, peynir, tuz, ince kıyılmış maydanoz, karabiber ve pul biberi ekleyerek püre kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
Sosu için; Sütün içine kalan tereyağını ve bir yumurtayı ekleyip çırparak karıştırın.
Temiz bir zemine ya da tezgâha yufkaları açıp her yerine eşit olacak şekilde fırçayla sosu sürün. Soslanmış yufka içine patatesli harcı doldurup rulo şeklinde sarın ve sarmal şekilde tepsiye dizin. Tüm yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra kalan sosu yufkaların üzerinde gezdirin. 15 dakika bu şekilde böreği dinlendirdikten sonra üzerine kalan bir yumurtayı sürün. Susam ve çörek otunu üzerine serperek 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
19.01.2024 05:13:10