Patatesli Çıtır Börek
Patatesli çıtır börek, herkesin afiyetle tüketmiş olduğu bir börek türü olarak bilinir. Bu börek içeriğinde kullanılan malzemelerin özdeşleşmesiyle daha lezzetli bir tat oluşturur. Gerçekten de patatesin baharatlarla birleşmesiyle çok güzel bir tat ortaya çıkar. Şimdi sizlerle patatesli çıtır börek nasıl yapılır, yapılış aşamalarında nasıl bir yol izlenir ve böreğin içerisinde hangi malzemeler kullanılır.
Birlikte inceleyelim. Hadi kolay gelsin.
Patatesli Çıtır Börek Malzemeleri- 3 bardak un
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
İçi için malzemeler- 2 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Patatesli Çıtır Börek Üzeri için- 1 fincan yoğurt
- Bir fincan sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- Susam
- Çörek otu
Patatesli Çıtır Börek Nasıl Yapılır?
Patatesli çıtır börek tarifine önceden hazırlamış olduğumuz geniş bir kap içerisine süte şeker ve maya ilave edelim. Sonra unu, tuzu ilave ederek güzelce yoğuralım. Hamur yoğururken hamurun istenilen kıvam oluşturması için hamurun ununu kendimiz ayarlayalım. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru yoğurmayı bırakabiliriz artık. Hamurun üzerine bir be ya da bir havlu örtelim ve mayalanmasını bekleyelim. Daha sonra patatesleri haşlamak için bir tencereye koyup suyunu ilave edelim yumuşayana kadar haşlayalım.
İyice haşlanan patatesi soğuması için bir kenara alalım. Soğuyan patateslerin kabuğunu soyalım ve bir kap içerisinde çatalla ezelim. Sonra kuru soğanların kabuklarını soyalım ve iyice yıkadıktan sonra doğrama tahtasına alarak ince ince doğrayalım. Hazırladığımız bir tavaya yağ koyalım ve soğanları ekleyerek rengi değişene kadar kavuralım. Daha sonra patatesleri soğanların içerisine ekleyerek biraz daha kavuralım. Malzemelerin üzerine tuzu ve baharatlarını ekleyelim, sonra bir kez daha karıştıralım ve ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Mayalanan hamuru bezelere ayırarak tezgâhın üzerini unlayalım. Unlanmış olan tezgâhın üzerine daha sonra un serpilen tezgâhın üzerine hamur bezelerini alalım ve güzelce açalım. Açılan hamurların içerisine patatesli harçtan eklenerek rulo şeklinde saralım. Bir yağlanmış tepsiye ya da yağlı kâğıt serili olan fırın tepsisine hazırlanan börekleri dizelim. Yumurta, yağ ve yoğurdu çırparak yaptığınız böreklerin üzerine sürülür. Böreklerin üzerine susam, çörek otu serpilir. Önceden 180 derecede ısıtılan fırına tepsi sürülür Daha sonra pişen börekler fırından alınarak sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
20.01.2024 10:00:12
Patatesli Çıtır Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Patatesli Çıtır Börek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|