Patatesli Açma Börek Tarifleri
Patatesli Açma Börek Tarifleri, Börekler arasından en doyurucu, en lezzetli ve en pratik olan börekler arasında olmaktadır. Çeşitleri çok fazla olan patatesli açma böreğin içine sadece patates değil damak tadınıza uygun şeyler koyarak daha da farklılık yapabilirsiniz. Özellikle bayanların en çok sabah kahvaltılarında akşam çaylarında ve günlerinde yaptıkları börekler sofralara tat katmaktadır.
Ayrıca börekler daha çok annelerin yapması gereken yemeklerden biridir. Çünkü börekler çocukların açlıklarını giderir ve karınlarını tok tutar özellikle okul çağındaki çocukların dışarıda satılan fastfood tarzı yiyeceklerden uzak durup bu tür evde yapılan yiyecekleri tüketmeleri oldukça faydalı olur. Örneğin patatesli açma börek tarifleri arasında hem hazır yufka ile yapılanı hem de evde yoğurulan hamurlardan yapılan börekler vardır.
Patatesli açma börek tarifi
Malzemeleri- 1 paket margarin
- 1 paket yaş maya
- 2 adet yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 bardak süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Aldığı kadar un
İçi için malzemeler- 5 adet haşlanmış patates
- 1 tutam maydanoz
- Karabiber
- Pul biber
- Toz kırmızı biber
- Kimyon
- Tuz
Üzeri için- Yumurta sarısı
- Susam
- Çörek otu
Nasıl Yapılır?
Kullanılacak olan 2 su bardağı sütün 1 bardağını bir kabın içerisinde ısıtalım.
Daha sonra bir kâseye alarak üzerine yaş mayayı ekleyelim. Mayanın eriyip kabarmasını bekleyelim. Onu beklerken ayrı bir tarafta ise 3 su bardağı unu ayrı bir kabın içine koyalım. Yapılacak açmaya tahmini kilo un gitmektedir. Un ilave edilirken yavaş yavaş edilmelidir. Yumuşak ve ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edilmelidir. Yoğurma kabını içindeki una tuzu, şekeri ekleyelim ve iyice karıştıralım. Daha sonra karışan bu karışımın ortasını havuz yapalım. Ortasına sütün içinde eritilen maya karışımını boşaltalım. Geriye kalan 1 su bardağı sütümüzü de ekleyelim. Sıvı yağ ekleyelim, 1 yumurta kıralım. 2 yumurtanın ise akını karıştırma kabına sarısını ise ayrı bir tabağa alalım.
Ayrılan bu yumurta sarısı daha sonra üzerine kullanılacaktır. Daha sonra bu işlemlerin sonrasında yoğurmaya başlanır. Kıvamına göre azar azar un eklenebilir. Kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Yoğurulan hamuru yarım saat mayalanmaya bırakalım. Hamur mayalanırken biz de iç harcımızı hazırlayalım. Haşlanan patatesleri güzelce soyarak derin bir kâsenin içerisine rendeleyin. Üstüne de kara biber, pul biber, tuz ve toz kırmızı biberi ekleyelim ve iyice yoğuralım. Daha sonra mayalanan ve hazır olan hamuru eşit iki parçaya bölelim. Daha sonra her parçayı eşit 6 bezelere bölelim. Yani toplamda 12 eşit parça olacaktır. Margarini 10 parçaya bölün. 6 adet açmayı üzerine un serperek servis tabağı boyunda açalım. Bezelerin 5 katına kesilen margarini sürelim. 6 katı daha sonra üst üste dizin. Fakat en üstte olan hamura margarin sürülmemektedir. Bir oklava yardımı ile hamur açılır. 8 üçgene bölelim. Sonra üçgenin geniş olan kısmına patatesli hazırlanan harçtan bırakın. Rulo şeklinde çok sıkılmadan sarılır. Bir fırın tepsisini yağlayın ve içine dizin. Daha sonra gerideki bütün hamurlara aynı uygulamayı yapın ve üzerine bir fırça yardımı ile yumurta sürerek susam veya çörek otu serpin ve fırına sürün. Kızaran hamuru fırından aldıktan sonra sıcak servis yapılır.
Bu yapılan börekler genelde sıcak daha lezzetli olmaktadır. Bir de sizlerle önemli bir not paylaşacağım. Dinlenmeye bırakılan hamurun üzerini nemli bir bez ile örtün. Nemli bez daha hızlı ve daha çok kabarmasını sağlamaktadır.
19.01.2024 23:26:25
Patatesli Açma Börek Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Patatesli Açma Börek Tarifleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|