Patates böreği, bu böreği sevmeyen yoktur sanırız. Hem doyurucu hem lezzetli bi börek oluyor. İster hazır yufkayla yapılsın, isterse elde açma hamurla yapılsın, patatesin verdiği lezzetle dışı çıtır, içi yumuşacık oluyor. Patatesli böreği çeşitli şekillerde yapabilirsiniz. Gül böreği, kol böreği, tepsi böreği, tava böreği kısaca hepsini patatesli harçla hazırlayabilirsiniz.
Çocukların bu börekleri sevmesinin en önemli nedeni patatestir. Yumuşacık tadıyla çocukları bile cezbediyor. Evinizde patatesiniz, yufkanız ya da ununuz varsa, hemen patatesli böreği yapmaya başlayabilirsiniz. Vereceğimiz tarifte böreği hazır yufkayla yapacağız. Kol böreği şeklinde hazırlayacağız. Hepinize kolay gelsin.
Patates böreği için gerekli malzemeler
- 6 adet hazır yufka
- 6-7 adet patates
- 2 yumurta sarısı
- 3 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- Yeteri kadar karabiber, kırmızı toz biber ve tuz
- 1,5 su bardağı sıvı yağ
Patates böreği nasıl yapılır?
Böreğin yapımına önce iç harcı hazırlamakla başlayalım. Patatesleri tencereye alarak suyun içinde haşlayalım. Daha sonra kabuklarını soyarak, bunları bir kabın içinde çatalla ezelim. İçine tereyağını, tuzunu ve baharatları ilave edelim. Bu şekilde patatesli harcı hazırladık. Şimdi börekte yufkalara süreceğimiz sosu da hazırlayalım. Kâsenin içinde sütü ve sıvı yağı çırpalım. Böreği pişireceğimiz fırın tepsisini de yağladık mı işimiz çok kolaylaşacak.
Şimdi yufkaların birini mutfak tezgâhının üzerine alalım. Her yufkayı ortadan keserek yarım şekilde dolayacağız. Yarım yufkanın düz olan tarafına patatesli harcı koyalım. Bunu rulo şekilde dolayalım. Bir ucundan kıvırarak yufkayı dolayalım. Yufkayı bütün olarak yaparsak, böreğimiz fazla kalın olur. Bu nedenle yarım yufka şeklinde hazırlıyoruz. Bu ilk parçayı fırın tepsisinin ortasına yerleştirelim. Diğer yufkaları harçla rulo yaptıktan sonra, bu ortadaki böreğin çevresine dolayacağız. Bu şekilde tüm yufkaları bitirdiğimizde, tahmin ediyoruz tepsinin hepsi dolacak. Şimdi kol böreğini uygun şekilde dilimlere keselim. Yani tepside bulunan böreğe uygun aralıklarla çizikler atın, pişince dilimler halinde çıkarabilmek için bu gerekli. En son olarak kalan sosun içine yumurta sarılarını koyarak çırpın. Bunu böreğin üzerine sürün. Üzerine dilerseniz çörek otu ve susam serpebilirsiniz. 180-200 derecede ısıttığınız fırında patates böreğini nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra dilimler halinde sevdiklerinize ikramınızı yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.