Oktay Usta Çiğ Börek

Oktay Usta Çiğ Börek, bu börek aslen Eskişehir'e göç etmiş olan Kırım Tatarlarına aittir ve asıl adı şi börektir fakat günümüze gelene kadar dilden dile ismi değişmiştir. Başlarda şi börek ülkemizde yapılmaya başlayınca adı çi börek olmuş ve son olarak da çiğ börek adını almıştır. Çiğ börek Eskişehir mutfağının vazgeçilmez ve tanınmış lezzetlerinden biri olup birçok damak zevkine hitap etmektedir.

Diğer bir adı da Tatar böreği olan çiğ börek maharetli bir elde geçmiş ise hamurunun vermiş olduğu bir özellik sayesinde çok fazla yağ çekmeyen, kıtır kıtır ve incecik hamuruyla beğenilen ve çok tercih edilen bir börektir. İçerisinde bulunan kıymalı harcıyla harikulade bir lezzete bürünüyor. Ayrıca çiğ böreğin en önemli özelliği içerisindeki kıymalı harcın çiğ olması ve kızgın bir yağın içinde pişmesidir.

Oktay Ustanın Çiğ Böreğinin Malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • 1 tane orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığının yarısı kadar karabiber (Karabiber isteğe göre konulabilir)
  • 1 çay bardağı su

Oktay Usta Çiğ Börek Hamuru için

  • 4 su bardağı un
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Yeteri kadar su

Oktay Usta Çiğ Börek Nasıl Yapılır?


Öncelikle çukur bir kabın içerisine önceden elediğimiz unu, tuzu ve suyu ekleyelim. Suyun hepsini bir kerede dökmeyin yavaş yavaş karıştırarak dökün ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım.
Yalnız hamur çok yumuşak olmasın kulak memesi kıvamı gayet iyidir. Diğer yandan bir başka kabın içerisine orta boy soğanı rendenin ince tarafından geçirerek koyun. Ardından kıyma, tuz, karabiber ve suyu ekleyip böreğimizin iç harcını hazırlayalım. Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparalım ve yaklaşık 20 cm ebadında daireler meydana getirelim.

Hazırladığımız kıymalı harcımızı dairesel olarak şekillendirdiğimiz hamurun yarısına kadar koyalım ve elimizle dağıtarak ince ince sürelim. Hamurun kalan bölümüne bir şey koymadan bu kısmı harcı koyduğumuz tarafın üstüne getirelim ve içinin dışarıya dökülmemesi için üste getirdiğimiz hamur parçasını elimizle ya da bir tabak yardımı ile keselim.

Daha sonra bir tencereye sıvı yağı kavuralım. Yağ kızdıktan sonra yapmış olduğumuz çiğ börekleri bu tencerenin içine ekleyelim. Çiğ böreklerin altını ve üstünü aynı pembeliğe gelinceye kadar kızartalım. Kızartma işlemi bitince bir servis tabağına alalım etrafına süslemeler yapalım. Servisi sırasında yanında buz gibi bir ayran ya da şalgam suyu iyi gidecektir.

Oktay Ustanın Çiğ Böreğinin Püf Noktaları

Çiğ börekleri genişçe bir kazanda ve altında bol ateş ile pişirilmesi önerilir. Çiğ böreğin kızarırken çok yağ çekmemesi için içerisine harç konulduğu sırada hamuru iyice silkelemek gerekiyor. Böylece içindeki fazla un kızarmıyor. Ayrıca bu börek içerisine kıymalı harç konulduktan sonra hemen kızartılmalıdır çünkü bekletildiği zaman lezzeti azalmaktadır. Son olarak çiğ börek yapılırken iki kişi olmalıdır, biri hamuru açarken diğeri börekleri kızartmalıdır.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 21:57:11
Oktay Usta Çiğ Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Oktay Usta Çiğ Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Oktay Usta Çiğ Börek"
Çocuklarım çiğ böreği çok seviyor. Evde özellikle Oktay Usta çiğ börek tarifini yapmak istiyorum. Oktay Usta çiğ börek için gerekli olan malzemelerin listesi nedir? Kullanılan malzemelerin ölçüleri nelerdir? Oktay Usta çiğ böreğin hazırlanışı ve yapılışı nasıl olmalıdır? Oktay Usta çiğ böreği yaparken önemli püf noktalar nelerdir? Detaylı bilgi verir misiniz?
Ayşe . 03.10.2018 14:46:36

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. D...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024