Mayalı Tepsi Böreği

Mayalı tepsi böreği, bu böreği sizler evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz. Peynirli, patatesli ya da ıspanaklı olarak sizler de mayalı tepsi böreğini kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu böreğin hamurunu yoğururken ister kuru maya isterseniz de yaş maya kullanarak yapabilirsiniz. Genellikle ev hanımları tarafından hamur yoğururken kuru maya tercih edilmektedir.
Kış aylarında hamuru mayalamak için 3 tatlı kaşığı maya konulması gerekirken, yaz aylarında havaların sıcak olduğu zamanlarda ise 1.5 tatlı kaşığı maya ile hamur rahatlıkla mayalanacaktır. Bir hamurun iyi mayalanması için, yüksek glutenli un ihtiyacınız olacaktır. Kepekli unlar iyi mayalanmayacaktır. Mutlaka un içerisine mayadan önce bir tatlı kaşığı şeker koyduğunuz zaman, hamur hem daha lezzetli olacak hem de daha hızlı mayalanacaktır.

Mayalı tepsi böreği hamuru için malzemeler

  • İki su bardağı ılık taze süt
  • Bir su bardağı zeytinyağı
  • 2 tane yumurta (Bir yumurtanın sarısını ayırmalısınız)
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı şeker
  • Altı su bardağı yüksek glutenli un
  • 1.5 yemek kaşığı kuru maya ya da yaş mayanın yarısı konulmalıdır.

Mayalı tepsi böreği hamuru nasıl yapılır?


Öncelikle bir kabın içerisine 6 su bardağı unu eleyip koyuyoruz. İçerisine 1.5 tatlı kaşığı tuz ekliyor ve yarım tatlı kaşığı şekeri de ilave ettikten sonra karıştırıyoruz. Unun ortasında bir boşluk açıyoruz. Yaş maya kullanacaksak, 1 çay bardağı içerisinde yarım paket yaş mayayı eritip döküyoruz.
Kuru maya kullanacaksanız, ilk şeker ve tuzu atıp karıştırırken kuru mayayı da eklemelisiniz.

2 yumurta unun üzerine kırılır. Fakat bir yumurtanın sarısını ayırtmanız gerekmektedir. Sırasıyla önce ılık sütü ardından da zeytinyağını eklemelisiniz. Biraz karıştırdıktan sonra yoğurma işlemine geçilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur eğer hamur çok katı olursa biraz daha ılık süt koyabilirsiniz.10 dakika boyunca yoğurulan hamur ağzı kapatılarak 2 saat boyunca bekler. Mayalandıktan sonra da böreğimizi yapmaya başlayacağız.

Mayalı tepsi böreğinin iç malzemeleri

  • Yarım kilo peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • Pul biber
Mayalı tepsi böreği nasıl yapılır?

Öncelikle mayalanan hamurumuz bir kenarda beklerken içini hazırlamak için bir kabın içerisine yarım kilo peynir rendelenir. Yarım demet maydanoz küçük küçük kıyılır ve bir miktar kırmızı pul biber de eklenerek karıştırılır.

Bir tepsinin altı yağlanır ve mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz. Tepsinin büyüklüğünde açıyoruz. Dikkat etmemiz gereken yufka gibi ince olmaması gerekmektedir. Bir parmak kalınlığında olabilir. Yaptığımız iç harcımızın hepsini mayalı hamurun üzerine döküp eşit miktarda yayıyoruz. Diğer hamurun parçasını da aynen ince olmayacak şekilde açıyoruz ve iç harcının üzerine kapatıyoruz.

Ayırtmış olduğumuz yumurtanın üzerine isterseniz çörek otu ya da susam koyarak en son koyduğumuz mayalı hamurumuzun üzerine sürülerek daha önceden 180 derece ısıtılmış olan fırının içerisine konularak 40 dakika boyunca pişirilir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 20:26:43
Mayalı Tepsi Böreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mayalı Tepsi Böreği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mayalı Tepsi Böreği"
merhaba, mayalı tepsi böreğini misafirlerim için ben de yapmak istiyorum ama kendime bu kadar güveniöm yok bu böreği yapabilmek için ne gibi işlemler yapmam gerekiyor ve nereye dikkat etmem gerekiyor?
Şeyma . 05.10.2018 21:33:48

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. D...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024