Mayalı Börek, Hemen hemen her evde pişen börekler hem sabah kahvaltılarında hem de akşam çaylarında tüketilmektedir. Fakat börekler sayesinde alınan kilolarla kadınların başı dertte olduğu için akşamları fazla yenmez. Mayalı börek yapılırken kişinin zamana ve süreye çok ihtiyacı olur. Çünkü normal börekler hazır yufkalardan yapılarak pratik olmaktadır.
Fakat mayalı börekler hem yoğurma hem bekleme olayı olduğu için zaman kaybı olmaktadır. Bu nedenle hemen acil yapılan börekler genelde hazır yufkaya sarılır. Mayalı börek tarifi olarak peynirli mayalı, patatesli mayalı, zeytinyağlı mayalı vb. Börekler olmaktadır.
Mayalı börek tarifi malzemeler
4 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık süt
Yeteri kadar tuz
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
İçi için malzemeler
3 adet patates
1 adet soğan
Tuz, karabiber ve pul biber
Mayalı Börek Üzeri için
3 çorba kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
Susam veya çörek otu
Mayalı Börek Nasıl Yapılır?
Ilık sütle şekeri mayayı katarak kabarması beklenir. Unla tuzu karıştırarak kabaran mayayı içerisine ekleyin daha sonra yoğurmaya başlayın. Hamur özleşene kadar ılık sütü azar azar ilave ederek yoğurun ve özleşen hamur ılık bir ortamda 20 dakika mayalanmaya bırakılır. Daha sonra patatesleri haşlamak için bir tencereye koyun suyunu ekleyin ve haşlayın.
İyice haşlanan patatesi soyarak ezin. Ayrıca soğanı soyun ve iyice yıkayın daha sonra ince ince doğrayın. Tavaya yağ koyun ve soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra patatesleri ekleyerek biraz daha kavurmaya devam edilir. İçerisine tuzunu ve baharatlarını da attıktan sonra bir tur daha karıştırılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Mayalanan hamuru bezelere ayırarak tezgâhınızı kurulayın ve unlayın daha sonra unlanan tezgâhta servis tabağı büyüklüğünde açılır. İçerisine patatesli harçtan eklenerek rulo şeklinde sarılır. Daha sonra istenilen şekil verilir. Bir yağlanmış tepsiye ya da yağlı kâğıt sarılı tepsiye dizilir. Yumurta, yağ ve yoğurdu çırparak yaptığınız böreklerin üzerine sürülür. Susam veya çörek otu serpilir. Önceden ısıtılan fırına koyulur. Daha sonra pembeleşen börekler fırından alınarak sıcak servis yapılır. Mayalı börek kişinin midesine hiçbir yan etki yapmaz.
19.01.2024 04:21:49
Mayalı Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Annemle birlikte mayalı börek yapmak istiyoruz. Mayalı böreğin hamuru için gereken malzemeler nelerdir? Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim. Mislina . 07.09.2018 23:44:42
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024