Kürt Böreği

Kürt böreği, çok eski yıllardan beri insanlar tarafından çok fazla tüketilen ve çok sevilen bir börek türüdür. Tarihi tam olarak Osmanlı dönemine kadar dayanan bu börek geliştirilerek günümüze kadar gelmiştir. İlk olarak bir kişinin yaparak para kazandığı bu börek zamanlar herkes tarafından yapılarak tüketilmeye başlanmıştır. Bu şekilde hızlı bir yayılma gösteren kürt böreği, en çok sevilen yiyecekler arasındadır.
Böreğin adı ise kimse tarafından bilinmediği için genel olarak insanlar bu böreğe o zamanın ırkçı düşüncesi olmadan direk olarak kürt böreği addı verilmiştir. Yani bu böreğin adı herhangi bir nedene bağlanarak kürt böreği adını almamıştır. Bu böreğin içerisinde kullanılan malzemeler her ne kadar çeşitli olursa olsun elde edeceğiniz lezzet o kadar güzel olacaktır. Bu lezzeti sizler de tatmak için kolay bir şekilde pratik olarak yapın ve son derece muhteşem lezzeti sizler de tadın. Bu böreği ilk kez tadan kişiler kesinlikle evlerinde de bu böreği yapmaktadır. Kürt böreğinin aslında yapılışı oldukça basittir. Bu nedenle sizler de zorlanmadan kolay bir şekilde bu böreği yapacaksınız. Son olarak belirtmek isterim ki kürt böreğinin iki çeşidi bulunmaktadır. Biz bunlardan birini sizlerle yapacağız. Kolay gelsin.

Kürt böreği malzemeler

  • Beş su bardağı buğday unu,
  • 200 gram margarin,
  • İki adet yumurta,
  • Bir paket kadar kabartma tozu,
  • Yaklaşık bir çay bardağı yoğurt,
  • Yaklaşık yarım çay bardağı pudra şekeri,
  • Bir çay bardağı sıvı yağ,
  • Yarım çay bardağı kadar su,
  • Ve son olarak üzerinde kullanmak için ayrıca pudra şekeri,

Kürt böreği nasıl yapılır?


Öncelikle geniş ve derin bir leğen içerisine unu boşaltalım.
Daha sonra ise bu unu ortasını açarak içerisine yumurtalardan birini kıralım. Bu işlemden sonra ise içerisine sıvı yağı ve yoğurdu ekleyelim. Yoğurdu ekledikten sonra ise kabartma tozunu da ilave ederek bu malzemeleri iyice karıştırın. Tam olarak karıştırdıktan sonra ise bu hamuru iyice yoğuralım. Eğer ideal hamur kıvamına göre katı olur ise biraz su ekleyerek hamuru inceltebilirsiniz. Bu işlemi yaparken fazla su koymamaya dikkat edin.

Tam olarak yoğurduktan sonra hamurun olduğunu anladığımız anda bu hamurdan bir yumak ayıralım ve bir kenara bırakalım. Ardından olan tüm hamurdan toplam 20 adet aynı büyüklükte parça elde edelim. Bu parçaları kap içerisine koyarak kabın ağzına streç çekelim. Bu şekilde hava almamasını sağladıktan sonra yaklaşık yarım saat boyunca dinlenmesini sağlayalım.

Yarım saat boyunca bizde tepsinin dibini iyice yağlayalım ve yarım saat geçtikten sonra yirmi adet yumağı bir tabak büyüklüğüne açalım. Bu arada malzemelerimiz de bahsettiğimiz margarini ya da tereyağını eritelim. Daha sonra açtığımız tabak büyüklüğündeki hamurları aralarına bu yağdan sürerek üst üste koyalım ve hep birlikte tepsi büyüklüğünde açalım.

Bu aşamada ise son olarak açtığımız yufka üzerine kalan tereyağını sürerek çok sıkı bir rulo yapalım. Bu aşamada artık kürt böreği yapılışını yarıladık sayılır. Şimdi yaptığınız sıkı ruloyu üç parçaya bölelim ve bu ruloları yaklaşık 60 dakika kadar buz dolabında bekletelim. İyice dinlenmiş olacaktır. Bu dinlenme süresinde içerisine sürdüğünüz yumurtalı karışım çok daha lezzetli bir hal alacaktır.

Artık buz dolabında tamamen dinlenmiş olan rulo şeklindeki hamurları tekrar açarak tam olarak tepsi boyuna ulaştıralım. Tepsiye sığacak boya geldiği zaman diğer işlemimize geçelim. Şimdi açtığımız yufka şeklindeki hamuru önceden yağladığımız tepsi üzerine koyarak fırça ile erittiğimiz yapı iyice sürelim. Ardından üzerine pudra şekerini serpiştirelim. Diğer kalan iki rulo için de aynı işlemi yaparak tepsiye yerleştirelim ve ilk başta ayırdığımız hamur parçasını açabildiğimiz kadar ince açarak tepsinin yüzeyine kapatalım ve bu arada fırınımızı 200 dereceye ayarlayalım. Fırın ısındığında tepsiyi atalım ve iyice kızarana kadar pişirelim. Böylece uygun dilimlerde servis yaparak afiyetle yiyebilirsiniz.
19.01.2024 23:08:34
Kürt Böreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kürt Böreği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kürt Böreği"
Tadına doyamadığım boreklerden biri olan Kürt böreğini evde yapmak istiyorum. Fakat yapılışını çok zor gibi gözüktü ondan dolayı bir türlü cesaret edemedim. Kürt böreği nasıl yapılır? Yapılışı çok zahmetli midir? pastaneden hazır almış olduğumuz gibi evde hazırladığımız kürt boregide güzel oluyor mu?
Yamanöz . 27.08.2018

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. D...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024