Kese böreği, sabah kahvaltılarında afiyetle tüketilen, içeriğinde kullanılan malzemelerin oluşturduğu eşsiz lezzetten dolayı harika bir tat oluşturan nefis bir börektir. Bu börek hazırlanışında farklı malzemeler kullanıldığı için diğer böreklerden daha lezzetlidir. İçerisinde bulunan sebzeler, göğüs eti, peynir, zeytinyağı ve baharatlar bu böreğin ana malzemelerini oluşturur.
Hepsinin birleşmesiyle birlikte oluşan tat bir hayli muhteşem lezzetler ortaya çıkarır. Zeytinyağı bu böreğin iyi pişmesine olanak sağlamaktadır. Kese böreği çıtır çıtır gevrek bir lezzet oluşturarak kişileri kendine hayran bırakır. Kese böreği yapılışını, içeriğinde kullanılan malzemeleri şimdi sizinle paylaşacağım.
Kese Böreği Malzemeleri
6 adet yufka
300 gram tavuk göğsü
200 gram beyaz peynir
1 su bardağı bezelye
2 adet havuç
2 adet yeşil biber
1 adet büyük kuru soğan
1 fincan zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Harcın için
1 su bardağı su
1 fincan zeytinyağı
Kese Böreği Üzeri için
1 adet yumurta
Keseleri bağlamak için
10-15 dal maydanoz sapı
Kese Böreği Nasıl Yapılır?
Kese böreği yapılışına öncelikle tavuk göğsünü yıkayarak başlayalım. İyice yıkanan tavuk göğsü doğrama tahtasına alınarak ufak ufak doğranır. Doğranan tavuk göğsü güzelce soslanır ve ağzı kapalı bir kaba alınarak dolaba koyulur ve 1 gün dolapta dinlendirilir.
Soslanan tavuk göğsü daha lezzetli olacaktır. Sonra bezelyeler bir tencereye alınır ve üzerine su eklenip yumuşayıncaya kadar haşlanır. Daha sonra bol suyla yıkanan havuçlar küp-küp doğranır ve bir kenara koyulur. Soğanların kabukları soyulur doğrama tahtasında yemeklik olarak doğranır. Yeşil biberler halka doğranır. Beyaz peynirler çatalla güzelce ezilerek bekletilir. Önceden hazırlamış olduğumuz bir tavaya zeytinyağı koyularak sosla özdeşleşen tavuk göğsü tavaya alınır ve ocağın altı orta ateşte açılır.
Tavuk göğsü tava içerisinde birkaç sefer çevrilir ve tavanın içerisine havuçlar ilave edilir. Tavuk saldığı suyu çektiğinde doğranan soğanlar ve yeşil biberler de tavaya eklenir. Birkaç dakika daha bütün malzemeler sotelenmeye devam edilir. Ocağın altı kapatılır ve malzemelerin üzerine kırmızı biber, karabiber ilave edilerek karıştırılır. Doğranmış olan beyaz peynirleri ve haşlanan bezelyeleri de malzemelere ilave ederek hepsi güzelce karıştırılır. Yaprakları koparılan uzun maydanoz sapları bir kabın içinde sıcak suda yumuşayana kadar bekletilir. Bizde o sırada mutfak tezgâhının üzerine serilen yufkaların üzerine, bir kapta karıştırılan suyu ve zeytinyağı harcını serilen yufka üzerine iyice serpiştirilerek fırçayla dağıtılır. Sos sürülen yufkanın üzerine ikinci yufka serilir ve sos sürülür. Üçüncü yufka da üzerine açılır, tekrar harçtan sürülür. Üst üste açılan 3 yufka tabak büyüklüğünde kesilir ve kalan bütün yufkalara aynı işlem uygulanır. Kesilen yuvarlakların içerisine hazırlanan iç malzemeden eklenir ve börek sarılır. Suda yumuşatılan maydanoz sapıyla kese haline getirilen yufkalar bağlanır. Bürün börekler aynı şekilde hazırlanır. Kese şeklinde hazırlanan börekler yağlı kâğıt serilmiş olan fırın tepsisine güzelce dizilir. Kese böreklerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür ve önceden 170 derecede ısıtılmış olan fırında böreklerin altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Fırında iyice kızaran börekler soğuması için bir kenara alınır ve sonra servis edilir.
Afiyet olsun.
21.01.2024 01:17:04
Kese Böreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Hamuru açarak bu böreği yapmaya çalıştım ancak hamuru kalın açtığım için çok kaba bir görüntüsü oluştu. Sonrasında hamuru düzeltip daha da inceltterek yapmayı denedim. Bu seferde hamur yırtıldı. Bu yüzden bu böreği milföy hamuruyla hazırlamak istiyorum. Kese böreği hazırlarken milföy hamurunu kullanırsam tadı nasıl olur sizce? Rumeysa . 26.10.2018 11:15:42
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024