Ispanaklı Sodalı Börek, Günümüzde bireyler sağlıklı beslenmeye özen göstermektedir. Hafif yiyecekler ve daha çok sebzeli yitecekler tercih edilmektedir. Özellikle yoğun çalışma şartlarından dolayı kişiler yapımı basit olan yiyecekler tercih etmektedir. Geçmişten günümüze Türk mutfağın da önemli bir yere sahip olan böreklerin birçok çeşidi bulunmaktadır.
Birçok kişi tarafından tercih edilen börekler hazır yufka ile yapılacağı gibi evde hazırlanan börek hamuru ile de yapılmaktadır. Hem yapım olarak kolay olması hem de lezzetli ve hafif olması nedeniyle börekler birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Börek çeşitlerinden biri de ıspanaklı sodalı börektir. Bu börek çeşidinin yapımı şu şekildedir;
Ispanaklı Sodalı Börek Malzemeleri
1 paket yufka (5-6 yaprak)
1 şişe sade soda
1,5 çay bardağı sıvı yağ
İç harcı için
Yarım kilo ıspanak
400-500 gram lor peyniri
Tuz
Ispanaklı Sodalı Börek Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
2-2,5 yemek kaşığı yoğurt
Ispanaklı Sodalı Börek Nasıl Yapılır?
Börek yapımına ilk öncelikle içi harcını hazırlayarak başlayın. İç harcı için kullanacağınız ıspanaklı ayıkladıktan sonra temiz suda yıkayın. Bir süre temiz suda bekletin ve suyunu birkaç defa değiştirin. Temizleme işlemi bittikten sonra süzün ve orta büyüklükte doğrayın. Doğranmış ıspanakların üzerine lor peynirini, tuzunu ve sıvı yağını ekleyerek harmanlayın.
Diğer taraftan ayrı bir kâsenin içinde sıvı yağ ve sodayı karıştırın. Bu işlemler bittikten sora ilk yufkayı önceden yağlanmış tepsinin altına serin. Yufkaların üzerine 4-5 yemek kaşığı sosu gezdirin bir fırça yardımıyla sosu dağıtabilirsiniz. Sosun üzerine ikinci yufkayı serin ve onun da üzerine sosu dökün. İkinci yufkanın üzerine sosu döktükten sonra iç harcı için hazırladığınız ıspanak harcının yarısını dökün. Daha sonra üzerine üçüncü yufkayı serin ve sosu üzerine dökün. Dördüncü yufkayı üzerine serin ve sosu dökün. Dördüncü yufkanın üzerine sosu döktükten sonra kalan ıspanak harcının hepsini yufkanın üzerine dökün ve her yere eşit gelecek şekilde yayın. Beşinci yufkayı da ekleyerek sosunu dökün. Son yufka eklendikten sonra dilimleyin ve üzerine sodanın hepsini boşaltın. Tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde boşaltmaya dikkat edin. Bütün işlemlerinizi tamamladıktan sonra ortalama 45 dakika buzdolabında bekletin. Dinlendikten sonra üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımı böreğin üzerine dökün. Daha önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarttıktan sonra sıcak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 01:05:10
Ispanaklı Sodalı Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba ıspanaklı sodalı börek yapmak istiyorum. Soda yumaşak olmasını sağlar mı böreğim bir de dilimlerdikten sonra şifayı döksem daha iyi olmaz mı? Edgü . 08.10.2018 11:30:57
Germa : Ispanaklı börek besleyici değeri oldukça yüksek bir yiyecektir. Yufkası elde açılarak yapılan ıspanaklı böreğin yumuşak olmasını dileyenler bütün malzemeleri tepsiye koyduktan sonra sodayı en son üzerine dökerler. Birde fırında yeni pişmiş olarak çıkarılan böreğin üzerine bir miktar su serpiştirerek bir sofra bezi ile örtmek böreğin yumuşacık olmasını sağlar. 25.10.2018 20:12:10
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024