Ispanaklı el açması börek en lezzetli börekler arasında yer alır. Her ne kadar zahmeti bir tarif olsa da ve el açması olması sebebi ile çok da kolay olmasa da lezzeti sebebi ile hem ailenize hem de sevdiklerinize hazırlamak isteyebileceğiniz börekler arasındadır. Bu sebeple çay saatleri ve kahvaltılar için bir tarif arıyorsanız mutlaka bu tarifi denemelisiniz.
- 500 gram un
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- 1 kahve fincanı sıvı yağ
- 3 çorba kaşığı sirke
- 1 çorba kaşığı silme tuz
- 1 su bardağı ılık su
İç harcı için
- 750 gram ıspanak
- 2 soğan
- 3/4 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı sumak
Hamuru açmak için
- 1,5 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı nişasta
Üzeri için.
- 2 yumurtanın sarısı
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
Ispanaklı El Açması Börek Nasıl Yapılır?
Hamurumuzu hazırlamak için ilk olarak su hariç tüm sıvı malzemelerimizi yoğurma kabına alıyoruz. Önce tuzu sonra da yavaş yavaş un ve ılık suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamuru ele yapışmayacak bir kıvama gelene dek yoğurmaya devam ediyoruz. Daha sonra ele yapışmayacak hale gelen hamuru unsuz tezgâha alarak 3 dakika daha yoğurmaya devam ediyoruz. İyice yoğurduğumuz hamuru 1 saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
Hamurumuz dinlenirken iç harcımızı hazırlıyoruz. Önce ıspanakları bol suda yıkıyoruz. İyice yıkadığımız ıspanakları isteğe göre bir ya da iki parmak kalınlığında doğruyoruz. Doğradığımız ıspanakları kaynar suda 1 dakika kadar haşlıyoruz. İnce ince doğradığımız soğanları yağda hafif şeffaf hale gelene dek kavuruyoruz. Daha sonra süzdüğümüz ıspanakları da soğanların üzerine alarak 1 dakika kadar kavuruyoruz. Baharatlarımızı ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan aldığımız iç harcımızı soğumaya bırakıyoruz.
Buzdolabında bir saat boyunca dinlenen hamurumuzu buzdolabından çıkarıp 16 bezeye ayırıyoruz. Hamuru açmak için ayırdığımız nişasta ve unu iyice harmanlıyoruz. Bu karışımı kullanarak her bezeyi 35 cm büyüklüğünde ince yuvarlaklar halinde açıyoruz. Açtığımız her yufkanın üzerinde sıvı yağı gezdirerek ikiye katlayıp yarım ay haline gelen yufkaların düz kısmına ıspanaklı harcımızdan koyuyoruz. Daha sonra rulo halinde sarıp yağlanmış olan tepsimize alıyoruz. Tüm yufkaları aynı şekilde açıp tepsiye aldıktan sonra uzun hamurları dilediğimiz uzunlukta kesiyoruz. Yumurta sarıları ve sıvı yağı karıştırıp böreklerin üzerine sürüyoruz ve önceden ısıtılmış olan 200 derecelik fırında altı üstü kızarana dek pişiriyoruz.
Afiyet Olsun.