Ispanaklı Börek Tarifi Oktay Usta, Ispanaklı Börek, hazır yufkadan da yapılabilen ayrıca evde elde yufka açarak da yapılan, mayalı hamurdan da ıspanaklı börek yapılmaktadır. Hemen hemen her yörede her evde yapılan bir börek çeşitleridir. Herkesin beğenerek sevdiği lezzetli bir börek türüdür. Ispanaklı Börek tek parça halinde yapılırken, tepsiye döşeme olarak ve kol böreği şeklinde de yapılmaktadır.
Malzemeleri
1 Kilo ıspanak
2 adet orta büyüklükte taze soğan
5- 10 adet yufka
2 su bardak yoğurt
1 su bardak sıvı yağ
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı süt
150- 200 gram lor peyniri
Fırın tepsisi boyunda yağlı kâğıt
1 adet orta boy fırın tepsisi
Nasıl Yapılır?
Öncelikle ayıklanmış, yıkanmış ıspanakları çok ufak olmayacak şekilde biraz irice doğrayalım. Geniş bir tencerede yemeklik doğranan soğanı pembeleşene kadar kavuralım üzerine tuz atalım. Ardında doğranmış ıspanakları ilave edelim. Ispanaklar suyunu salana kadar ağır ateşte pişirelim. Ispanaklar pişerken biz diğer tarafta diğer hazırlıkları yapalım. Orta boy bir tepsiye yağlı kâğıdı koyalım. Üzerine de ilk yufkayı tepsiden taşacak şekilde serelim. Derin bir kap içinde ara sosunu yapalım. 2 bardak yoğurda 1 adet yumurta ve 1 bardak sıvı yağ koyup çırpalım. Fırça yardımıyla bu sosu ilk yufkanın üzerine sürelim.
Ardında da 2. Yufkayı ilk yufkanın üzerine büzerek serelim. Tekrar yoğurtlu karışımdan sürelim. 2. Yufkanın üzerine 3. Yufkayı da aynı şekilde yayalım. Diğer tarafta pişen ıspanağı soğumaya alalım. İçine lor peynirini, sütünü, yumurtayı ve baharatları ilave edip karıştıralım. 3. Yufkanın üzerine soğuyan ıspanak karışımını her tarafına gelecek şekilde ekleyelim. İç harcın üzerine de 4. Yufkayı büzüştürerek yayalım. Tekrar yoğurt sosundan sürelim ve 5. Yufkayı da yayalım. Tekrar yoğurt sosundan sürelim ve son olarak böreğin yanlarından sarkan yufkayı böreğin üzerine kapatalım. Geriye kalan yoğurt sosunu da böreğin her tarafına değecek şekilde sürelim. Önceden ısıtılmış 180 derece ayarlı fırında üzeri kızarana dek pişirelim.
Afiyet Olsun.
19.01.2024 10:59:51
Ispanaklı Börek Tarifi Oktay Usta ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024