Isırgan Otlu Börek

Isırgan Otlu Börek, İzmir şehrimizin yöresel lezzetlerinden biridir. Isırgan otlu böreğin hazırlanması ve lezzeti, ıspanaklı böreğe benzemektedir. Hatta dileyenler tarifini verdiğim ısırgan otlu el açması böreği hazırlarken sadece ısırgan otu kullanmak yerine ıspanak ve ısırgan otunu karıştırarak da yapabilirler. Ben tarifimde ısırgan otununun yanında pırasa kullandım.
Sözü daha fazla uzatmadan dilerseniz tarife geçelim.

Isırgan Otlu El Açması Börek İçin Malzemeleri

  • 2 demet ısırgan otu
  • 200 gr lor peyniri
  • 1 demet pırasa
  • Yarım demet taze soğan
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 çay bardağı zeytinyağı
  • Göz kararı un
  • 2 silme çay kaşığı tuz

Isırgan Otlu El Açması Börek Nasıl Yapılır?


İlk olarak, hamuru hazırlamak için derin bir kabın içine bir çay bardağı zeytinyağı koyulur ve üzerine un ile tuz eklenir. Un zeytinyağını çektikten sonra, üzerine bir çay bardağı ılık süt dökülür ve yumurta kırılarak tüm malzemeler iyice karıştırılıp yoğurma işlemine başlanır. Yoğurulan hamur kulak memesi kıvamında yumuşak olmalıdır. Daha sonra, hamur 8 eşit parçaya bölünür ve üzeri temiz bir bezle örtülerek, mayalanması için dinlendirilmeye bırakılır. Bu sırada, böreğin iç malzemesini hazırlamak için, geniş bir kabın içine 2 demet ısırgan otu normal incelikte doğranır. Üzerine 1 demet pırasa da aynı şekilde doğranıp eklendikten sonra, 1 buçuk çay bardağı zeytinyağı ile iyice karıştırılarak harmanlanır.
Harmanlanan ısırgan otu ve pırasaların üzerine lor peyniri ile karabiber eklenir ve tüm malzemeler karıştırılır. Hamur yaklaşık 30 dakika iyice dinlendirildikten sonra, ilk parça alınarak bir zemin üzerinde hafif un ile açılır. İçine hazırlanan ısırgan otlu harçtan koyulur ve gül şeklinde sarılıp, önceden yağlanmış fırın tepsisinin ortasına yerleştirilir. Diğer parçalar da aynı işlemden geçerek, kol böreği şeklinde tepsiye dizilir. Bir kâseye 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta ve yarım çay bardağı zeytinyağı koyulur ve iyice çırpıldıktan sonra, hazırlanan böreğin üzerine sürülür. Son olarak, tepsideki börek önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana dek pişirilir. Pişen börekler sıcak olarak kesilip, servis edilir.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 08:53:34
Isırgan Otlu Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Isırgan Otlu Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Isırgan Otlu Börek"
Yazın şehir dışına tatile gitmiştik. Ben donuste İzmirde Ablamın yanına uğradım. Bana ısırgan otlu börek yapmış. Bu kadar yorgundum ve karnım acıkmıştiki Tadı damağımda kaldı. acaba Isırgan otlu börek yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Bu konuda değerli yardımlarınızı bekliyorum.
Âsiye . 08.10.2018 00:31:56

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. D...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024