Haşhaşlı Mercimekli Börek

Haşhaşlı mercimekli börek, yapımı her ne kadar biraz zahmetli gibi görünse de tadına bakıldığında, bu zahmete değdi, dedirtecek bir lezzet. Haşhaşı o kendine has kokusu ve tadı mercimek ile buluştuğunda zannedildiğinden çok daha güzel bir börek çıkıyor ortaya. Oldukça doyurucu ve bir o kadar da besleyici olan haşhaşlı mercimekli börek, sabah kahvaltılarından, öğle atıştırmasına kadar hemen her öğünde tüketilebilir.
Ancak haşhaşın uyku getirme, mahmurlaştırma, rehavet verme gibi özelliği bulunduğundan dolayı uyanık kalmanız gereken zamanlarda tüketmek pek de akıllıca bir seçim olmayabilir.

Haşhaşlı Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?


İlk olarak içi hazırlanır. İç yapımı için gereken malzemeler;
Bir su bardağı yeşil mercimek, tuz, yağ, isteğe göre soğan. Yeşil Mercimekler bir düdüklü yardımıyla haşlanır. Ayrı bir yerde soğanlar kavrularak, öldürülür. Temiz bir kaba alınan mercimek ile soğan, tuz ve yağ birleştirilir.

Haşhaş hazırlığı


Derince bir kapta 200gr kadar haşhaş, bir su bardağı yağda sağaltılarak, daha sıvı bir hal alması sağlanır. Bu tarif için gereken haşhaş türü, yaş, kahverengi haşhaştır.

Haşhaşlı mercimekli börek için gereken malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 1 yumurta
  • 250 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı şeker
  • Aldığı kadar un
Derince bir kapta su, süt, yumurta, şeker çırpılır, ardından eritilen tereyağı eklenir.
Üzerine aldığı kadar un koyulur. Hamurun kıvamı yumuşak olmalıdır, kesinlikle hamur toparlanması için fazlaca un koyulmamalıdır. Sert hamur, böreğin lezzetini kaybetmesine sebep olur. Eğer hamur sürekli elinize yapışırsa ve toparlanmazsa, yarım çay bardağı kadar ay çiçek yağı ile toparlama işlemi gerçekleştirilir. Toplar halinde bölünen hamur, bir oklava yardımıyla büyükçe ve orta kalınlıkta açılır. Açılan hamurun üzerine bir fırça ile önceden sağaltılmış haşhaş sürülür. Ardından rulo şeklinde yuvarlanır ve üçer parmak kalınlığında sırayla kesilir. Kesilen her bir dilim tekrar açılmak üzere bir kenara koyulur. Kesme işlemi bittikten sonra tek tek hamur dilimleri alınır, bu kez ufak ebatta ve diğerine göre biraz daha ince olacak şekilde, oklava ile açılır, açılan her bir hamur diliminin içine önceden yapılan mercimekli harç koyulur. Bütün toplar aynı şekilde büyükçe açılıp, haşhaş sürüldükten sonra rulo yapılıp, kesilir ve kesilen parçalar da tekrar açılıp, mercimekli iç koyularak kapatılır. 180 derece fırında pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz, üstü bez ile örtülür ki, haşhaşlı mercimekli börek sertleşmesin ve yumuşacık kalsın.

Afiyet olsun.
20.01.2024 06:15:11
Haşhaşlı Mercimekli Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Haşhaşlı Mercimekli Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Haşhaşlı Mercimekli Börek"
Aşırı kilo aldığımdan dolayı hamur işlerinden uzak durmaya çalışıyorum fakat o kadar güzel lezzet var ki tatmadan da edemiyorum. Geçen gün haşhaşlı mercimekli bir börek yeme fırsatım oldu. Kesinlikle evde denemeliyim dedim. Acaba haşhaşlı mercimekli börek yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Şimdiden teşekkür ederim.
Mavi . 29.10.2018 13:03:44

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. D...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024