Fırında Patatesli Börek
Fırında Patatesli Börek, Birçok insanın severek tükettiği bir börek türü olan fırında patatesli börek herkesin yapması gereken ve yapılışı en kolay börek türlerinden biridir. Misafirlerinize çayın yanında ikram edebileceğiniz bu mükemmel lezzet içeren böreğin içerisinde patates bulunması nedeni ile oldukça hafiftir. Bu nedenle bunaltıcı yaz aylarında bile bu böreğin tüketilmesi kişilerde rahatsızlık durumlarını meydana getirmemektedir.
Fırında patatesli börek oldukça lezzetli vve vereceğim tarif ile oldukça pratik olan bir börek türüdür. Bu börek türü ülkemizde en yaygın olan börekler arasında yer almaktadır. Öyle ki lezzeti ve malzemelerinin kolay temin edilebilir olması bu böreği insanların bolca tüketmelerine ve evlerinde kolayca yapabilmelerine olanak sağlamaktadır. Eğer sizlerde evlerinizde eşsiz lezzetler arıyorsanız gerekli malzemeleri hazırlayarak bu böreği kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Şimdi bu mükemmel lezzetin tarifini sizler için böreğin yapılışının en pratik şeklini vereceğim.
Fırında Patatesli Börek Malzemeleri- Üç adet patates,
- Birkaç tutam pul biber,
- Bir yemek kaşığı zeytinyağı,
- Birkaç dal maydanoz,
- Bir tatlı kaşığı karabiber,
- Birkaç tutam tuz
- Üç adet yufka,
- Bir çay bardağı kadar sıvı yağ,
- Bir çay bardağı kadar süt,
- Bir adet yumurta sarısı ve bir adet yumurta,
- Üzeri için çörek otu
Fırında Patatesli Börek Nasıl Yapılır?
Fırında patatesli börek yapımına geçmeden önce bir kenara harcımızı hazırlayarak koymamız bizleri için çok daha iyi olacaktır.
Öncelikle harcımızı hazırlamak için patatesleri yıkayalım ve ister dilimleyerek ister direk olarak haşlayalım. Eğer tüm olarak haşladıysak temiz bir şekilde soyalım. Daha sonra patates püresi haline gelecek kadar bu patatesleri iyice ezelim. Ezme işlemini iyi yapın patatesler tüm ya da topak kalmasın.
Daha sonra sise diğer harç için ayrı yazdığımız malzemeler doğrayarak ve uygun miktarlarda ekleyerek iyice karıştıralım. Ardından harç malzemelerinde bahsettiğimiz zeytinyağını da ekledikten sonra iyice karıştırmaya devam edelim. Bu aşamada eğer kullanmak isterseniz farklı baharatlarda kullanabilirsiniz. Harcımızı bu şekilde yaptıktan sonra dinlenmesi için kap ile bir kenara bırakalım ve böreğimizi hazırlayalım.
Börek yapımına geçtikten sonra ilk olarak bir kap içerisinde yumurtayı, sütü ve sıvı yağını iyice çırparak bir sos hazırlayalım. Daha sonra düz bir zemine serdiğimiz yufkaları ortadan iki keserek ayıralım. Yufkanın her bölgesine eşit gelecek şekilde bu sosumuzu fırça kullanarak tamamen sürelim ve yedirelim.
Ortadan böldüğümüz yufka üzerine patatesli harçtan bir miktar ekleyelim. Aşırı fazla ya da aşırı eksik olmasın. Her ikisinde de problem olabilir. İçerisine patates koyduğumuz yufkayı bir rulo şeklinde saralım. Bu işlemle artık işin zor kısımlarını geçtik. Sardığımız ruloyu kendi etrafında sararak gül şekline getirelim. Bu durum gül böreğinde de aynı şekilde yapılmaktadır. Bu sırada tepsimizin dibine iyice yap sürelim ki börekler pişerken yapışmasın.
Bu işlemi tüm yufkalarda uygulayalım ve bu sırada fırını 200 dereceye ayarlayalım iyice ısınsın. Tepsiye gelişi güzel ve aralıklı bir şekilde dizdiğimiz bu böreklerin üzerine sütle ve yumurta ile yaptığımız karışımı bolca sürelim ve fırına verelim. Üzeri tam olarak pişene kadar bekleyelim ve artık servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
20.01.2024 08:46:23
Fırında Patatesli Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|