Fırında Ispanaklı Börek

Fırında ıspanaklı börek, ıspanak, içeriğinde bulundurduğu bol miktarda vitamin ve minerallerle tam bir şifa kaynağı olan bir bitkidir. Özellikle A, B, C ve E vitaminleri ile zengin olan bu bitki, bol miktarda magnezyum, fosfor, iyot ve demir içermektedir. Sağlık açısından çok faydalı olan bu bitki özellikle kanser, kalp ve damar hastalıklarında iyileştirici bir etkiye sahiptir.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici, direnci arttırıcı, vücuda kuvvet verici etkisi de bulunan bu bitki, sakinleştirici etkisi ile sinir sistemine de çok önemli etkiler sağlamaktadır. Soğuk algınlığı, ağız ve boğaz hastalıklarında da şifa olarak kullanılan bu bitki cilt hastalıklarının iyileşmesinde de etki etmektedir. Birçok şekilde tüketilebilen bu bitki, sade olarak tüketildiği gibi, çorba, salata ve böreklerde de kullanılarak tüketilmektedir. Börek olarak da tüketilen bu şifalı bitkinin, börekte kullanılış tariflerinden bir tanesi, öncelikle gerekli olan malzemeleri sayarak daha sonra yapılış işlemini sizlerle paylaşalım.

Fırında ıspanaklı börek malzemeleri

  • Yarım kilo ıspanak
  • Bir tane orta boy soğan
  • Beş tane yufka
  • Bir tane yumurta
  • Bir ya da bir buçuk su bardağı yoğurt
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • Bir çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı tuz

Fırında ıspanaklı börek nasıl yapılır?


Fırında ıspanaklı börek için gerekli olan malzemelerimi hazırladıktan sonra böreğimizin yapım işlemine geçtik.
Öncelikle ana malzememiz olan yarım kilo ıspanağı ayıklayıp temiz olana kadar iyice yıkıyoruz. Yıkadığımız ıspanakları küçük olmayacak biçimde doğruyoruz ve bir kenara bırakıyoruz. İç harcı için hazırlamış olduğumuz orta boy kuru soğanın kabuklarını ayıkladıktan sonra yemeklik olacak şekilde doğruyoruz. İçerisinde iç kavuracağımız tavamızı alıyoruz. İçerisine yarım bardak sıvıyağ koyup ocağın üzerine alıyoruz. Yemeklik doğradığımız kuru soğanı tavanın içerisine aktarıyoruz ve bir tatlı kaşığı tuzu ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Pembeleşen soğanların üzerine doğramış olduğumuz ıspanağı ekliyoruz. Üzerine bir çay kaşığı kırmızı toz biber ve bir çay kaşığı karabiberi de ekledikten sonra, ıspanak suyunu bırakıncaya kadar kavrulmaya bırakıyoruz.

Diğer taraftan hazır bulundurduğumuz orta boy kâsemizi alıyoruz içerisine, malzemelerimizden olan yoğurdu, bir tane yumurtayı ve kalan yarım bardak sıvı yağı koyup iyice çırpıyoruz. Çırpma işlemini tamamladıktan sonra, fırın tepsimizi ve yağlı kâğıdımızı alıyoruz. Yağlı kâğıdı fırın tepsisinin içerisine koyuyoruz. Üzerine birinci yufkayı alıp seriyoruz ve yufkanın tepsinin kenarlarından çıkması gerektiğine dikkat ediyoruz. Serdiğimiz yufkanın üzerine çırptığımız karışımı fırça yardımı ile sürüyoruz. Daha sonra ikinci yufkayı alıp tepsinin içerisine büzüştürerek seriyoruz. Karışımdan fırça ile bu yufkanın üzerine de sürüyoruz. Üçüncü yufkayı da tepsinin içerisine seriyoruz ve ıspanak harcımızı üzerine döküyoruz. Harcı tepsinin içerisine iyice seriyoruz. Dördüncü yufkayı harcın üzerine örtüyoruz ve çırpmış olduğumuz karışımdan sürüyoruz. Son olarak beşinci yufkayı tepsiye serdikten sonra, tepsinin etrafından taşan yufkayı böreğin üzerine kapatıyoruz ve kalan karışımı yufkanın üzerine sürüyoruz.

Pişirilmeye hazır olan fırında ıspanaklı böreğimizi daha önceden yüz yetmiş beş derece ısıda ısıtmış olduğumuz fırının içerisine koyuyoruz ve böreğimiz kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen böreğimizi fırında alıyoruz. Artık servise hazır olan lezzetli ıspanaklı böreğimizi sevdiklerimize ve misafirlerimize ikram edebiliriz.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 18:30:00
Fırında Ispanaklı Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fırında Ispanaklı Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fırında Ispanaklı Börek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. D...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024