El Açması Tepsi Böreği

El Açması Tepsi Böreği, diğer el açması böreklere göre daha kolay hazırlanabilme özelliği olan el açması tepsi böreğimiz herkes tarafından çok basit olarak hazırlanabilir, Diğer el açması böreklerde ince ve büyük yufkalar açılması gerekirken bu börek küçük yufkalarla yapılması sonucu leziz bir börek elde edebilirsiniz. Sizlerde bu muhteşem böreğin lezzeti ile tanışmak istiyorsanız buyurun birlikte hazırlayalım.

El Açması Tepsi Böreği İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 tane yumurta
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

Hamurların Arası için

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

İç Harcı için

  • 300 gr dana kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kıyılmış maydanoz
  • Tuz
Üzeri için
  • 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yeteri kadar susam veya çörek otu
El Açması Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak ufak bir kâseye yaş mayayı ufaladıktan sonra üzerine yarım su bardağı kadar ılık su ekleyip elimizle mayayı mıncıklayıp ezerek mayanın kabarması için 5-10 dakika kadar bekletelim. Ardından Eriyen mayamızı yoğurma kabına alarak üzerine sıvı yağ, yumurta ilave ederek karışımı iyice karıştıralım. Karışımın üzerine elenmiş un ve tuz ilave ederek üzerine azar azar ılık su ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
Hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşak kıvamda iyice yoğurduktan sonra mayalanarak kabarması için üzerine bir kapak kapatarak 1 saat kadar beklemeye bırakalım. Bizde bu sırada iç harcımızı hazırlayalım.

Uygun bir tavaya sıvı yağı ekleyip ocağa koyarak yağın ısınmasını sağlayalım. Ardından ısınan yağın üzerine ince ince doğranmış kuru soğanı ekleyerek soğanlar diriliklerini kaybedinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kuru soğanların üzerine kıymamızı ekleyerek kıyma renk değiştirinceye kadar karıştırarak kavuralım. Üzerine pul biber, karabiber, kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz ilavesiyle lezzetlendirerek iç harcımızı karıştırarak ocaktan alalım. Ardından hamurumuzun ara katlarına sürmek için ayrı tavada tereyağını eriterek üzerine sıvı yağ ekleyerek yağımızı da hazır hale getirerek bırakalım.

Daha sonra mayalanmaya bıraktığımız hamur kabararak hacminin iki katına çıktıktan sonra un serpiştirilmiş tezgâhımızın üzerine alarak hamurdan 12 adet aynı büyüklükte bezerek hazırlayıp üzerlerine un serpiştirerek bir tepsiye dizelim. Ardından un serpiştirilmiş tezgâhımızın 1 adet beze alarak bir oklava veya merdane yardımıyla yemek tabağı genişliğinde açarak üzerini daha önce erittiğimiz tereyağı ve sıvı yağı karışımıyla yağlayarak bir kenara alalım. Ardından ikinci bezeyi de aynı büyüklükte açarak yağlanmış hamurun üzerine yerleştirelim. Üçüncü bezeyi de aynı şekilde açarak diğer yağlanmış bezelerin üzerine koyarak yağlayalım. Dördüncü bezeyi de aynı irilikte açıp diğer açılmış bezelerin üzerine yerleştirerek bu kez bezemizin üzerini yağlamadan bir grup olarak bekletelim. Kalan diğer bezeleri de dörtlü grup olarak hazırlayalım.

Ardından hazırladığımız dört bezeden oluşan üçlü gruptan bir tanesini unlanmış tezgâhımızın üzerine alarak tepsi genişliğinde açtıktan sonra yufkanın tam ortasından iki parçaya keselim. 2 parçanın geniş kenarlarına iç harcımızdan uzunlamasına koyduktan sonra yufkanın kenarıyla kıymanın üzerini kapatarak rulo şeklinde saralım. Sonra ruloyu elimizle çevirip burarak yağlanmış tepsinin ortasından başlayıp sararak tepsiye yerleştirelim. Kalan diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayalım. İlk olarak üzerine eritilmiş tereyağını bir fırça yardımıyla sürerek yağın üzerine yumurta sarısı ve susam serpiştirelim. Ardından fırını 200 derecede ısınmış fırına verelim.

Afiyet olsun.
20.01.2024 12:59:36
El Açması Tepsi Böreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

El Açması Tepsi Böreği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "El Açması Tepsi Böreği"
Nerde ondaki el açması tepai börekleri derken köyden halam bize geldi. Halamdan köyde yaptığı ve kokusu burnumda tüten tepsi böreklerini söyledim ve halam sağ olsun beni kırmayıp el açması tepsi böreği yapmaya başladı. Benimsışaeı çıkıp gelmem gerekiyor. Halama soramadım. Börek kaç dakikada pişer?
Mahir . 30.10.2018 18:56:42

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. D...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024