Boşnak Böreği Nasıl Yapılır

Boşnak Böreği, adında belli olduğu Boşnak halkı tarafından yapılan bir börektir ve diğer adı da pitadır. Yugoslavya'da her perşembe ve pazar geceleri geleneksel olarak bu börek sofralarda yerini almaktadır. Türkiye'de ikamet etmekte olan Boşnaklarda her perşembe gecesi pita yapmaktır. Özellikle perşembe gecesinin tercih edilmesi Müslümanlarca cuma günün arifesi olmasıdır.
Pazar günü ise Hristiyanlıkta mübarek gündür. Bu günlerde Boşnaklar un ve hamur da bolluk ve bereket olduğuna inanırlar. Boşnak böreği sunumu ile kolaya kaçılmış gibi görünse de çok fazla maharet gerektirmektedir. Özellikle hamurun kıvamı ve pişmesi açısından zahmetlidir.

Boşnak Böreğinin Malzemeleri

  • 1,5 su bardağı su
  • 4 su bardağı un (4,5 su bardağı da olabilir.)
  • 1 silme yemek kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ay çiçek yağı

İçi için

  • Yarım kilo ıspanak
  • 200 gram beyaz peynir
  • 1 tane orta boy soğan

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?

Boşnak böreği yapılırken içerisine geleneksel olarak ıspanak ve pırasa konulur. Bilhassa pırasalı olanı Arnavut ve Boşnak halkının çok önem verdiği hatta millileştirdiği bir börektir. Kendilerine özgü bir lezzet olduğu için bu lezzeti kaybetmemek adına bir hayli sahip çıkıyorlar. Bu börek tıpkı kol böreği gibi tepsinin ortasından başlanarak sarılır ve daire şeklini alır.
Boşnak böreği sadece ıspanaklı ve pırasalı değil patatesli, lor peynirli (Ekşimik) ya da kabaklı iç harcıyla da yapılabilmektedir. Yani damak zevkine göre değişmektedir.

Boşnak Böreğinin içi için yarım kilo ıspanağı daha önceden sirke koymuş olduğumuz kaba koyalım ve biraz beklettikten sonra temizce yıkayalım. Ispanakları çok ince olmayacak şekilde doğramaya başlayalım. Yaklaşık bir parmak büyüklüğünde olması kafidir. Daha sonra beyaz peyniri rendenin kalın tarafından geçirelim. Orta boy soğanı küçük küçük doğrayalım ve tencerenin içine ay çiçek yağını ve soğanı koyup kavuralım. Soğanlar kavrulduktan sonra içerisine ıspanakları koyalım ve beş dakika kavuralım. Kavrulduktan sonra içine rendelenmiş peyniri ekleyelim ve iyice harmanlanacak şekilde karıştıralım. Unutmadan tuzumuzu da ekleyelim.

Diğer yandan Hamuru içi bütün malzemelerimizi geniş ve çukur bir kaba alalım. Kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğuralım. Daha sonra hamuru çok büyük olmayacak şekilde bir avuç ebadında yumaklara ayıralım ve bu şekilde 10 dakika dinlendirelim. Tereyağı ve sıvı yağı bir tavada eritelim ve biraz soğumasını bekleyelim. Hazırda bekleyen hamur yumaklarını elimizle tereyağına sürerek yoğurmaya başlayalım. Bu şekilde de yaklaşık yarım saat ya da kırk beş dakika bekletmeye alalım.

Daha sonra hamuru standart bir tabak büyüklüğünde açalım ve elimizle hamurumuzu yağlıya yağlıya açmaya başlayalım. Bu işlemi yaparken dikkatli olun çünkü hamurunuzun yırtılma olasılığı var. Yufkalarımız büyüdükçe kenarlarına ıspanaklı içi ekleyip rulo bir şekilde sarmaya başlayalım. Bu arda yumaklarımızı açmak için geniş bir tezgâhta yapalım. Hepsi bittikten sonra önceden yağladığımız tepsinin içerisine dairesel şekilde dizelim. Artan yağı üzerine dökebiliriz ama ağır olacağını düşünüyorsanız dökmeyebilirsiniz. Bir yemek kaşığı da yoğurt sürelim.

Son olarak 220 derece fırına koyalım ve altı ile üstü kızarıncaya kadar pişirelim. Piştikten sonra sunum tabağına alırken üzerine ya da yanına süslemeler yapabilirsiniz. Örneğin dereotu, maydanoz ya da çeri domates olabilir.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 17:27:43
Boşnak Böreği Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Boşnak Böreği Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Boşnak Böreği Nasıl Yapılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. D...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024