Börek Hamuru, hafta sonu kahvaltılarınız ve çay saatlerinizde aileniz ve sevdikleriniz için nefis bir börek yapabilmek için kullanabileceğiniz mayalı bir hamurdur. El açması börek yapmaktan korkan bayanların da rahatlıkla kullanabilecekleri bir hamur olması sebebi ile börek yapmayı planladığınız zaman yufka ya da milföy hamurları yerine bu hamuru kullanmanız yararınıza olacaktır.
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta (Birinin sarısı kullanılmayacak)
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
Börek Hamuru Nasıl Yapılır?
Bir bardak ılık sütün içerisine kuru mayayı ve şekeri koyup biraz karıştırdıktan sonra maya kabarsın diye ılık bir yerde bekletiyoruz. Hamur yoğurma kabının içerisine önce bir yumurtayı tamamen kırıyoruz, ikinci yumurtanın ise sadece akını alıyoruz. Sarısını ise böreğinizin üzerine sürmek için ayırabilirsiniz. Yumurtayı iyice çırpıyoruz. Yumurtayı rengi dönene dek çırptıktan sonra sıvı yağ, ılık su ve tuzu ekleyip tekrar çırpıyoruz. Bu arada ılık sütte bulunan mayalı karışımı da sıvıların içerisine alıp hepsini iyice karıştırıyoruz.
Tüm sıvılar karıştıktan sonra unu da yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar iyice yoğuruyoruz. Pürüzsüz bir hamur elde ettiğimiz zaman hamur yoğurma kabındaki hamuru çıkarıp kabın dibine biraz un serpiştirdikten sonra hamuru tekrar kabın içine alıyoruz ve üzerine de biraz un serpiştiriyoruz.
Bir bezle üzerini ördükten sonra ılık bir yerde 45 dakika bekletiyoruz. Bekleyip mayanın da etkisi ile şişen hamuru birkaç tur daha yoğuruyoruz. Bu sayede mayanın etkisiyle şişen hamurun içerisinde bulunan hava kabarcıklarından kurtuluyoruz. Daha sonra bu hamuru bezelere ayırarak un yardımıyla açıp dilediğimiz gibi bir börek yapmaya başlıyoruz.