Börek Çeşitleri

Börek çeşitleri, börek hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde çok sevilerek tüketilir. Damak tadına göre peynirlisi kıymalısı patateslisi sebzeli olanları yapılabilir. Börek çeşitlerinden bazıları,

Patatesli çıtır börek yapımı için gerekli malzemeler

>
  • Üç adet yufka
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • Üç yemek kaşığı un
  • İki adet büyük boy patates
  • Bir adet kuru soğan
  • Üç yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir tatlı kaşığı salça
  • Bir yumurta

Patatesli çıtır börek nasıl yapılır?


Böreğin yapımına iç harcını hazırlamak ile başlıyoruz ve patatesleri haşlayıp soyuyoruz ve derin bir kaba alıyoruz patates ezici ile iyice eziyoruz bir tavaya üç yemek kaşığı zeytinyağı koyup bir adet kuru soğanı içerisine doğruyoruz ve ocağa alıp iyice kavuruyoruz. Kavrulan soğanın içine bir tatlı kaşığı salça ekleyip onu da kavuruyoruz ve patatesleri ekliyoruz patates ile salça iyice karışınca ocağın altını kapatıyoruz ve börek sosu için bir su bardağı sıvı yağ ile üç kaşık unu topak kalmayacak şekilde çırpıyoruz. Bir adet yufkayı tezgâha serin ve yarısına bu sostan sürün ve diğer yarıyı üzerine katlayın ve geniş kısma patatesli harcı koyun ve sarın sardıktan sonra dilimleyin ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin tüm yufkaları bu şekilde hazırlayıp dizdikten sonra üzerine bir yumurta çırpıp sürün ve önceden ısıtılmış olan yüz seksen derece fırında kızarana kadar pişirin ve ılık bir şekilde servis edin.

Kıymalı kol böreği yapımı için gerekli malzemeler

  • İki adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • Bir paket kuru maya
  • Aldığı kadar un
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Bir tatlı kaşığı şeker
  • Bir kilo kıyma
  • İki tane kuru soğan
  • Bir tatlı kaşığı salça
Kıymalı kol böreği nasıl yapılır?

Böreğin yapımı için öncelikle iç harcını hazırlamalıyız. İç harcı için bir çay bardağı sıvı yağ tencereye alınır ve üzerine iki adet kuru soğan doğranır ve kavrulur. Üzerine bir tatlı kaşığı salça eklenir. Salça da tam olarak kavrulunca kıyması eklenir ve iyice kavrulur kıyma suyunu bırakınca tuzu eklenir ve tam pişince ocağın altı kapatılır. Kıymalı harç soğumaya alınır. Bu esnada böreğin hamuru hazırlanmaya başlar. Hamuru için bir yumurta bir çay bardağı süt yarım bardak sıvı yağ ve maya bir kaba alınır ve çırpılır üzerine kıvamı kontrol edilerek yavaş yavaş un eklenir çok sert bir hamur olmayacak yumuşak kıvamlı olacak şekilde ayarlanır. Hamur yoğrulur ve küçük yumaklar alınıp açılmaya başlanır. Açılan yumaklar ikiye kesilir ve içerisine kıymalı harçtan konulup sarılır, tepsinin ortasından başlanarak kendi etrafında döndürülerek sarılır ve tüm hamur bu şekilde açılarak harçla doldurulur ve sarılır son olarak bir yumurta yarım çay bardağı sütle çırpılıp böreğin üzerine sürülür ve önceden ısıtılmış yüz doksan derecede fırına verilir üzeri kızarınca fırından çıkarılır ve üzerine nemli bir bez kapatılır ki yumuşak kalsın. Çay veya ayranla servis edilir.

Peynirli börek yapımı için gerekli malzemeler
  • Beş adet yufka
  • Bir adet yumurta
  • Bir su bardağı yoğurt
  • Bir adet maden suyu
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gram peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • Susam çörek otu
Peynirli börek nasıl yapılır?

Peynirli börek için önce bir kapta yoğurt yumurta maden suyu ve sıvı yağ çırpılır. Ardından peynir rendelenir ve içerisine maydanozlar ince ince doğranır ve karıştırılır fırın tepsisi yağlanır ve ilk yufka dışarı taşacak şekilde serilir ve üzerine yoğurtlu sostan sürülür sonra ikinci yufka serilir ve bu defa dışa çıkan yufkalar içeriye doğru alınır ve peynirli harç her yerine dizilir fakat peynirli harcın yarısı dizilir diğer yarı ikinci sefere dizilecek. Daha sonra diğer yufka serilir ve tekrar sos sürülür sonra diğer yufka serilip peynirli harcın kalanı serilir ve son yufka dizilip en altta dışa sarkıttığımız yufka içeri katlanır. Börek kare şeklinde dilimler halinde kesilir ve üzerine kalan sos sürülür. Çörek otu ve susam serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kızarana kadar pişirilir ve sıcak servis edilir.
23.01.2024 06:31:18
Börek Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Börek Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Börek Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Bayat Ekmek Böreği

Bayat Ekmek Böreği, Bayat ekmeklerinizi değerlendirme vakti. Günümüzde oldukça ekmek bayat hale getirilip atılmaktadır. Fakat kimse bu atılan ekmeklerini değ...
Devamını Oku

Açma Börek

Açma börek, yapılışı oldukça zor olmasından dolayı evlerde daha az yapılan ama birçok unlu mamüller saten yerde bulunabilecek ürünlerdendir. Öyle ki birçok i...
Devamını Oku

Çiğ Börek Nasıl Yapılır

Çiğ börek nasıl yapılır, çiğ börek halk arasında bu isimle anılsa da gerçekte buna çibörek denir. İnsanlar bunun çiğ kıyma ile yapılması nedeniyle, adın...
Devamını Oku

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta, Çiğ börek kıyma, soğan ve çeşitli baharatların birleşerek oluşturduğu lezzetli bir tat olarak bilinir. Çiğ börek eski zamanlarda...
Devamını Oku

Börek Milföy Tarifleri

Börek Milföy Tarifleri, pratikliği ve az zamanda hazırlanacağı için çoğu hanımların tercihi. Marketlerde satılan, dondurulmuş, yağlı hamur parçalarından...
Devamını Oku

Değişik Börek Tarifleri

Değişik Börek Tarifleri, Börekler günümüzde hamarat bayanların yapmasıyla hem doyurucu hem de lezzetli hale getirilmektedir. Özellikle çay yanlarına yapılan ...
Devamını Oku

Börek Hamuru Nasıl Yapılır

Börek Hamuru Nasıl Yapılır, evlerimizin vazgeçilmez pastalarından biridir börekler. Sevilen beklenen misafirler için iştahla açılan börek hamurlarını artık y...
Devamını Oku

Börek Yapmanın Püf Noktaları

Börek Yapmanın Püf Noktaları, Günümüzde börekler insanlar tarafından en çok sevilen ve çayın yanında en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Çok eski z...
Devamını Oku

El Açması Pırasalı Börek Tarifi

El Açması Pırasalı Börek Tarifi, börekler günümüzde bütün yöreler has ve öz olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan ve hem lezzetli hem de doyurucu olan bör...
Devamını Oku

El Açması Ispanaklı Börek

El açması ıspanaklı börek lezzeti ve doyuruculuğu sayesinde genellikle tercih edilen bir börek türüdür. Yufka açmasını bilenlerin hiç zorlanmadan yapabilecek...
Devamını Oku

Büzgülü Börek

Büzgülü börek, halk arasında midye börek olarak da bilinen lezzetli bir börektir. Hazırlanması oldukça kolay ve pratik bir tariftir. Böreğin iç harcında...
Devamını Oku

Börek Yapımı

Börek yapımı, börek oldukça sevilen hamur işleri tariflerden biridir. Sebzeli peynirli kıymalı gibi birçok çeşidi yapılır ve farklı şekiller verilerek farklı...
Devamını Oku

Elde Açma Pırasalı Börek

Elde açma pırasalı börek, elde açma böreklerin lezzetine doyulmaz. Yufkayla yapılanlara göre soğuk bile tüketildiğinde aynı lezzeti alabilirsiniz. Ağızd...
Devamını Oku

Elif Korkmazel Börek Tarifleri

Elif Korkmazel Börek Tarifleri, Börekler hemen hemen her evde yapılmakta olan doyurucu ve lezzetli tarifler arasından olmaktadır. Özellikle elif korkmaz...
Devamını Oku

Çiçek Börek

Çiçek börek, Her yörede yapılış bakımından farklılık gösterse de tadı ve lezzeti arasında pek fark yoktur. Çiçek böreğini, kıymalı, patatesli, peynirli,...
Devamını Oku

Börek Şekilleri

Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbir...
Devamını Oku

Bal Kabaklı Börek

Bal kabakları börek, bal kabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Türk mutfağında ...
Devamını Oku

Börek Nasıl Yapılır

Börek Nasıl Yapılır, börekler özellikle ülkemizde yaygın olan ve kahvaltıda, toplantılarda eşe dosta ikramlarda olmazsa olmazımızdır. Toplum olarak hamur işl...
Devamını Oku

Bulgurlu Börek

Bulgurlu börek, çoğu kişi için değişik bir börek tarifi olabilir. Ancak lezzetinden taviz vermeyen bir börektir. Alışılmışın dışında bir iç malzemeyle h...
Devamını Oku

Börek Çörek Tarifleri

Börek Çörek Tarifleri, Börekler ve çörekler günümüzde hemen hemen her bayanın yapmış olduğu ve mutlaka çayların yanında bulundurulan bir yiyecek türüdür. Ayr...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Bal Kabaklı Börek
Börek Nasıl Yapılır
Bulgurlu Börek
Börek Çörek Tarifleri
Börek Çeşitleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024