Beşamel Soslu Börek; Beşamel, beyaz sos olarak da bilinen bir Fransız mutfağının ana soslarından biridir. Sosa adını verenin ise Fransız kralı 14. Louis'in baş aşçısı Marquis Bechamel olduğu söylenmektedir. Yaklaşık 400 farklı yemeğin yapımında kullanılan beşamel sos börek gibi hamur işlerinde de hem süsleme olarak hem de yemeğin ana maddesi olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Hamur işlerinde özellikle sos kalın hazırlanmalıdır. Sosu hazırlarken kıvam alana kadar karıştırmak önemlidir. Piştikten sonra da sosu kullanana kadar ara sıra karıştırmak donmasını engelleyecektir.
Beşamel soslu börek için gerekli malzemeler
4 adet yufka
3 adet tavuk göğsü (Daha yağlı olmasını isterseniz 1 adet tavuk göğsü adet but)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
3 yemek kaşığı tereyağı
1 kâse galeta unu
Nasıl Yapılır?
Tavukları haşlayın. Haşlanan tavukları karabiber ve tuzla iyice didikleyerek karıştırın. Dinlenmesi için bir köşeye ayırın. Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Üzerine un eklereyek hafif pembeleşene kadar kavurun. Pembeleşen un üzerine azar azar sürekli karıştırarak sütü ekleyin burada en önemli şey unun topaklaşmamasına özen göstermektir. Ardından bir fiske tuz ekleyin. Çırpma teliyle karışım puding kıvamına gelene kadar pişirin. Ocaktan aldığınız beşamel sosu 2 dk daha karıştırarak sıcağını üstünden atın ve haşlanmış tavuğu ekleyin.
Yufkalardan birini temiz bir yüzeye açarak üzerine fırça yardımı ile terayağını sürün. Üstüne bir yufka daha açın ve aynı işlemi tekrarlayın. Üst üste serilmiş iki yufkayı 8 eşit parçaya bölerek her bir parçanın geniş kenarına tavuklu sostan bir miktar koyun. Sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin uç kısımlarına yine fırça ile tereyağı sürün. Aynı işlemi yufkalar bitene kadar tekrarlayın. (Eğer hepsini pişirmeyecekseniz bu işlemden sonra streç filme sarıp buzluğa koyabilir daha sonra pişirilmek üzere saklayabilirsiniz) Pişirilecek olan börekleri galeta ununa batırarak yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20- 25 dakika pişirin.
Afiyet olsun.
21.01.2024 20:18:59
Beşamel Soslu Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Başamel sos ile ye tanıştım ve çok beğendim. Dün evde fırında başamel soslu tavuk pişirdik ve gayet lezzetli bir tar ve kıvam vermişti. Bugün kaşarlı, başlamak soslu börek yapmak istiyorum. Daha önce deneyen, yapan var mı? Başlamak soslu böreğin üzerine yumurta sarısı sürersem ağır olur mu? Özay . 31.10.2018 10:55:22
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024