Banyolu Börek
Banyolu börek, kolay hazırlanan ve kolay sunulan pratik böreklerimizden biridir. Aynı günde hazırlayıp pişirebileceğiniz gibi, derin dondurucuda hava almadan saklayarak dilediğiniz zaman pişirebileceğiniz bir tariftir. Saklamayı tercih edenler 1 ay süreyle derin dondurucuda bekletebilir. Bu nedenle çoğu kişi bu böreği buzluk böreği olarak bilirler.
Böreğin şeklini de ister gül, isterseniz sigara böreği tarzında hazırlayabilirsiniz. Eğer derin dondurucuda bekletmeye niyetiniz varsa, börekleri bir fırın tepsisi içinde tutun. Bunu börekleri hafif dondurarak, bunları paket yapıp saklayabilirsiniz. Bu böreğin en güzel tarafı piştiğinde içinin yumuşak olması, dışının da çıtır bir lezzete sahip olmasıdır. Önceden hazırlarsanız sabah kahvaltılarınızı şenlendiren bu böreği beğeneceğinizi umuyoruz.
İç harcı olarak istediğiniz peyniri kullanabilirsiniz. İçinde çeşitli baharatları tercih edebilir, kendi damak tadınıza uygun lezzetler yaratabilirsiniz. Banyolu börek hazır yufkayla hazırlandığından, pratik bir şekilde böreğinizi yapabilirsiniz. Yapımı kolay olsa da en lezzetli böreklerden biridir. Birlikte banyolu börekleri hazırlamaya başlayalım. İsterseniz fazla yapalım bir bölümünü derin dondurucuya, kalanını ise hemen yemek için pişirmeye atalım.
Banyolu börek için gerekli malzemeler- 4 adet hazır yufka
- Yarım demet maydanoz
- Yeterince karabiber
- 500 gram dilediğiniz bir peynir türü
Sosu için malzemeler- 100 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
Banyosu için gerekli malzemeler- 2 litre su
- 2 çay kaşığı karbonat
Üzeri için kullanılacak malzemeler- 1 adet yumurta sarısı
- Çörek otu, susam
Banyolu börek nasıl yapılır?
İlk aşamada böreğin sosunu hazırlayalım.
Önce tavanın içinde tereyağını eritmeye başlayın. Bunun içine zeytinyağını ve sütü ilave ederek, karıştırın. Daha sonra soğuması için bekleyin. Böreğin iç malzemesini hazırlamak için, maydanozu ince kıyın ve beyaz peynirle birlikte karıştırın., İçine karabiberini koyarak lezzetlendirin. Tuz ilavesi için peynirin tuz oranını kontrol edin.
Şimdi böreği hazırlamak için mutfak tezgâhını bir tane yufka serin. Buna daha önceden hazırlanan sosu sürün. Ama her tarafına iyice sosu yaymalısınız. Yufkayı sigara böreği yapar gibi 8 parçaya ayırın. İçlerine harçtan koyarak aynı sigara böreği gibi sarın. Kalan 3 yufkayı da aynı işlemlerden geçirin. Bunları bitirince bir kâsenin içine hazırladığınız banyoda yani su ve karbonat karışımının içinde börekleri 10-15 saniye kadar bekletin. Börekleri çıkarınca fazla sularını da süzün.
Böreklerin ne kadarını hemen pişirecekseniz yağlanmış tepsiye 3-4 cm aralıklı olarak dizin. Derin dondurucuya koyacaklarınızı da yine 3-4 cm aralıklarla paketleyip, hava almayacak şekilde dondurucuya yerleştirin. Pişireceğiniz börekleri de önceden 1-2 saat buzlukta bekletin. Dışarıya aldığınızda üzerlerine yumurta sarısı sürün. Biraz çörek otu ve susam serpin. Yaklaşık 30-35 dakika 200 derecedeki fırında üzerleri kızarana kadar börekleri pişirin. Sıcak olarak banyolu börekleri sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Derin dondurucuda olanları da dilediğiniz zaman pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 08:04:09
Banyolu Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|