Ay Böreği, Malatya iliminin yöresel lezzetlerinden biridir ve tadı da çok güzeldir. Daha önce ay çöreği yemiştim ama Malatya'ya özgü ay böreğini ilk defa denedim ve bayıldım. O kadar çıtır ve lezzetli olacağını tahmin etmezdim doğrusu. Şu Malatyalılar gerçekten ağızlarının tadını biliyorlar:) Neyse, sözü daha fazla uzatıp sizi sıkmadan bu leziz böreğin tarifine geçiyorum.
Umarım siz de en az benim kadar beğenirsiniz.
KıymalıAy Böreği İçin Kullanılacak malzemeler
- 500 gram kıyma
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 250 gram tereyağı
- 1 adet yumurta
Hamuru için
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı su
- 1 paket kuru maya
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Göz kararı kadar un
KıymalıAy Böreği Nasıl Yapılır?
İlk olarak, derin ve geniş bir kap alınır ve kabın içerisinde kuru maya süt ile koyularak iyice erimesi sağlanır. Daha sonra, mayalı sütün üzerine yavaş yavaş un dökülür ve unun üzerine de sıvı yağ ile bir bardak yoğurt gezdirilir. Tüm malzemeler iyice karıştırılıp, yoğurma işlemine başlanır. Hamur ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalıdır (Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak). Yoğurma işleminden sonra, hamur yaklaşık yarım saat kadar dinlendirilir. Hamur dinlenirken, bir tava içerisine yarım kilo kıyma koyulur ve hafif hafif karıştırılarak pişirilir. Kıymanın pişmesine yakın içine karabiber ve tuz serpilir.
Kıyma baharatlarla birlikte karıştırılır ve ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Hamur dinlendikten sonra, yuvarlak bezelere ayrılır ve üzerlerine hafif un serperek, düz bir zemin üzerinde tüm bezeler açılır.
Ayrı bir tavada tereyağı eritilir ve bir fırça yardımıyla, koparılıp yufka şeklinde açılmış hamurun üzerine sürülür. Daha sonra, yufkalar tekrar yağlanıp katlanarak donması için buzdolabında bekletilir. Yağlanıp katlanan ve dondurulan yufka dolaptan alınır ve bir kez daha açılır. Tekrar açılan yufkalar üçgen şeklinde kesilir. Soğumaya bırakılan karabiberli kıyma alınır ve yufka dilimlerinin üzerine tek tek yerleştirilip çok sıkıştırılmadan sarılır. Sarılan yufkalara hilal şekli verilir ve önceden yağlanmış tepsiye aralıklı olarak birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Küçük bir kâseye yumurta kırılır ve iyice çırpılıp bir fırça yardımıyla hilal şeklindeki böreklerin üzerine sürülür. Son olarak, hazırlanmış olan börekler, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirilir ve sıcak servis edilir. İsteyenler böreği fırına vermeden önce çörek otu ya da susamla süsleyebilirler.
Afiyet Olsun.