Börek Şekilleri
Börek şekilleri, çok çeşitlidir ancak, bu şekilleri yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Aslında tekniğini bilene çok da kolaydır. Bu yazımda sizlere, birbirinden farklı şekillerde yapılmış börek çeşitleri sunacağım. Denediğinizde ise aslında değişik şekillerde börek yapmanın ne kadar kolay olduğunu düşüneceksiniz. Unutmadan, özellikle börek şekillerinden bahseceğim için iç malzeme tarifi vermeyeceğim.
Siz evinizde bulunan malzemelerden istediğinizi kullanarak içini hazırlayabilirsiniz.
Bohça Böreği Malzemeleri- 1 adet yufka
- Kullanmak istediğiniz iç malzemeleri
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı su
- 10 adet maydanoz sapı
Bohça Böreği Nasıl Yapılır?
Bir kap içerisine yumurta, zeytinyağı, su ve yoğurt koyularak iyice çırpılır. Ayrı bir kaba sıcak su koyularak, maydanoz sapları bu suda yumuşayana kadar bekletilir. Serilmiş olan yufkanın yarısına hazırlanan harçtan yayılır ve yufkanın diğer kısmı ile üzeri örtülür. Yufkanın üzerine çay tabağı koyularak bıçakla daire şeklinde kesilir. Her dairenin üzerine kullanmak idtedğinin iç malzemesinden bir kaşık koyarak tepesini büzüp bohça haline getirin ve maydanoz sapı ile yufka bağlanır. Tüm yufkalar bu şekilde bağlandıktan sonra, içinde yağlı kâğıt olan tepsiye dizilerek kalan harç üzerine sürülüp, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirilir.
Büzgülü Duvak Böreği Malzemeleri- 1 adet yufka
- Kullanmak istediğiniz iç malzemeleri
- Yarım çay bardağı su
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı su
- İsteğe göre çörek otu ya da susam
Büzgülü Duvak Böreği Nasıl Yapılır?
1 adet yufka dört eşit parçaya bölünür.
Bir kap içerisine su ile zeytinyağı koyulur ve karıştırılır. Parçalardan birinin üzerine bu karışım sürülür ve yufka, sivri kısmından geniş kısmına doğru büzülür. Büzülen yufkanın kelebek şeklini alacak şekilde iki ucu yan yana getirilir. İsteğinize göre hazırladığınız iç malzemesinden yufkanın ortasına koyulur ve alttaki büzgülü kısım diğer kısmın üzerine sarılır. Tüm yufkalara aynı işlem uygulandıktan sonra, tüm yufkkalar içine yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerine yumurta sarısı ile zeytinyağı karıştırılıp yayılır. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirilir.
Karnıyarık Böreği Malzemeleri- 2 adet yufka
- Kullanmak istediğiniz iç malzemeleri
- 1,5 yemek kaşığı margarin
- 1 adet yumurta
- 1 adet domates
- 2 adet sivri biber
- 1 adet yumurta sarısı
- İsteğe göre çörek otu veya susam
Karnıyarık Böreği Nasıl Yapılır?
Bir adet yufka tezgâhın veya düz bir zeminin üzerine serilerek sekiz eşit parçaya bölünür. Diğer yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Küçük bir kabın içine yarım çay bardağı su ile yarım çay bardağı zeytinyağı koyularak karıştırılır. Yufkanın üçgen şeklinde olan ilk parçası alınarak üzerine, yağ ile hazırlanan karışımdan sürülür. Sonra, ikinci yufka birinci yufkanın üzerine koyulur ve tekrar yağlı karışım sürülüp üzerine de isteğe göre hazırlanmış harç koyulur. Son olarak, sigara böreği gibi fakat çok sıkmadan sarılır. Tüm yufkalar aynı işlemden geçtikten sonra üzerlerine derin çizik atılır ve açılan yarıklara birer adet dilimlenmiş domates ile biber yerleştirilir. Yufkaların üzerine yumurta sarısı sürülür ve tüm yufkalar içinde yağlı kâğıt bulunan tepsiye dizilerek, önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirilir.
Afiyet Olsun.
21.01.2024 07:19:04
Börek Şekilleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|