{ "title": "Yufkalı Kıymalı Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/yufkali-kiyamli-borek.jpg", "date": "19.01.2024 18:43:41", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Yufkalı Kıymalı Börek pratik olarak hazırlanabilecek börek çeşitlerinden biridir. El açması börek yapmayı bilmeyenler ya da el açması börek yapmaya vakti olmayanlar için hızlı ve rahat bir şekilde yapılabilecek olan bu böreği yapmanın doğru bir seçim olacağını söyleyebiliriz. Pek çok kişi ıslatmadan yapıyor olsa da vereceğimiz tarifteki gibi yufkaları ıslatarak yapmanız durumunda el açması börek tadı ve kıvamını yakalayabilecek olmanız sebebi ile bu tarife uyarak böreği yapmanızın faydasını görebilirsiniz. Üstelik bu tarifi kullanarak farklı iç harçları ile farklı börekler de yapabilecek olmanız sebebi ile mutlaka bu tarifi bir yerlere not etmelisiniz.

Yufkalı Kıymalı Börek Malzemeleri
Yufkayı ıslatmak için
İç harcı için
Yufkalı Kıymalı Börek Nasıl Yapılır?

İlk olarak iç harcımızı ve yufkayı ıslatmak için ihtiyacımız olan sosu hazırlıyoruz. İç harcımız için soğanları küçük küpler halinde doğrayıp sıvı yağda kavuruyoruz. Daha sonra kıymayı da tavaya alıp kıymanın rengi dönene dek karıştırıyoruz. Tavaya salçayı ekleyip biraz daha kavurduktan sonra tuz ve karabiberi de ekliyoruz. Tavayı ocaktan almaya yakın incecik kıydığımız maydanozları da eklediğimiz zaman iyice karıştırıp ocaktan alıyoruz. Şimdi de Yufkayı ıslatmak için sos hazırlıyoruz. Sos için de önce 3 yumurtayı bir kaba kırıp iyice çırpıyoruz. Daha sonra erittiğimiz tereyağı yumurtaların üzerine döküp sütü de ekledikten sonra üç malzeme iyice özdeşleşene dek karıştırıyoruz.

İç harç ve sos hazır olduktan sonra yağlanmış fırın tepsisine ilk yufkayı uçları dışarı sarkacak şekilde seriyoruz. Daha sonra sostan tepsi içinde kalan kısma sostan kepçe ile her yere dağılacak şekilde döküyoruz. İkinci yufkayı büzerek tepsi içine dışarı taşmayacak şekilde yerleştiriyoruz. Bir kepçe sosu her tarafa dağılacak biçimde serpiştiriyoruz. Kıymalı harçtan da tepsinin her tarafına yayılacak biçimde yayıyoruz. Üçüncü ve dördüncü yufkaları da hem sos hem de kıymalı harçtan ekleyerek tepsiye yerleştiriyoruz. Son yufkayı yerleştirmeden evvel İlk yufkanın dışarıda kalan kısımlarını içeri alıp son yufkayı da tepsiye büzerek yerleştiriyoruz. Kalan sosu da tepsiye döktükten sonra sos yufkayı iyice yumuşatsın diye 30 dakika dinlendiriyoruz. Dinlendirdiğimiz böreği kareler halinde dilimlere ayırdıktan sonra isteğe göre üzerine susam, çörek otu serpiştirip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet Olsun.
" } ] }