{ "title": "Yeşil Mercimekli Börek Hazır Yufkadan", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/yesil-mercimekli-borek-hazir-yufkadan.jpg", "date": "19.01.2024 10:37:23", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Yeşil mercimekli börek hazır yufkadan, bu börek eti olmayıp ama börekte et tadı ve proteinini yakalamak isteyen bireylerce tercih edilmektedir. Özellikle çocuk sahibi olan bayanların çocukları için sıklıkla tercih ettikleri bir börek çeşididir. Eğer çocuklar yeşil mercimeği sade olarak yemeyi tercih etmiyorsa bu böreğin içerisine bir miktar et de eklenebilir. Lezzetinden ziyade görünümü ve besleyiciliği ile de ön planda olan bir börek çeşididir. En çok günlerde ve özel misafirler için hazırlanmaktadır. Yurdumuzun her yöresinde yapılabilmektedir. İçeriğinde mercimek olması ile diğer doyurucu yemeklere alternatif oluşturmaktadır. Salata ve mercimek çorbası ile yemek olarak da tüketilebilmektedir. Yeşil mercimek içerisinde demir ve protein bulunması sebebi çok faydalı bir yiyecektir. Doktorlar tarafından da tüketilmesi önerilen bir yiyecektir.

Hazır Yufkadan Mercimekli Böreğin Malzemeleri
İç Malzemesi için
Üzeri için
Hazır Yufkadan Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle yeşil mercimekleri iyice seçmeliyiz. İçerisinde taş kalmamasına dikkat edilmelidir. Daha sonra yıkanarak küçük bir tencere içerisine alınmalı ve üzerini geçecek şekilde su eklenmelidir. Haşlanan yeşil mercimekler bir kemise süzülmelidir. Diğer taraftan bir tavaya az olacak şekilde sıvı yağ ekleyelim ve ince doğranmış soğanları bu yağda pembeleşinceye kadar soteleyelim. Salçayı da bu soğana ekleyip mideyi yakmasın diye biraz kavuralım. Daha sonra iki çorba kaşığı su ekleyerek salçayı biraz açalım. En son olarak da haşlanmış yeşil mercimekleri sosun içerisindeki su çekene kadar pişirelim ve kalan baharatları ekleyerek ocaktan alalım. Diğer taraftan sos malzemelerini yani sodayı, yumurtayı ve sıvı yağı harmanlayarak birbirine iyice yedirelim. Harç ve sosun yapımı tamamlandığı için sıra geldi börekleri harçla buluşturmaya.

Yufkayı harçla buluşturmak için ilk yufkayı tezgâha açalım ve üzerini sosla sıvayalım. İkinci yufkayı da ilk kat yufkanın üzerine serelim. Yine bu kata da sos sürelim. Üçüncü kata da aynı işlemleri uyguladıktan sonra yufkalrı sigara böreği keser gibi dörde keselim. Ardından dörde böldüğümüz parçalardan bir tanesini tekrar 3 tane eşit büyüklükte üçgen şeklinde keselim. Diğer parçalara da aynı işlemi yaptığımızda elimizde 12 adet üçgen olacaktır. İsteğe göre bu parça sayısı arttırılabilir ya da eksiltilebilir. Parçalardan bir tanesini alıp geniş olan kısmına harçtan koyarak yanları hafif dökülmesin diye katlayarak sigara böreğine benzer tarzda rulo biçiminde saralım. Yalnız çok sıkı biçimde sarılmamalıdır. Çünkü sıkı sarılınca iç harç patlayabilir ya da yufkanın sıkı kısımları pişmeyip hamur şeklinde kalabilir. Bu ruloları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı dizelim. Üst kısımlarına fırça yardımı ile yumurta sarısı sürüp isteğe göre bol susam serpelim. Önceden ısıtılıp hazırlanmış 200 derecelik fırında üzerlerindeki yumurta sarısı kızarana kadar pişirelim. Daha sonra isteğe göre ayran limonata ya da meyve suyu ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun
" } ] }