{ "title": "Tepsi Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/tepsi-boregi.jpg", "date": "21.01.2024 04:48:27", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Tepsi böreği, özellikle yemek yapmasını bilmeyenler ya da çok fazla zamanı olmayanlar için oldukça güzel bir börek türüdür. Peynirli çeşidiyle, kıymalısıyla, ıspanaklısıyla farklı lezzetler yaratarak karşımıza çıkan bu mükemmel böreği yemek yapmasın bile bilmeyen herkes gerekli malzemeleri hazırlayarak yapabilir. Yapılışı oldukça basit olan bu börek ağızda dağılan tadıyla sizleri etkilemeyi başaracaktır. Tepsi böreği birçok türü de yapıldığı için hazırlama ve tarifi uygulama süresi böreğin çeşidine göre farklılıklar göstermemektedir. Bu tarifimde tepsi böreğinin peynirli olan çeşidinden bahsetmek istiyorum. Tepsi böreğinin genellikle insanlar tarafından bilinen türü de zaten peynirli olan çeşididir. Bu mükemmel lezzet kesinlikle sıcakken tüketilmelidir. Çünkü peynirler sıcakken daha lezzetli ve aynı zamanda böreğin içerisinde kullanılan yufkada sıcakken bir o kadar gevrektir. Şimdi bu böreğin malzemelerinden ve yapılışından bahsetmek isterim. Bunun için adımlarımı izleyin.

Tepsi Böreği Malzemeleri
Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

Tepsi böreği yapılışına geçmeden önce bu böreği yaparken kullanılacak olan sosu hazırlamamız gerekmektedir. Ama merak etmeyin bu sos fazla vaktinizi almayacaktır. Öncelikle küçük bir kap ayarlayın. Bu kap içerisinde yumurtayı ve sıvı yağı karıştırın. Daha sonra elimizdeki sodanın yani maden suyunun tamamını bu karışım içerisine ekleyin ve yaklaşık 2 dakika boyunca hiç durmadan köpürene kadar çırpın. Böylece sosumuz hazırdır.

Şimdi öncelikle fırın tepsisinin dibini iyice yağlayın. Böylece böreğimiz piştikten sonra yapışmayacaktır. Daha sonra yağladığımız tepsinin üzerine yufkalardan bir tanesini alarak serelim. Bu işlemi yaptıktan sonra yufkaların kenarlarının dışarı sarktığını göreceksiniz. Bu durum son derece normal. Bu yufka üzerine börek yapılışına geçmeden önce hazırladığımız sostan bol bol sürelim.

Şimdi elimizde toplam 4 adet yufkamız kaldı. Bu yufkalardan iki tanesini daha tepsi üzerine aralarını soslayarak serdikten sonra artık iç malzememizi hazırlayarak bu yufkalar üzerinde kullanma vakti geldir. Şimdi bir kap içerisine rendelenmiş peyniri ilave ederek üzerine ince ince kıydığımız maydanozları ekleyelim ve bu sırada istediğiniz baharatlar biberler ya da tuz gibi malzemeler var ise ekleyerek iyice karıştırın. Böylece iç harçta kullanmak üzere hazırdır.

Hazırladığımız iç harcı tepsiye sermiş olduğumuz yufkaların üzerine serpiştirerek her bölgeye eşit olacak şekilde dağıtalım. Şimdi elimizde olan iki adet yufkayı sermiş olduğumuz harç üzerine ekleyelim. Tabi ki bu yufkaların arasına yumurta ve sodadan yaptığımız sosu sürmeyi unutmayalım. Bu arada fırınımızı 180 dereceye ayarlayarak önceden gerekli ısıya ulaşmasını sağlayalım. Son işlemimiz ise sarkan yufkaları tepsinin üzerine doğru katlayarak elimizde kalan sosu tepsinin yüzeyine iyice yedirerek sürmektir ve artık tepsi böreği hazır. Şimdi fırına atarak üzerini iyice kızartın. Kızarma işleminden sonra uygun büyüklüklerde dilimleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }