{ "title": "Tatlı Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/tatli-borek.jpg", "date": "19.01.2024 02:41:44", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Tatlı börek, de olur mu demeyin çünkü hem micaz hem de gerçek anlamda, bal gibi de oluyor. Hiç yemeyenlere uzaktan pek hoş gözükmese de deneyenler bilirler sonradan nasıl tiryakisi olunduğunu bu tür böreklerin. Ben ilk olarak İstanbul'da kürt böreği yemiştim ve tadını çok beğenmiştim. Daha sonra Mersin'de şerbetli böreği denedim. Son olarak da geçen gün laz bir arkadaşıma oturmaya gitmiştim. Bana yöresel lezzetlerinden biri olan laz böreğini ikram etti. Gerçekten çok lezzetli bir tadı var laz böreğinin. Tabi ben durur muyum, hemen tarifini aldım arkadaşımdan ve evde kendim yaptım ve çok güzel oldu ve lezzetine doyamayacağınız laz böreği tarifini sizinle de paylaşmak istedim. Umarım siz de en az benim kadar beğenirsiniz. Kolay gelsin.

Laz Böreği İçin Malzemeleri

Hamuru için
Muhallebisi için
Şerbeti için
Laz Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak, geniş bir kabın içine hamur malzemeleri koyulur ve iyice yoğurulur. Yoğurulan hamurun üzerine nemli bir bez örtülüp dinlenmeye bırakılır. Şerbetini hazırlamak için, bir tencereye su ve şeker koyulup kaynatılır. Ocaktan almaya yakın içine limon suyu damlatılıp karıştırılır ve şerbet ocaktan alınır. Hamur dinlenince 10 bezeye yapılır ve 5 tanesi laz böreğinin altı 5 tanesi de üstü için olmak üzere 10 adet yufka açılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, muhallebinin tepsiden taşmaması için alta gelecek yufkaların biraz daha büyük açılması gerektiğidir. 5 adet yufkanın herbirinin arasına bir fırça yardımıyla tereyağı sürülür ve tepsiye üst üste dizilir. İlk yufkalar dizildikten sonra, muhallebiyi hazırlamak için bir tencerenin içine süt koyulur ve kaynatılır. Derin bir kabın içine 4 adet yumurta sarısı, nişasta, pirinçunu, tuz, şeker ve karabiber koyulup, iyice karıştırılır. Karıştırılan malzemeler tencerede kaynamış olan sütün içine eklenir ve muhallebi kıvamına gelene kadar iyice karıştırılır. Muhallebi pişince biraz bekletilir ve muhallebinin ilk sıcaklığının geçmesi beklenir. Daha sonra, hazırlanan muhallebi tepsideki yufkaların üzerine dökülür ve her yeri eşit olacak şekilde yayılır. Tepsinin kenarlarından sarkan fazla yufkalar da kesilerek muhallebinin üzerine atılır. Kalan 5 adet yufkanın da aralarına tereyağı sürülür ve muhallebinin üzerine üst üste dizilir. Tepsinin yanlarından sarkan fazla yufkalar bu sefer tepsinin kenarlarına doğru, yufkanın alt kısmına sılıştırılır ve hazır olan laz böreği dilimlenir. Kalan tereyağı böreğin üzerine sürülür. Laz böreği, önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında yaklaşık 50 dakika piştikten sonra fırından çıkarılıp 5 dakika beklenir ve üzerine şerbet dökülüp yarım saat dinlendirilir.

Laz böreğini yaparken dilerseniz normal yufka da kullanabilirsiniz. Ayrıca bu böreği dondurma eşliğinde de servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }