{ "title": "Tatar Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/tatar-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 12:18:06", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Tatar Böreği Erzurum'un yöresel tatları arasında yer alıyor. Hamur işlerinden hoşlanan ve değişik lezzetleri denemek isteyen bayanlar için ideal bir lezzet olan bu börek sofralarınızın vazgeçilmezleri arasına alabileceğiniz tarifler arasında yer alıyor. Hem ailenize hem de misafirlerinize sunabileceğiniz bir börek olmasının yanı sıra doyurucu olması sebebi ile çocuklarınıza da gönül rahatlığıyla bu böreği yedirebilirsiniz.

Tatar Böreği Malzemeleri
Harcı için
Üzeri için
Tatar Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak böreğimizin hamurunu hazırlıyoruz. Bunun için de hamur yoğurma kabının içine unu alıp tuzu ve şekeri ekleyerek karışımı harmanlıyoruz. Ortasını havuz gibi açtıktan sonra içine 1 paket kuru mayayı alıp önce sütü sonra ılık suyu ekleyerek karıştırıyoruz. Sıvı yağı da ekledikten sonra hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamurun iyice mayalanmasını sağlamak için ılık süt içinde kuru mayayı bekletebilirsiniz. Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar hamuru yoğurduktan sonra dinlenmesi için üzerini nemli bir bezle örtüp hamuru bekletiyoruz.

Hamur dinlenirken iç harcımızı hazırlıyoruz. Bunun için öncelikle tavaya sıvı yağ koyup incecik doğranmış soğanları kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar kavrulunca kıymayı ve önceden haşlanmış olan pirinçleri de ekliyoruz ve kıymanın rengi değişene dek kavuruyoruz. Tuzu ve karabiberi de ayarlandıktan sonra iç harcımız hazır olacaktır. Ocaktan aldığımız iç harcımız biraz soğusun diye kenara alıyoruz.

Dinlenmiş olan hamurumuzu bir iki tur daha yoğurduktan sonra iki parçaya bölüyoruz. Hamuru dinlendirdikten sonra yoğurmazsanız maya sebebi ile ortaya çıkan gaz hamurunuzda kalacaktır ve bu da hoş olmayan bir tat verecektir. İlk hamur bezesini alıp biraz un kullanarak fırın tepsisinin boyunda bir hamur açıyoruz. Açtığımız hamuru yağlanmış olan tepsiye aldıktan sonra içine hazırladığımız harcın tamamını kalın bir tabaka olacak biçimde tepsinin her tarafına dağıtıyoruz. İkinci hamuru da tepsi büyüklüğünde açtıktan sonra harcın üzerini tamamen kapatıyoruz.

Tepsinin kenarlarından bastırarak iç harcın hamurlar arasında kalmasını sağlıyoruz. Oda ısısında eritmiş olduğumuz ya da ocakta erittiğimiz tereyağı hamurun üzerine her yer yağlanacak şekilde döküyoruz. Sonra da 1 yumurtayı çırpıp hamurun üzerine sürüyoruz. 180 derecede önceden ısıtmış olduğumuz fırına tepsimizi aldıktan sonra üzeri tamamen kızarana dek böreği pişirip ılık olarak servis ediyoruz.

Afiyet Olsun.
" } ] }