{ "title": "Sulu Börek", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/sulu-borek.jpg", "date": "19.01.2024 22:50:22", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Sulu börek, börekler arasında en klasik ve en kolay yapılışı ile ünlüdür. Birçok insanın yaptığı bu börek hem kolay hem lezzetlidir. Bu nedenle özellikle öğrenciler için tam bir mükemmel lezzet olan bu böreği hiç yemek bilmeyen birisi bile tarifimi okuyarak yapabilecektir. Sulu böreği isterseniz fırına atmadan önce buzluğa hazır bir şekilde atarak daha sonra da rahat bir şekilde pişirerek yiyebilirsiniz. Sulu böreğin yapılışına geçmeden önce gerekli olan malzemeleri hazırlayın ve yavaş yavaş yapılış aşamalarına geçin. Yaklaşık bir buçuk ya da iki saat sürecek bu böreği yapmadan önce gerekli planlamalarınızı yapın. Şimdi yavaş yavaş malzemeler söyleyerek sulu börek tarifine başlayalım.

Sulu Börek Malzemeleri
Sulu Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle patateslerimiz temiz bir şekilde yıkayalım ve kabuklarını soyup bir patatesten dört dilim elde edecek şekilde dilimleyelim. Bu şekilde haşlarsanız çok daha hızlı ve pratik olacaktır. Tam olarak haşlandıktan sonra bir kap içerisin ezelim ya da rendeleyelim. Rendelediğiniz bu patatesler içerisine yumurtaları kırın ve üzerine maydanozları ekmek tahtası ile ince ince doğrayarak karıştırın. Son olarak tuz karabiber ve istediğiniz baharatları da attıktan sonra artık iyice karıştırabilirsiniz. Bir süre karıştırdıktan sonra malzemelerde bahsettiğimiz kadar yoğurdu ve peyniri ekleyerek tekrar karıştırmaya devam edelim. Eğer peyniriniz lor peynir ise direk olarak kullanabilirsiniz. Beyaz peyniri rendelemeniz gerekebilir.

Bu işlemden sonra ayrı bir kap içerisinde bir su bardağı su içerisine birkaç tatlı kaşığı kadar sıvı yağ koyarak iyice karıştırın. Daha sonra temiz ve düz bir zemine yufkalardan birini serelim ve üzerine karıştırdığımız su ile yağlı sostan bol bol sürelim. Bu işlemden sonra ise yufkayı ortanda iki artı şeklinde kesin ve bu işlem tekrarlayarak toplam on altı parça elde edin. Önceden yufkayı tam olarak yağladığınız için bu parçalarda yağlı olacaktır.

Bu parçaların tümünün geniş kenarlarına iç harçtan koyun ve parçanın üzerine yayın. Bu parçayı rulo şeklinde sarın. İşte bu şekilde tüm parçaları ve yufkaları aynı işlemden geçirin. Bir ara tepsinin altını yağlayarak fırını da önceden ısınması için 180 dereceye ayarlayın. İşte böylece börekler tepsiye yapışmayacaktır. Tüm yufkalara aynı işlemi yaptıktan sonra elimizde toplam otuz iki adet sulu börek olacaktır. Şimdi sardığınız ruloları bir kap içerisine dizerek üzerine kapatacak kadar su ekleyin. Yaklaşık yirmi dakika bekledikten sonra ruloları suyun içerisinde çevirin ve dikkatli bir şekilde bu börekleri alarak yağlı tepsi içerisine dizin. Bu sırada böreklere zarar vermemeye çalışın. Tepsiye yerleştirdiğiniz börekler üzerine yumurta sarısı sürerek çörek otunu atın ve fırına verin. Tam olarak kızardıktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }