{ "title": "Su Böreği Nasıl Yapılır Oktay Usta", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/su-böreği-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 07:52:28", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Su Böreği Nasıl Yapılır Oktay Usta, Lezzetiyle ve yapılışının kolay olması nedeniyle birçok insan tarafından tercih edilen börek türleri Sabah kahvaltıları olmak üzere günün diğer öğünleri için de tercih edilen besinler arasındadır. Özellikle çalışma şartlarının yoğun olması nedeniyle birçok kadın börekleri tercih etmektedir. Hemen hemen bütün bireylerin damak tadına uygun börek çeşitleri bulunmaktadır. Kıymalı, peynirli, sodalı, patatesli olmak üzere birden fazla börek çeşidi bulunmaktadır. Börekler hazır yufka ile yapıldığı gibi evde hazırlanan börek hamuruyla da yapılabilmektedir. Bu durum börek çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Ev hanımları lezzetli börek tariflerine ulaşmak için televizyonlarda yayınlanan yemek tarifi programlarını takip etmektedir. Bu yemek tarifi programlarında biri de yıllardır yayında bulunan Oktay ustanın yemek tarifi programıdır. Oktay ustanın su böreği tarifi şu şekildedir;

Su Böreği Hamuru için
Su Böreği İç harcı için
Su Böreği Üzeri için
Su Böreği Nasıl Yapılır?

Börek yapımına ilk öncelikle hamurunu hazırlamakla başlayalım. Derin bir kabın içine yumurta, süt, tuz ve zeytinyağını ilave ederek karıştıralım. Bu karışımın içine yavaş yavaş unu ilave ederek sert bir hamur yoğuralım. Hamuru iyice yoğurduktan sonra dinlendirmek üzere üzerini kapatıp 25 dakika beklemeye alalım. Daha sonra bir tencereye sıcak koyup kaynaması için ocağa diğer tencereye de soğuk su koyun. Diğer taraftan orta boy bir tavanın içinde tereyağını eritin. Bu işlemleri tamamladıktan sonra dinlemeye aldığınız hamuru 9 eşit parçaya ayrın ve beze haline getirin. Bezelerden birini un ve oklava yardımıyla orta boy bir tepsi büyüklüğünde acın. Hazırlamış olduğunuz hamuru önceden yağlanmış bir tepsini üzerine yayın. Daha sonra ikinci bezeyi de un ve oklava yardımıyla acın ve açma işlemi bittikten sonra sıcak suyun içine bırakın. Hamurun katlanmaması gerekiyor. Yaklaşık bir dakika sıcak suyun içinde haşlayın.

Daha sonra sıcak suyun içinde çıkararak soğuk suyun içine alın. Soğuk içinde fazla beklemesine gerek yoktur. Soğuk sudan çıkardıktan sonra suyunu süzdürmek için temiz bir havlu ya da bezin üzerine serin. Suyu süzüldükten sonra haşlanmış yufkayı tepsideki yufkanın üzerine serin. Daha sonra üzerine ortalama 2 yemek kaşığı tereyağını gezdirin. Üçüncü ve dördüncü bezelere de aynı işlemi uygulayın. Beşinci bezeyi un ve oklava yardımıyla acın ve haşlamadan tepsiye serin. Diğer taraftan iç harcı hazırlamaya başlayın. Derin bir kabın içinde peyniri ve ince kıyılmış maydanozları karıştırıp yufkanın üzerine serpin. Yufkanın tamamına gelecek şekilde serpiştirmeye dikkat edin. İç harcı koyduktan sonra diğer bezeleri de haşlayıp aralarına tereyağı dökerek üst üste yerleştirin. Dokuzuncu bezeyi açtıktan sonra haşlamadan tepsiye yerleştirin ve üzerine tereyağını gezdirin. Daha sonra tepsiyi ocağın üzerine alın ve kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika boyunca çevirerek alt kısmını kızartın. Böreğin alt kısmı kızardıktan sonra geniş bir tepsi yardımıyla böreği ters çevirin ve diğer yüzünü kızartın. Böreğin iki tarafı kızardıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }