{ "title": "Sodalı Yalancı Su Böreği", "image": "https://www.borektarifleri.gen.tr/images/sodali-yalanci-su-boregi.jpg", "date": "19.01.2024 10:14:06", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "Sodalı yalancı su böreği adından da anlaşıldığı gibi su böreğinin bir türüdür aslında. Oldukça lezzetli ve ağızda kendiliğinden dağılan bu börek insanların ilgi odağı olmayı başarmıştır. Bu börek çok eski zamanlardan beri yapılan ve insanlar tarafından çok sevilen su böreğinin geliştirilerek farklılaşmış halidir. Sodanın bu böreğe verdiği o muhteşem ağızda dağılma hissi birçok insanın sodalı yalancı su böreğini yapmasının en büyük nedenlerinden biridir. Yapılışı neredeyse su böreği ile aynı olan bu börek, sadece faklı bazı işlemler görmektedir. Sizler de bu böreği çok kolay ve pratik şekilde yapmak istiyorsanız tarifimi dikkatli bir şekilde okumanız gerekmektedir. Bu böreğin lezzeti ve diğer özellikler diğer böreklerle çok daha farklıdır. Özellikle ağızda ıslak gibi durumu ve dağılışı sizler ve misafirlerinizi etkilemeye yetecektir. Bunun için gerekli olan malzemeleri kontrol ederek sodalı yalancı su böreği yapılışına geçmek için kolları sıvayın.

Sodalı Yalancı Su Böreği Malzemeleri
Sodalı Yalancı Su Böreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir kap içerisine bir yumurtanın sarısını alın ve diğer yumurta ile karıştırın. Sarıyı ayırın. Çünkü börek yapılışı sırasında üzerine sos gibi sürmek için kullanacağız. Süt ve yumurtayı yaklaşık 2-3 dakika boyunca sürekli olarak çırpın. Böylece biraz köpürdüğünü göreceksiniz. Daha sonra bu karışım içerisine yufkalardan birini batıralım ve altını iyice yağladığımız tepsinin içerisine yerleştirelim. Bu sırada kenarları dışarı taşabilir. Onlara daha sonradan düzenleme yapacağız.

Bu işlemi yaptıktan sonra bir kap içerisinde tereyağını iyice eritin. Erittiğiniz bu tereyağını yufkanın üzerinde tamamen gezdirin. Tabi ki tereyağının tümünü kullanmamalısınız. Bu işlemden sonra ise dışarıda kalan kenarları içeri alarak kırışık bir yapı oluşturun. İşte bu şekilde toplam 4 yufkaya aynı işlemi yaparak tepsiye kenarları taşacak şekilde yerleştirin ve kenarlarını içe doğru katlayın.

Ayrı bir kap içerisinde peyniri ve ince ince doğradığınız maydanozu karıştırın üzerine isteriğini baharatı atabilirsiniz. Özellikle belirtmek isterim ki peynirdeki tuz oranı genellikle yüksek olduğu için bu duruma dikkat edin. Daha sonra yaptığınız bu karışımı yufkanın üzerine eşit bir şekilde tamamını serpiştirin. Bu işlemi de başarı ile tamamladıktan sonra diğer dört adet yufkayı da sütlü karışıma batırarak tepsinin üst yüzeyini tamamlayın.

Tüm yufkalara aynı işlemi yaptıktan sonra son yufkanın yüzeyine ilk başta erittiğimiz tereyağını gezdirin ve işlemi tamamlayın. Artık sodalı yalancı su böreği yapılışının sonuna geldik. Bu durumda öncelikle fırını açalım ve bizde fırın ısınana kadar böreği dilimleyelim. Bunu yaptıktan sonra soda yumurta sarısı ve yağı karıştırarak böreğin en üstüne sürün. Böylece dahada lezzetli olacak ve daha da kızaracaktır. Artık böreği ısınan fırına atarak nar gibi kızarana kadar pişirebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }